VijestiZadne-Izdvojeno

Cijene goriva opet rastu! Čačić napao sindikate zbog “fantastičnih ideja”

“USKORO možemo očekivati lagani pad cijena goriva jer su se cijene na tržištima prošli tjedan zaustavile”, nada se Radimir Čačić. Prvi potpredsjednik i dalje je ustrajan u tvrdnjama da Vlada neće intervenirati u cijene goriva.

“Ako Vlada intervenira, to i dalje ugrožava standard građana”, izjavio je Čačić, dodavši kako hrvatska vlada ne može utjecati na međunarodne cijene naftnih derivata i na izraelsko-iransko-američki sukob.

Čačić opet “udara” po sindikatima

Jedino što Vlada može učiniti, tvrdi Čačić, je smanjiti cijene za 20-ak lipa po litri. Takva intervencija, kaže prvi potpredsjednik Vlade, ne bi bila bitna. Na čemu je utemeljio svoju računicu, Čačić nije obrazložio. Što je posebno bitno kad se uzme u obzir da oko 50 posto prodajne cijene goriva zapravo ide u državnu blagajnu.

Čačić se ni ovoga puta nije propustio okomiti na sindikate. Kaže da je čuo “fantastične ideje” nekih sindikalista da bi se Vlada trebala odreći naknade za ceste i autoceste koja ukupno iznosi 1,20 lipa. “To je izvrsno”, sarkastično je prokomentirao Čačić.

“Ako i ukinemo naknade za autoceste, bit će 1,20 kn jeftiniji benzin, pa ćemo iz budžeta otplaćivati kredite za te iste te ceste i autoceste, pa ćemo staviti jedan porez u istom iznosu da bi budžet napunili. To je perpetum mobile, imamo mi takvih stručnjaka u našoj javnosti. Još jednom – nema tu velike pameti – ako imate krizu na tržištu nafte i plina, cijene rastu”, kaže Čačić.

Poskupljuje sve osim plinskih ulja i plavog dizela

Ministarstvo gospodarstva je na svojim stranicama objavilo najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Eurosuper BS 100 od večeras bi na benzinskim postajama mogao koštati 11,93 kuna što je za 27 lipe više od prethodne najviše cijene objavljene prije dva tjedna. Eurosuper BS 98 poskupio je za 26 lipa i sada iznosi 11,67 kuna dok je Eurosuper BS 95 skuplji za 25 lipa te mu najveća cijena od večeras može biti 11,29 kuna.

Dizelsko gorivo eurodizel BS poskupilo je za 9 lipa i košta 10,24 kuna, a cijene su smanjene za plinska ulja i plavi dizel. ‘Obično’ plinsko ulje koštat će 7,41 kunu, ono s oznakom Euro 7,66, a plavi dizel 6,62 kuna. Oba plinska ulja i plavi dizel su jeftinija za po 4 lipe.

Čačić prepušta građane na milost i nemilost tržišta 

Podsjećamo, ministar financija Slavko Linić ranije je najavio da Vlada neće intervenirati dok se gorivo ne približi granici od 12 kuna po litri. Tu novu “psihološku granicu” ćemo, čini se, dosegnuti vrlo brzo.

Čačića, s druge strane, čitava ta priča oko rastućih cijena goriva ne zanima baš pretjerano. Još prije dva tjedna je najbliži suradnik premijera Zorana Milanovića poručio da su građani prepušteni na milost i nemilost tržišta. “Tržište odlučuje hoće li granica iznositi 12, 15 ili 74 kune. Utjecaj države tu je vrlo mali”, kazao je Čačić.

Cijene goriva mogle bi biti dobre za hrvatski turizam!? 

Rast cijena goriva ne zabrinjava ni ministra turizma Veljka Ostojića. Upravo suprotno; Ostojić smatra da bi skuplje gorivo moglo imati čak i pozitivan utjecaj na hrvatsku turističku sezonu!

“Ljudi neće odustajati od budžeta kojeg tijekom godine napornim radom stvaraju za godišnji odmor. Vjerojatno će zbog skupog goriva smanjiti potrošnju na drugim stvarima”, kazao je Ostojić, te dodao da je Hrvatska, za turiste iz zapadne Europe, najbliža destinacija s toplim morem.

Ostojić je na konferenciji za novinare predstavio planove za predstojeću turističku sezonu. “Što se financijskih pokazatelja tiče, moje ambicije idu da to bude 3 do 5 posto više nego lani. Ja neću brojati goste nego ću prije svega raditi na aktivnosti na povećanju konkurentnosti turističkog sektora. Sakupljamo podatke, sakupljamo stanje bukinga, a ono što ću ja prvi put komentirati jesu kumulativni rezultati za prvih šest mjeseci”, rekao je Ostojić.





Related Articles

Back to top button