VijestiZadne-Izdvojeno

Don Dario Tičić: “Na Belafužu ne dolazim voditi križarske ratove”

Nakon više od jednog desetljeća djelovanja u župi Uznesenja blažene djevice Marije na Belafuži, još uvijek aktualni župnik, don Anđelko Buljat, kroz kratko vrijeme napušta svoje sjedište u kojemu je proveo jedno cijelo desetljeće. Odlazi u župu Rođenja blažene djevice Marije u Benkovac, a kao njegova zamjena na Belafužu stiže don Dario Tičić,  tajnik nadbiskupa Želimira Puljića koji je proteklih mjeseci imao problema sa, kasnije se pokazalo, lažnim optužbama kako je na svom računalu imao pedofilske sadržaje.

U svom prvom intervjuu uoči preuzimanja dužnosti župnika na Belafuži, don Dario Tičić se u intervjuu za ZDNews. hr dotakao Neokatekumenskog puta, kojega osobno ne prakticira. Unatoč bojazni članova Neokatekumenskog puta kako bi don Tičić isti mogao ukinuti na Belafuži, novi župnik kaže kako mu to nije u planu. Dodao je i kako na Belafužu ne dolazi voditi križarske ratove. Kazao je i kako će biti izrazito teško nastaviti voditi župu na nivou na kojemu je to činio don Anđelko Buljat.

– Bogu sam zahvalan što sam došao na Belafužu odnosno u župu blažene djevice Marije na Belafuži. Svjestan sam da su svećenici koji prije mene bili tamo, ljestvicu podigli dosta visoko kada je u pitanju organizacija, rad i požrtvovnost. Bit će to jedan izazov i potrudit ću se naslijediti ih na najbolji moguću način da nastavimo gdje su započeli moji prethodnici. Svjestan sam da je župa bogata s raznim crkvenim pokretima i događanjima i sigurno da ćemo i to nastaviti dalje, bez obzira na sve.

‘Ne dolazim voditi križarske ratove na Belafuži’

Među pojedinim članovima Neokatekumena se pojavila informacija kako namjeravate zabraniti prakticiranje tog pokreta na Belafuži. Je to točna informacija?

– Ne. Ne bih volio kada bi neki naši župljani mislili da dolazim kao nekakav egzekutor ili osoba koja će poništavati nešto. Moja želja je samo nastaviti dalje tamo gdje je don Anđelko stao. Zasigurno ga neće biti lako naslijediti jer je on uistinu bio zauzet i vrijedan. Na kraju krajeva i sam nadbiskup Puljić je odlučio da odlazim na Belafužu, pa vjerojatno i on misli da ću uspjeti. Dat ću sve od sebe. Kada sam bio župnik na Bilom Brigu, rekao sam, Neokatekumenski put nije moja duhovnost, ali za vrijeme mog upravljanja župom, oni nisu imali nikakvih problema. Održavale su se kateheze i sve je išlo redovito. Nisam bio član Neokatekumenskog puta, ali sam bio svjestan, kao župnik, podržati to što je i prije bilo u župi.

Podrška crkvenim svim pokretima na Belafuži

– Što se toga tiče, neka se neokatekumeni ne bolje, jer dolazim za sve vjernike koji djeluju u župi. Bit ću župnik svima i nadam se da će me svi prihvatiti kao osobu koja dolazi otvorenog srca. Nikakvih zabrana neće biti i Neokatekumeni se ne trebaju bojati. Na Belafužu dolazim kao župnik za svih. Postoje razni vidovi rada i poslanja u župama. Još jednom ću ponoviti, dok sam bio na Bilom Brigu, sve je funkcioniralo u najboljem redu, a Neokatekumeni su imali osim Kateheza i službe riječi i euharistije. Sve je bilo regularno.

Uz odlazak don Anđelka, s vama na Belafuži ostaje Don Thomas Vargas. On će vam zasigurno biti od velike pomoći pošto je dugi niz godina upoznat s radom župe.

– Tako je, Don Thomas Vargas će mi biti prva pomoć i desna ruka u svemu. Ipak je on tu na Belafuži dugi niz godina i upućen je u sva zbivanja. Mislim da se trebamo svi zajedno uhvatiti za isti štap i raditi za dobrobit i interes naše župe. Znam i da je don Thomas član Neokatekumenske zajednice, tako da ćemo i tu imati jednu vrstu direktne komunikacije.

Od dana kada sam čuo da ću biti župnik na Belafuži, svaki dan se molim za naše župljane – za kraj će don Dario Tičić, koji kroz vrlo kratko vrijeme preuzima župu Uznesenja blažene djevice Marije na Belafuži.

Foto: Zadarskilist.hr





Related Articles

Back to top button