VijestiZadne-Izdvojeno

IGRAČ REAL MADRIDA ISPITAN – Modrić istražiteljima potvrdio da je novac išao braći Mamić?

luka-modric-hairstyles5U gotovo filmskom obratu, dok je sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda imala ročište na kojem je trebala odlučiti o USKOK-ovu zahtjevu za određivanje istražnog zatvora Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću, braća Mamić jučer u 12.15 sati uhićena su na hrvatsko-mađarskom graničnom prijelazu Goričan. O tome da su uhićeni, javnost nije izvijestila policija, jer je novinarima iz MUP-a poručeno da oni “za uskočke predmete takve informacije ne daju”, već glasnogovornik Dinama!?

Izbjegli pritvor u Sloveniji

Koji je pak tom objavom šokirao novinare koji su u hotelu u slovenskim Moravskim Toplicama cijelo jutro čekali što će Mamić odlučiti, a nakon što je u petak urbi et orbi objavio da se iz Slovenije ne vraća do nedjelje. Da se ipak prije tog roka vrate u Hrvatsku, Mamići su vjerojatno odlučili nakon što su čuli da je USKOK od suda zatražio da im se istražni zatvor odredi zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. A da je sud taj zahtjev USKOK-a prihvatio, sljedilo bi i raspisivanje europskog uhidbenog naloga i vrlo vjerojatno uhićenje Mamića u Sloveniji i njihovo odvođenje u tamošnji pritvor do izručenja Hrvatskoj. Što je procedura koja bi potrajala i do mjesec dana.

Svojom odlukom da se, kako je priopćeno iz Dinama, “neodložno vrate u Hrvatsku te surađuju s istražiteljima kako bi dokazali svoju nevinost”, Mamići su natjerali USKOK da privremeno povuče zahtjev za određivanjem zatvora u odnosu njih. Obojica su jučer poslijepodne dovedena u USKOK, gdje su u nazočnosti svojih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića iznijeli obrane te porekli krivnju. Branitelji braće Mamić istaknuli su i kako smatraju da nije bilo potrebe za ovakvim provođenjem postupka, jer kako je kazao Prodanović obrada slučaja radi se dvije i pol do tri godine, do sada je već izuzeta gomila dokumentacije, a i svi su znali da su Mamići u Sloveniji. Uz to braniteljski dvojac smatra i da je USKOK na krivi način protumačio prikupljenu dokumentaciju te tvrde da je suma koja se Mamićima stavlja na teret preuvećana..

– Dokumentaciju su tumačili ljudi koji ne razumiju kako funkcioniraju transferi, pa bih rekao da su, što se kaže promašili ceo fufbal – kazao je Prodanović.

Mamići su nakon ispitivanja odvedeni u policijski pritvor na Oranice dok će se danas odlučiti o istražnom zatvoru. S druge strane istražni zatvor je jučer zbog mogućeg utjecaja na svjedoke određen Damiru Vrbanoviću.

I nogometaši svjedoci

USKOK je predložio da se ispita 40-ak svjedoka, no sud je djelomično usvojio taj prijedlog, tako da će se tijekom istrage ispitati 15-ak svjedoka, a među njima i neki nogometaši. Neslužbeno se doznaje da su svoje iskaze pred istražiteljima već dali Luka Modrić i Dejan Lovren, i to zato što su, prema sumnjama USKOK-a, njihovi transferi bili pokriće za ilegalne isplate novca braći Mamić.

Mamići se sumnjiče da su Dinamo oštetili za 117 milijuna kuna te da su sebi pribavili protupravno stečenu imovinsku korist od oko 90 milijuna kuna. A kako su to radili, vidljivo je iz optužbi koje se povezuju s Modrićevim transferom, odnosno zaradom od 52 milijuna kuna, koliko je Mamić, prema USKOK-u, zaradio na tom poslu.

Naime, Zdravka Mamića se sumnjiči da je od 2009. do 2011. nalagao isplate na Modrićev račun, a ukupno se radilo o 81 milijunu kuna. Pokriće za takve isplate bio je aneks ugovora o profesionalnom igranju iz kojeg proizlazi da Modrić ima pravo na 50 posto od budućeg transfera. Taj je aneks ugovora potpisao Mamić iako je, sumnja USKOK, znao da je Modrić već potpisao zapisnik o raskidu ugovora u kojem je naveo da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu. Za Mamića je posebno problematično što USKOK sumnja da je Modrić po Mamićevim uputama podigao 52 milijuna kuna te ih predavao ili Mamiću ili članovima njegove obitelji.

Neslužbeno se doznaje da je Modrić tijekom ispitivanja u USKOK-u potvrdio da su se stvari odvijale na takav način, a što se kasnije događalo s novcem koji je Modrić predavao Mamiću i dalje je predmet istrage Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija.

Što se tiče Lovrena, USKOK sumnja da je na sličan način njegov transfer poslužio kako bi se prikrila pozajmica koju je Dinamo dao Zoranu Mamiću.





Related Articles

Back to top button