VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Doveo ga Čačić, a bio čovjek od povjerenja Kalmeti i Livakoviću

Zdravko Livaković i Božidar Kalmeta (Foto: Globus)
Zdravko Livaković i Božidar Kalmeta (Foto: Globus)

Bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar, koji je priveden u policijski USKOK zbog izvlačenja novca preko tvrtki Igora Premilovca u Hrvatskoj i Češkoj, u državnim cestarskim tvrtkama radi još od 1998. Do 2010. bio je u njima glavni čovjek za financije, prvo u Autocesti Rijeka – Zagreb, a zatim i u HAC-u. Sapunar je srednju školu završio u SAD-u, diplomirao je na sveučilištu u Minnesoti, a doktorirao na Harvardu. Kratko je radio u Merrill Lynchu, a 1998. postaje direktor financija ARZ-a.

Tandem Sapunar-Mikulić

Nakon što je Račanova koalicija došla na vlast i osnovao se HAC, tadašnji ministar Radimir Čačić 2001. postavlja mladog i ambicioznog financijskog stručnjaka Sapunara za člana uprave, koji je zadužen za financije. Sapunar opstaje u upravi i nakon ponovnog dolaska HDZ-a na vlast. Bio je glavni čovjek u sređivanju kredita za cestogradnju za Sanaderove vlade, a u upravi HAC-a koje su potresale međusobne borbe članova, slovio je kao Kalmetin čovjek. Sapunar je bio u vrlo bliskim odnosima i čovjek od povjerenja tadašnjeg državnog tajnika Zdravka Livakovića, Zadranina kojeg je u Ministarstvo prometa, kao svoju desnu ruku, doveo upravo Kalmeta. U upravi HAC-a sredinom 2000-ih na jednoj strani bili su Sapunar i drugi član uprave Milivoj Mikulić, a na drugoj predsjednik uprave Mario Crnjak, koji je svojedobno i pismeno upozoravao Kalmetu na paralelnu Sapunarovu i Mikulićevu strukturu upravljanja u HAC-u. Crnjak je, kao bivši IGH-ovac i dioničar te tvrtke, slovio kao čovjek Marine Matulović Dropulić. No tandem Sapunar-Mikulić nije razbio Kalmeta nego Sanader. Naime, 2006. odlučeno je o smjeni Sapunara i Mikulića, a svjedoci pričaju da su obojica počela kupiti svoje stvari kad se u istom danu dogodio veliki obrat – Sapunar nije smijenjen. No Mikulić jest. Već se tada pričalo o sastanku u restoranu Baltazar s Kalmetom i tadašnjim rizničarom HDZ-a Mladenom Barišićem, na kojem je Sapunar ipak spasio svoju glavu. Sapunar je poslije u vezi sa slučajem Fimi media istražiteljima pričao o tom sastanku, na kojem je od njega traženo da HAC daje poslove tvrtki Nevenke Jurak. Na to je pristao i opstao u upravi.

U pritvoru i 2010.

No 2010. završio je u pritvoru s Crnjakom, Juricom Prskalom i Zlatkom Korparom, bivšim šefovima ARZ-a i HAC-a zbog Fimi medije. Nakon mjesec dana Sapunar je pušten, a ostali su zadržani. Kao što su mnogi i očekivali, Sapunar je propjevao. No ipak je zaradio optužnicu za Fimi mediju. Nakon smjene, u HAC-u je neko vrijeme bio savjetnik, a zatim je postavljen na mjesto kontrolera. Trebao je biti proglašen tehnološkim viškom, no spasio se od otkaza time što je otišao, kažu naši sugovornici, na rodiljski dopust. Tako je još zaposlen u HAC-u, a suvlasnik je i Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije.





Related Articles

Back to top button