VijestiZadarZadne-Izdvojeno

EKSKLUZIVNO – Sapunarov iskaz USKOK-u: ‘Novac sam na ruke davao Kalmetinim tajnicima Livakoviću i Mikuliću’

Zdravko Livaković i Božidar Kalmeta (Foto: Globus)
Zdravko Livaković i Božidar Kalmeta (Foto: Globus)

Čini se da je samo pitanje vremena kada će se istraga proširiti na nove osumnjičenike

Nakon pritvaranja Josipa Sapunara, bivšeg člana Uprave Hrvatskih autocesta, afera vezana uz izvlačenje desetaka milijuna kuna iz te državne tvrtke, kao i iz Hrvatske gospodarske komore se nastavlja.

Novih uhićenja zasad nema, ali je USKOK, koji je u ponedjeljak preuzeo ovaj slučaj, i jučer radio punom parom. Čini se da je samo pitanje vremena kada će se istraga proširiti na nove osumnjičenike.

Austrijski račun

U prostorijama Ureda za suzbijanje gospodarskog kriminala u Gajevoj ulici u Zagrebu jučer je dodatno ispitan Igor Premilovac, vlasnik tvrtke Remorker International iz Praga preko koje se izvlačio novac iz HGK i HAC-a.

Premilovac je već ranije priznao istražiteljima da je u Zagrebu preko svojih poznanika osnovao četiri tvrtke koje su HGK i HAC-u ispostavljale fiktivne fakture za navodne marketinške usluge. Kada bi sjele uplate po tim fakturama, sredstva je transferirao na austrijski račun tvrtke Remorker i s tog je računa potom dizao gotovinu.

Prema Premilovčevim tvrdnjama, na taj je način od 2005. do 2011. godine iz Hrvatske gospodarske komore izvukao 32 milijuna kuna, a iz HAC-a još 38 milijuna.

Napori istražitelja se međutim trenutno najviše intenziviraju na dijelu istrage koji se izvlačenjem novca iz HAC-a, te njegovih podizvođača. Kako se neslužbeno doznaje Uskok raspolaže informacijama kako je u izvlačenje novca iz HAC-a osim pritvorenoga Sapunara sudjelovalo još najmanje pet osoba, od koji su neki iz državnih struktura i poduzeća, a neki iz privatnih građevinskih tvrtki.

Do tih imena istražitelje je navodno doveo baš Sapunar rekavši kako je novac samo prenosio i to navodno za tadašnjeg državnog tajnika Zdravka Livakovića, te pomoćnika ministra Božidara Kalmete, Milivoja Mikulića. Mikulić je od 2004. do 2006. bio član Uprave HAC-a, da bi ga 2006. nakon što je smijenjen, bio imenovan Kalmetinim pomoćnikom.

Sapunar navodno samoga Kalmetu nije direktno teretio, no objasnio je da mu je stavljeno do znanja da Livaković, tadašnja Kalmetina desna ruka novac proslijeđuje na višu instancu, a Sapunar nije niti malo sumnjao da je riječ o ministru.

Informacija da bi slijedeći na listi uhićenika mogli biti Livaković i Kalmeta već neko vrijeme kola novinarskim krugovima, tako da se jučer navečer ispred zgrade u zadarskom naselju Arabanasi u kojoj žive i Kalmeta i Livaković skupilo nekoliko televizijskih ekipa koje navodno iščekuju uhićenje.





Related Articles

Back to top button