Broj 1IzdvojenoPanoramaZADAR Sport

IVAN SANTINI SANJA HRVATSKI DRES, ALI I TVRDI: Ne bih gradio karijeru preko Dinama

digit56Ovaj članak originalno je objavljen u tiskanom izdanju magazina ZADAR News Panorama 23.12.2016.

Zadarski nogometaš Ivan Santini, koji ove godine nastupa za francuskog prvoligaša, SM Caen, u životnoj je formi. Nakon lanjskog osvajanja kupa u Belgiji, gdje je za 28 nastupa postigao 12 pogodaka, Ivan i dalje zabija. Za svega 14 nastupa za SM Cean uspio je zabiti čak 7 golova. I to u ligi koja nije nimalo laka, a i poznata je po tome da se u njoj teško zabija. Sve to, na razočaranje mnogih koji u Ivanu vide izniman talent, nije dovoljno da se nađe čak ni na širem spisku Hrvatske A reprezentacije. Unatoč svemu, Ivan ne gubi nadu već se, kako sam kaže – uzda u Boga.

No, krenimo redom. Svoje početne nogometne korake, Ivan je napravio sa 8 godina upisavši se u NK Zadar gdje je prošao sve selekcije. Godinu dana proveo je u sv. Mihovilu za koju tvrdi da mu je puno značila.

– Ta godina mi je puno značila, u kadetima Zadra sam bio priključen seniorima na par treninga, ali nisam debitirao. Otišao sam u Inter na pola godine gdje sam odigrao za seniore svega pet ili šest utakmica i zabio jedan gol. Paralelno sam igrao za juniore. Puno mi je značilo što su tada u Interu igrali vrhunski napadači i legende HNL-a Veldin Karić i Petar Krpan. Od njih sam puno naučui u tih pola godine. Poslije  toga sam otišao u Salzburg i tamo ostao dvije godine. Igrao sam u juniorima i debitirao jednom za seniore. Na kraju druge sezone sam ozlijedio trbušni zid i nisu produžili ugovor samnom. Ostao sam bez kluba i otišao na operaciju. Pauzirao sam šest mjeseci nakon čega sam otišao na par probi koje nisu bile uspješne. Vratio sam se u Zadar nakon poziva Dalibora Zebića i tamo odigrao dvije godine. To su ujedno bile i moje najdraže sezone u dosadašnjoj karijeri. Zabio sam 26 golova i bio sam proglašen najboljim igračem lige po izboru kapetana. Ostvario dječačke snove, postao na kraju i kapetan u par utakmica i to mi je i dan danas najljepše vrijeme karijere bez obzira na sve kasnije.

Nikad ne bih odabrao karijeru preko Dinama

“Puno njih mi kaže da bi mi preko Dinama bila puno bogatija i uspješnija karijera, alli ja ju ne bih mijenjao ni da je duplo manje uspješna. Bog mi je uvijek iznova davao snagu da krenem ispočetka  i da  prevladam strpljivo sve prepreke i da podnesem sve nepravde koje su sastavni dio života pa tako i nogometa.”

Freiburg i Standard

– Poslije je uslijedila ne baš uspješna posudba u Freiburg gdje se nisam baš naigrao. Trener mi nikad nije dao povjerenje i nakon godinu i pol, iako su mi ponudili produženje ugovora, odlučio sam se za klub koji se svim silama trudio dovesti me – KV Kortrjik.Tamo sam se preporodio. U dvije godine sam zabio 32 gola, uz 17 asistencija. Odnos sa navijačima i ljudima u gradu je nešto što će mi ostati u srcu cijeli život . Nakon Kortrijka odlazim u belgijski Standard gdje smo osvojili kup i tako osvajam svoj jedini trofej u karijeri uz 15 postignutih golova.

Podrška navijačima i Tomi Gluiću

Super je ovo što radi stranica NK Zadar Fans na Facebooku.  Super je što se Tomo Gluić  bori svim silama da klub dobije što mu pripada od transfera zadarskih internacionalaca

7 golova za 14 nastupa u SM Ceanu

– Nakon Standarda, na početku ove sezone prelazim u SM Caen i tu mi je super. Za 14 nastupa sam zabio 7 golova. Zahvalan sam Bogu na svakom danu mog života, na svim ljudima što je stavio na moj put, prije svih mojoj obitelji koja je podnijela zajedno sa mnom svu žrtvu koja je potrebna da bi se mogao posvetiti nogometu u potpunosti. Puno ljudi mi kaže da bi mi preko Dinama bila puno bogatija i uspješnija karijera, alli ja ju ne bih mijenjao ni da je duplo manje uspješna. Bog mi je uvijek iznova davao snagu da krenem ispočetka  i da  prevladam strpljivo sve prepreke i da podnesem sve nepravde koje su sastavni dio života pa tako i nogometa .

‘Zaigrat ću za reprezentaciju ako je to Božja volja’

– Kroz vjeru gledam i na ovo pitanje oko reprezentacije. Ako je Božja volja da završim tamo, završit ću, ako nije,neću. Naravno da je san svakoga nogometaša igrat za A reprezentaciju pa tako i meni.  No, ne opterećujem se time,jer znam da nemogu utjecati na to. Jedino na što mogu utjecati je da dajem svaki dan sve od sebe da budem što bolji čovjek i nogometaš.

‘Stanje u klubu je takvo kakvo je radi lošeg vodstva, da ne kažem nešto gore’

– Što se tiče NK Zadar, non stop sam u kontaktu s igračima i čini se da je situacija krenula malo na bolje. Žalosno mi je gledat moj klub u 3. ligi, ali to je samo posljedica lošeg vodstva, da ne kažem nešto gore. Ugled moga kluba postupno je uništavan već godinama i vrijeme je da se nesto promjeni. Zadar je  jedan  od rijetkih klubova u Hrvatskoj koji bi mogli živjeti od svojih talenata.

‘Super je to što su Bilaver i Terkeš karijere poklonili Zadru’

 – Potrebno je da u klub dođe netko naoružan strpljenjem. Osoba koja će stavit interes kluba na prvo mjesto, interes mladih da se razvijaju, interes da se vrati publika. Super je ovo što radi stranica NK Zadar Fans na Facebooku.  Super je što se Tomo Gluić  bori svim silama da klub dobije što mu pripada od transfera zadarskih internacionalaca, super je što su igrači ko Želimir Terkeš, Josip Bilaver i drugi poklonili cijelu karijeru Zadru. Ima puno toga pozitivnoga i vjerujem da NK Zadar čeka bolja budućnost.

O svom povratku u Zadar, Santini je za kraj kazao:

Naravno da ću se vratit živiti u Zadar, to je moj grad i već sam dosadio ljudima u Belgiji,a sad i u Francuskoj pričajući kako je to najljepši grad na svijetu i top destinacija za odmor – za kraj će Santini.

Foto: BFMTV.COM

Ovaj članak originalno je objavljen u tiskanom izdanju magazina ZADAR News Panorama 23.12.2016.

Related Articles

Back to top button