VijestiZadne-Izdvojeno

Izabran novi papa, Argentinac Jorge Mario Bergoglio!


1095007.48Vatikanska konklava izabrala je novog papu, Franju I. argentinskog kardinala Jorgea Maria Bergoglia (76)! Franjo I. prvi je papa iz Latinske Amerike

20.34 – Novi poglavar Katoličke crkve oprostio se od okupljenih i napustio balkon uz riječi ‘Laku noć i želim vam miran odmor.’

20.27 Sad započnimo raditi zajedno. Ovo je put bratstva i povjerenja. Pomolimo se za cijeli svijet jer u svijetu vlada veliko bratstvo. Nadam se da da će put kojim ćemo krenuti ja i moja braća biti uspješan u evangelizaciji ovoga predivnoga grada – rekao je papa Franjo I..

Blagoslovio je sve okupljene i one koji diljem svijeta događaj prate putem medija. Zamolio je vjernike i da oni njega blagosove. Prvi je papa koji je dobio blagosov vjernika.

20.24
– Braćo i sestre, dobra večer. Zahvalio bi vam na dobrodošlici. Iznad svega, volio bih da se svi zajedno pomolimo za Benedikta XVI.

20.22. Papa Franjo I.
prvi put pred vjernicima na Trgu Sv. Petra. Mnoštvo mu kliče ‘Živio papa!’ Pozvao je vjernike da se zajedno s njim pomole za njegovog prethodnika, bivšeg papu Benedikta XVI.

20.12. Novi papa je Franjo I, argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio (76)!


Franjo I. je argentinski jezuit, nadbiskup Buenos Airesa. Bergoglio je rođen u Argentini, ali je porijeklom Talijan. Najvažniji dio školovanja proveo u Njemačkoj. Dolazi iz teološkog okruženja skrbi za najsiromašnije, a istodobno je dovoljno kritičan prema teologiji oslobođenja. Mediji su ususret konklavi isticali kako je sjajan je evangelizator, ali i pomalo prestar.

20.11.
‘Habemus Papam!’, prve su riječi Jean-Louisa Taurana. 20.05 Upalilo se svjetlo na prozoru s kojeg se očekuje obraćanje Jean-Louisa Taurana. Mnoštvo kliče ‘Neka živi papa!’

19.47
Svira talijanska nacionalna himna, pjevaju je i u mnoštvu okupljenom na Trgu Sv. Petra.


19.30 Švicarska garda domarširala je u svečanim plavim odorama pred Baziliku Sv. Petra.

19.15. Očekuje da će uskoro s balkona bazilike svetog Petra kardinal protođakon, Francuz Jean-Louis Tauran, objaviti izbor novoga Pape čuvenom izrekom ‘Habemus Papam’. Prvo će izreći krsno ime novog poglavara Katoličke crkve, a zatim i ime koji je izabrao novi papa.

19.05 Kardinali, njih 115 okupljenih na konklavama u Sikstinskoj kapeli izabrali su 266. papu. Malo nakon 19 sati iz dimjaka Sikstinske kapele izašao je bijeli dim. Mnoštvo na Trgu svetog Petra kliče ‘Habemus papam’, a zvonjavom su se oglasile sve rimske crkve.

Samo su tri konklave od devet održanih nakon 1900-te ranije završile od ove na kojoj se birao nasljednik palog Benedikta XVI. papa Ivan Pavao II., kojeg se prije konklava smatralo autsajderom, izabran je nakon osmog kruga glasanja. Premda još nije sigurno, čini se kako je novi papa izabran nakon petog kruga glasanja.

Novi papa izabrao je kojim će ga se imenom zvati. Potom odlazi u ‘sobu suza’, malenu prostoriju uz Sikstinsku kapelu, u kojoj se odjene u papinsku reverendu i pripremi se za izlazak na balkon bazilike svetog Petra. A ondje će njegov izbor tradicionalnom objavom ‘Habemus Papam’ (Imamo Papu) proglasiti kardinal protođakon – francuski kardinal Jean-Louis Tauran. Zatim, s crvenom mocetom na sebi i papinskim palijem preko ramena, novi rimski biskup se predstavlja i podjeljuje svoj prvi blagoslov Urbi et orbi (gradu i svijetu).

Poznavatelji vatikanskih prilika najizglednijim favoritima smatraju Talijana Angela Scolu i Brazilca Odila Scherera. Bude li izabran Scola, papinstvo će se nakon 35 godina vratiti u Italiju, dok bi brazilski kardinal bio prvi neeuropski papa u 1.300 godina. Osobe koje će tijekom konklava biti na usluzi kardinalima prisegnule su na zavjet šutnje. Propisi o tajnosti konklava toliko su strogi da u četiri slučaja propisuju čak izopćenje iz Crkve bez ikakva postupka.

Konklave su počele jučerašnjom misom koju je u bazilici sv. Petra predvodio dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano. Poručio je da Crkva mora i dalje graditi jedinstvo, te da je zadaća novog pape na svjetskoj razini promicati pravdu i mir.

Očekuje se da se novi papa obrati okupljenim vjernicima.Related Articles

Komentari

 1. Pingback: cryptocard
 2. Pingback: virtual card buy
 3. Pingback: WerdenBank.com
 4. Pingback: horoskopi sot
 5. Pingback: sell_traffic
 6. Pingback: delta 8 near me
 7. Pingback: Aaron Lal
 8. Pingback: lifestyle services
 9. Pingback: buy guns online
 10. Pingback: para kazanma
 11. Pingback: 샌즈카지노
 12. Pingback: 퍼스트카지노
 13. Pingback: 메리트카지노
 14. Pingback: 우리카지노
 15. Pingback: 코인카지노
 16. Pingback: Crypto exchange
 17. Pingback: Vidalista 20mg
 18. Pingback: Click
 19. Pingback: Guns for sale
 20. Pingback: Read More
 21. Pingback: Read More
 22. Pingback: มือถือ
 23. Pingback: click
 24. Pingback: more
 25. Pingback: read more
 26. Pingback: click
 27. Pingback: Insulin Syringe
 28. Pingback: Black Latex Gloves
 29. Pingback: buy focalin online
 30. Pingback: crossdress cams
 31. Pingback: website
 32. Pingback: seo company
 33. Pingback: vibrating panty
 34. Pingback: dbal
 35. Pingback: SUPREME CANNABIS
 36. Pingback: cvgd
 37. Pingback: موقع سكس
 38. Pingback: CARGO VESSEL
 39. Pingback: SEO Los Angeles
 40. Pingback: recettes faciles
 41. Pingback: about
 42. Pingback: from canada
 43. Pingback: nasstoys toys
 44. Pingback: gas fireplace
 45. Pingback: W88

Back to top button