VijestiZadarZadne-Izdvojeno

BELUŠIĆ VJERUJE DA CENTAR IPAK NEĆE U BILJANE: Hrvatska vlast nas je izigrala, ali Europa će nas poslušati!

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Više nema dvojbe – Županijski centar za gospodarenje otpadom, unatoč naporima aktivista koji su pokušali ukazati na posljedice njegove gradnje u blizini kuća i eko poljoprivrednih imanja, bit će smješten u Biljanima Donjim.

Naime, resorno ministarstvo izdalo je lokacijsku dozvolu za Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim s pristupnom cestom, čime su završene kompleksne, višegodišnje pripreme na izgradnji.

 BELUŠIĆ – NIJE SE RADILO OZBILJNO

Niti ova vijest nije pokolebala jednog od najgorljivijih aktivista, Zdravka Belušića iz Eko Udruge Ravni kotari koji još uvijek gaji nadu u pronalazak druge lokacije za gradnju spornog centra.

 „Mještani su i dalje protiv gradnje Centra i vjerujemo da će nas Europa, kada nisu naši, saslušati. Na nekoliko adresa institucija EU poslali smo potpise protivljenja. 3 i pol tisuće njih dovoljno je da europski predstavnici koji na kraju krajeva daju novce za Centar, shvate bojazan ovdašnjih ljudi“ – kaže Belušić i još jednom napominje kako Ravnokotarci nisu generalno protiv izgradnje jedinice za gospodarenje otpadom.

 „Ne. Mi shvaćamo nužnost gradnje Centra, ali samo tražimo izmještaj lokacije. Već četiri godine glasno napominjemo i zašto, ali nas se ne sluša. Da se radilo kako treba, da se htjelo, nije trebalo doći do ovoga“ – zaključuje Belušić.     

ZAŠTO JE OVO ZANEMARENO?

Ni državna ni županijska vlast ne obaziru se na činjenicu, upozoravao je mnogo puta Belušić, da takozvana granica zahvata (udaljenosti centra od kuća i poljo zemlje) mora biti najmanje 350 metara, dok je u Biljanima ona između 35 i 40 metara. Odredba je to Europske komisije koju su svi redom spretno, a na uštrb lokalnog stanovništva, zaobišli.

ZMAJLOVIĆEVO MINISTARSTVO – LOKALNA VLAST SE NIJE BUNILA 

Od lokalne vlasti i općinskih načelnika aktivisti su očekivali mnogo više angažmana. Tek poneka usputna riječ protiv lokacije za izgradnju, a kako bi privolili glasačko tijelo, nije značila ozbiljan pristup problemu. Davor Lončar, načelnik Poličnika jedan je od rijetkih koji je na web stranici 2014. godine javno objavio svoje neslaganje s odabirom lokacije. „U velikoj vijećnici Doma Županije pred ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem osobno sam iznio svoje veliko neslaganje u ime Općine Poličnik i Općinskog vijeća Općine Poličnik s predloženom lokacijom za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim“. No, i oni glasni, čini se, postali su nevidljivi kada je trebalo ozbiljnije „zagristi“ i suprotstaviti se odukama državne vlasti.

„Ministarstvo zaštite okoliša i prirode tijekom provedbe predmetnog postupka nije zaprimilo primjedbe općinskih vlasti, pa tako ni onu Općine Poličnik na Studiju o utjecaju na okoliš centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije“ – odgovara nam Matej Majdenić, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.





Related Articles

Back to top button