VijestiZadne-Izdvojeno

Fimi media: Pokajnicima ukupno 17 mjeseci zatvora i moraju vratiti novac

U zgradu Županijskog suda stigli su Ivo Sanader, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, Mladen Barišić, a u ime HDZ-a Damir Sesvečan.

Prvi dan pripremnog ročišta kratko je trajao, oko 20-ak minuta. Izdvojen je postupak za dvoje suradnika Nevenke Jurak, Anite Lončar-Papeš i Bojana Dimića koji su se nagodili s USKOK-om. Njihov je odvjetnik novinarima rekao da je to bila za njih jedina opcija.

Aniti Lončar-Papeš i Bojanu Dimiću izrečena je presuda u 12 sati i 30 minuta. Lončar-Papeš je osuđena na 11 mjeseci zatvora i mora vratiti oko 2 milijuna kunaBojan Dimić je oduđen na 6 mjeseci zatvora i miora vratiti 1.8 milijuna kuna.

Odvjetnik Ive Sanadera, Čedo Prodanović, novinarima je rekao da sumnja u iskaze Anite Lončar-Papeš i Bojana Dimića te da će zatražiti provjeru vjerodostojnosti njihovih iskaza. Dodao  je da očekuje da će biti još nagodbi, pri čemu je mislio na Branku Pavošević, Nevenku Jurak i Mladena Barišića. Pripremno ročište se nastavlja sutra prema rasporedu.

>> HDZ-ovi odvjetnici: Imamo argumente za rušenje optužnice

Za pripremno ročište predviđena su tri dana. Iza zatvorenih vrata odlučiti će se i o dokazima koji će se izvesti na suđenju, u kojemu se prvi put tereti i jednu političku stranku. HDZ je optužen da je svoj tzv. crni fond punio novcem ‘izvučenim’ iz državnih institucija i ministarstava preko privatne tvrtke Fimi medije po kojoj je slučaj i dobio ime.

Po optužnici u ‘crni fond’ HDZ-a se slilo 31,6 milijuna kuna

Riječ je o jednoj od najvećih korupcijskih afera u kojoj su, uz Sanadera iHDZ kao pravnu osobu, optuženi bivši dužnosnici te stranke – rizničarMladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček i blagajnica Branka Pavošević, zatim vlasnica Fimi medijeNevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar-Papeš Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

Po optužnici, Sanader se osobno okoristio s 15 milijuna kuna, a u HDZ-ov ‘crni fond’ od 2003. do 2009. nezakonito se slilo 31,6 milijuna kuna. Sumnja se da je dijelom tog novca donedavno vladajuća stranka financirala i svoje izborne kampanje. HDZ će na suđenju zastupati odvjetnici Davorin Budin i Tomislav Penić, a predstavljati Damir Sesvečan. Odvjetnici HDZ-a izjavili su nakon potvrđivanja optužnice da imaju ‘devet jakih argumenata’ za sudsko rušenje optužnice. Smatraju da je USKOK pogriješio jer je HDZ kao političku stranku poistovjetio s trgovačkim društvom najnižeg oblika s jednim vlasnikom i jednom odgovornom osobom.





Related Articles

Back to top button