TehnologijaZadne-Izdvojeno

1000 puta brža elektronika?

Prema pisanju stranica Science Daily, još jedan razlog da se ponosimo nekim našim čovom u dalekom svijetu – profesor Hrvoje Petek sa Sveučilišta u Pittsburghu sa svojim je kolegama (Muneaki Hase, Masayuki Katsuragawa, Anca Monia Constantinescu) pokazao po prvi puta da se kristali silicija mogu uspješno koristiti za izradu uređaja koji bi radili u terahercnim radnim frekvencijama, odnosno nekih tisuću puta brže od sadašnjih.

Njihov rad opisuje stvaranje frekvencijskog „češlja“ – sklopa koji dijeli jednu zraku svjetlosti u seriju jednako razmaknutih spektralnih linija koje premašuju 100 THz pojasne širine pobudom koherentnog gibanja atoma u poluvodičkom silicijskom kristalu.

Za ispitivanje optičkih svojstava kristala silicija istraživači su odlučili ispitati promjenu refleksivnosti kristala pobuđenog jakim laserskim snopom. Očekivano su pronašli da reflektirana svjetlost najviše oscilira na 15,6 THz što je najveća mehanička frekvencija atoma u silicijskoj rešetki. Ova je oscilacija, pak, pobudila dodatne promjene u apsorpciji i refleksiji svjetlosti i to na način da je višestruko povećala osnovnu frekvenciju kristala i to do sedam puta i na taj način stvorila frekvencijski češalj spektralnih linija ukupne pojasne širine preko 100 THz. Ovo je prvi puta da je takav efekt na kristalu silicija dokumentiran.

Ali, to nije sve – tim trenutno istražuje mogućnosti koherentne oscilacije elektrona koje bi interakciju tvari i svjetlosti digli u rang petaherca – tisuću teraherca.

Naravno, sve ovo su fundamentalna istraživanja koja su od konkretnih komercijalno dostupnih proizvoda udaljena desetljećima.





Related Articles

Back to top button