Broj 1IzdvojenoKolumnePanoramaZadar

KOLUMNA – David Lekaj: Put svile počinje iz Zadra

digit56

Ovaj članak originalno je objavljen u tiskanom izdanju magazina ZADAR News Panorama 23.12.2016.

Često put u svojoj dugoj povijesti Zadar je bio začetnik važnih događaja i ideja koji su imale izniman utjecaj na naše društvo, ali i šire. Prve novine u Hrvatskoj su izlazile u Zadru, prva operacija uz anastaziju je također obavljena u Zadru i da ne nabrajam događaje iz prošlosti, jer tema je budućnost.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je povukao važan državnički potez potpisom Memoranduma Hrvatske i Kine na marginama, petog sastanka šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine (16+1). Njime se stvara okvir za ulazak kineskih investitora posebno u dijelove gdje sredstva iz EU fondova nisu u tolikoj mjeri planirana. Premijer Plenković je, prepoznajući veliki potencijal za gospodarsku suradnju između država i trajne interese trgovačkih društava iz obje zemlje za razvojem suradnje, otvorio vrata novom Putu svile za naše izvoznike koji su spremni plasirati proizvode na ogromnom kineskom tržištu.

Zadarski model suradnje s Kinom

Znatno prije toga, na ljetnoj sjednici zadarskoga Gradskog vijeća donesena je jednoglasna odluka o bratimljenju Zadra i kineskog grada Zhoushana. Toj prigodi je prethodila priprema u koju sam bio osobno uključen od samog početka pa se možemo vratiti i na taj početak. Inicijativu o gospodarskoj suradnji s Kinom sam prezentirao bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću koji je vrlo rado prihvatio ideju da on bude nositelj aktivnosti prema kineskoj strani, obzirom da je izuzetno cijenjen i utjecajan u NR Kini. Gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta, također je dao snažnu potporu svemu i priča je krenula. Ubrzo nakon toga, predsjednik Mesić i ja smo otputovali u Kinu na 10 dana, tijekom kojih smo imali tridesetak sastanaka s najvećim kineskim tvrtkama i ulagačima. Tema svih sastanaka je bio Zadar, odnosno zadarski projekti u turizmu, energetici i infrastrukturi. Rezultat svega je to da smo uspješno ucrtali Zadar u kinesku mapu investicija, što znači da, uz preporuku kineskih vlasti, svi institucionalni investitori iz Kine imaju pristup našim projektima.

Sporazumom o promicanju prijateljstva i suradnje, Zadar i Zhoushana postali su partnerski gradovi
Sporazumom o promicanju prijateljstva i suradnje, Zadar i Zhoushana postali su partnerski gradovi

Prezentacija projekata na mikro razini je ključna

S obzirom da je Kina najmnogoljudnija zemlja svijeta i drugo najveće svjetsko gospodarstvo, logično je pomisliti da jedan mali grad u kineskim razmjerima kao što je Zadar, ne može imati značajno mjesto u fokusu ulagača. No, stvarno je ipak drugačija. Naime, prednost ovakvog pristupa (project managementa) leži u jednostavnoj činjenici da se investitorima prezentiraju konkretni projekti na mikro lokaciji. Bilo kakav drukčiji pristup je gubitak vremena. Da smo, primjerice, Kinezima prezentirali Hrvatsku kao državu, ne bismo postigli ništa, jer je tada lepeza preširoka i gubi se fokus investitora.

Važna uloga Božidara Kalmete i Andreja Plenkovića

To je posao političara s početka priče, zato smatram da je premijer Plenković napravio važan iskorak potpisom Memoranduma između Hrvatske i Kine. Jednako važna stavka je i odluka gradonačelnika Kalmete o pokretanju bratimljenja Zadra i kineskog Zhoushana, jer se time operativno uređuju međusobni odnosi na terenu.

Zato s pravom možemo biti optimisti kada su u pitanju kineske investicije u Zadru, a naš model mogu primjenjivati i ostali gradovi u Hrvatskoj jer je isti vrlo studiozno posložen od samoga početka i u svim fazama. Čekali smo odluku hrvatske Vlade i konačno je dočekali. A sada slijedi realizacija.

Ovaj članak originalno je objavljen u tiskanom izdanju magazina ZADAR News Panorama 23.12.2016.





Related Articles

Back to top button