VijestiZadarZadne-Izdvojeno

‘Kalmeta bi trebao stati pred građane i priznati da je lagao’

kkamNakon što je prije desetak dana prilikom uhićenja Josipa Sapunara u medijima opet počeo djelovati hrabri zviždač Mijat Stanić, koji godinama upozorava na kriminal u HAC-u,  Božidar Kalmeta ne spava mirno. A kako će i spavati kad je njegovih desetak ljudi, među kojima je i njegov najbliži suradnik Zdravko Livaković, završilo u istražnom zatvoru zbog sumnje da su iz HAC-a izvlačili novac koji je, prema Stanićevim tvrdnjama završavao i u džepu Božidara Kalmete. Stanić je, gostujući u gotovo svim medijima na državnoj razini, opetovano ponavljao kako se steže obruč oko gradonačelnika Zadra i bivšeg ministra, Božidara Kalmete što je dodatno razjarilo sve nervoznijeg zadarskog gradonačelnika.

– Dosta mi je tog lika, podnijet ću tužbu protiv Mijata Stanića pa neka onda dokazuje te svoje objede tamo gdje će to morati i argumentirati – izjavio je gradonačelnik Zadra 25. listopada 2013. nakon  što je u medijskim istupima sindikalist Stanić upravo Kalmetu više puta optužio da je šef i organizator kriminalne hobotnice koja je iz HAC-a izvlačila novac.

Samo tri dana kasnije, Mijat Stanić i službeno je prijavio Kalmetu za udruživanje u ‘zločinačku organizaciju’.

– Moja saznanja, ali i dokumentacija koju posjedujem i do sada objavljena priznanja o načinu i razmjerima pljačke u cestogranji u vrijeme vladavine Božidara Kalmete sadržavaju sve elemente ‘zločinačke organizacije’ opisane u članku 89. stavku 23. Kaznenog zakona. Ovom prijavom želim Božidaru Kalmeti jednom za sva vrmena dati do znanja da ga se ne bojim i da ću ustrajati do kraja – dok svi oni koji su pljačkali HAC u njegovom mandatu, zajedno s njim na čelu ne stanu pred lice pravde i dok ne vratimo, što je više moguće ukradenih sredstava – kazao je tada Stanić.

Istog dana, Božidar Kalmeta preko ŽO HDZ-a saziva press konferenciju u prostorijama HDZ-a gdje se održavala sjednica ŽO HDZ-a. Iako se Kalmeta za vrijeme radnog vremena nalazio u prostorijama HDZ-a, pressica je, bez obrazloženja odgođena. Tako je Kalmeta, u nadi da ga se ne vidi, čekao da se novinari raziđu, pa je na redakcijske e-mailove stigao novi poziv. Ovaj put ne iz ŽO HDZ-a nego iz Grada Zadra čiji je Ured za odnose s javnošću u ime gradonačelnika sazvao još jednu pressicu, ovaj put zakazanu za 15 sati u velikoj vijećnici. Vidno iscrpljeni gradonačelnik, stao je nepripremljen pred novinare i kazao:

– Izvolite s pitanjima, ja sam vam svaki dan na raspolaganju.

Krenula su tako pitanja o aferama u HAC-u, a prvo pitanje koje je Kalmeti postavila novinarka bilo je vezano za prijavu Mijata Stanića. Na to je Kalmeta kazao sljedeće:

– To je za mene bilo očekivano jer sam najavio i ovih dana ću podići tužbu protiv Mijata Stanića. Po onome što sam vidio po portalima, to je jedna običan spin s njegove strane, a ono što je rekao, to je već napisano stotinu puta.

Na novinarski upit, ako ima dokaze, zašto Stanića nije prijavio do sad, Kalmeta kaže kako će to učiniti:

– Zato jer sam to tek dobio prije nekoliko dana, znate, čak ne znam tko mi je to poslao. Nisam skrivao nikakvu dokumentaciju, na e-mail je tu kod mene stiglo prije nekoliko dana i onda sam se uhvatio posla kad sam to dobio. Da sam to imao prije, dao bih ja to i prije budite bez brige.

I onda, u srijedu, 30. Listopada 2013. nakon tematske sjednice Gradskog vijeća, Kalmeta je novinarima izjavio kako je Stanića konačno prijavio ‘institucijama države’, ali dokumente, o kojima je govorio da ih posjeduje, a koji navodno ukazuju na kriminalne radnje Mijata Stanića, gle čuda, nije podnio institucijama države na koje se stalno poziva.

– Ja sam podnio tri prijave protiv gospodina Stanića pa ćemo o tome razgovarati na sudu, pred institucijama koje su zadužene za to. Dokumente koje posjedujem, nisam priložio kazao je Kalmeta koji je, vrlo lako moguće, prekršio zakon jer, ukoliko posjeduje dokumentaciju koja ukazuje na nečije kazneno djelo, dužan je to prijaviti.

Zorislav Antun Petrović - antikorupcijski stručnjak
Zorislav Antun Petrović – antikorupcijski stručnjak

Tako razmišlja i Zorislav Antun Petrović, aktivist i antikorupcijski ekspert.

– Svaki građanin, a posebno ako je dužnosnik, koji zna da je počinjeno teško kazneno djelo dužan ga je prijaviti. Ako to ne učini, premda zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili znatno olakšano otkrivanje djela ili počinitelja nedjela za koje je zakonom propisana kazna dugotrajnog zatvora, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. Smatram da bi dužnosnici, kao ljudi kojima su građani na demokratskim izborima povjerili mandat za upravljanje zajedničkim dobrima, apsolutno morali prijaviti svako kazneno djelo o kojem imaju saznanja – kazao je Petrović za ZDNews.hr.

Gradski vijećnik SDP-a, Erol Gaši smatra kako bi gradonačelnik Kalmeta trebao institucijama dostaviti dokaze protiv Stanića za navodni kriminal ili priznati građanima da je lagao.

Erol Gaši - Gradski vijećnik SDP-a
Erol Gaši – Gradski vijećnik SDP-a

– Sve i da je istina to što govori gospodin Kalmeta, u što mi je doista teško povjerovati, to bi bilo tragično. Voditi godinama tako važan resor i imati saznanja o kriminalnim radnjama, a ne prijavljivati ih nadležnim institucijama, značilo bi između ostaloga da tako nešto smatrate normalnim, što je doista zastrašujuće! Bojim se da gospodin Kalmeta ulazi u jedan začarani krug iz kojeg sve teže pronalazi izlaz, a najveću cijenu plaćaju građani ovoga grada. Vrijeme je preuzimanja odgovornosti! Očekujem od gospodina Kalmete da dostavi nadležnim institucijama dokaze koje ima ili da konačno stane pred građane našega grada i prizna kako je lagao! – riječi su Gašija koij na upit misli li da Kalmeta uistinu ništa nije znao o kriminalu u HAC-u kaže kako je to vrlo teško povjerovati.

– Teško je povjerovati u tako nešto, ma koliko u posljednje vrijeme bila popularna fraza kako ‘muž sve posljednji dozna’. Ali, to je i inače problem, kako gospodina Kalmete, tako i vrhuške HDZ-a posljednjih godina. O vremenu iz njihove vladavine jako malo znaju, ništa nisu vidjeli i za ništa nisu odgovorni, dok o vladavini njihovih političkih suparnika znaju apsolutno sve! Vrlo znakovito i doista nevjerojatno – kazao je za kraj Gaši.

A kome više vjerujete, Mijatu Staniću koji dokumentirano godinama prijavljuje kriminal ili Božidaru Kalmeti, koji tvrdi da dokumente o kriminalnim radnjama Mijata Stanića ima, a ne prijavljuje ih, možete odgovoriti u anketnom pitanju koje će biti aktivno sljedeća 24 sata, od danas pa do sutra, 3.11.2013, sve do 18 sati i 10 minuta.

[poll id=”9″]





Related Articles

Back to top button