VijestiZadarZadne-Izdvojeno

LIVAKOVIĆ HLADAN KAO ŠPRICER – Nije ga uzrujala činjenica da mu je pritvor produljen za još dva mjeseca

Zdravko Livaković
Zdravko Livaković

Josip Sapunar bio je na sastanku na zadnjem katu Strabagove zgrade u Beču na kojem je dogovorena provizija za posao u Zadru

Osim hrvatskog USKOK-a istragu o izvlačenju novca iz HAC-a preko tvrtke Remorker Intrenational paralelno vodi i austrijsko državno odvjetništvo. Najprije zato što je Premilovac oprani novac dizao s računa u Austriji, a sada i zato što se u čitavoj priči pojavljuje austrijski građevinski konzorcij Strabag.

USKOK je u najnovijem proširenju istrage, u kojemu su uhićeni Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević i Sandro Vukelić, čelnicima Strabaga de facto inkriminirao davanje mita da bi dobili poslove gradnje Luke Gaženica.

Namještanje natječaja

Sve to istražiteljima je ispričao bivši direktor HAC-a za financije Josip Sapunar. Rekao je da je čitavo podmićivanje dogovoreno na najvišoj razini na sastanku u Beču 2009. Sastanak koji se tog dana održavao na zadnjem katu Strabagove zgrade u Beču imao je sasvim drugi povod. Naime, Strabag je već s hrvatskom Vladom bio suvlasnik tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj , a sjednice Nadzornog odbora tvrtke, u kojemu su sjedili i Hrvati i Austrijanci, održavale su se i u Zagrebu i u Beču. Na jednoj od sjednica u Beču, prema tvrdnjama Sapunara, razgovor tadašnjeg državnog tajnika za infrastrukturu Zdravka Livakovića s članom Uprave Strabaga Rolandom Jureckom krenuo je u novom smjeru. Sapunar tvrdi da je on, premda član NO-a, na sastanku trebao služiti isključivo kao prevoditelj, no to se pokazalo suvišnim jer je Livaković odlično govorio engleski.

– Livaković i Jurecka počeli su se dogovarati da Strabag dobije projekt gradnje Luke Gaženica. I nakon sastanka njih dvojica su ostala iza zatvorenih vrata te je dogovoreno da se Strabagu pomogne da pobijedi na natječaju – ispričao je Sapunar. Nije ostavio nikakve dvojbe da je bila riječ o legalnoj pomoći.

– Da im se namjesti natječaj – objasnio je.

Dogovor o proviziji

Međutim, na tom sastanku dogovorena je samo načelna suradnja po pitanju natječaja. – Jurecka je predložio da se poslije čujemo u vezi s tim tko će biti voditelj projekta u RH. Također je rekao da će ispred Strabaga poslati časnika za vezu, glavnog inženjera koji će sve to dogovoriti.

Taj je časnik, tvrdi Sapunar, u ime Austrijanaca bio šef hrvatskog Strabaga, Georg Gabler, dok je s hrvatske strane Gableru bio poslan Sandro Vukelić, bivši član Uprave HAC-a i voditelj projekta gradnje Luke Gaženica. Obojica su pregovore nastavili u Zagrebu, a kako su oni tekli Sapunar nije znao, no uskoro je doznao da je dogovor o proviziji pao. Naime, ubrzo su ga nazvali i zatražili da im dovede svojeg čarobnjaka za “pranje novca”, Igora Premilovca.

– Upoznao sam Premilovca i Gablera u Gablerovu uredu u Zagrebu. Gabler je inzistirao da se novac Premilovcu ne uplaćuje u Hrvatskoj i je Strabag novac za provizije uplaćivao direktno na račun Remorkera u Austriji. Transakcija je ‘pokrivena’ ugovorom o fiktivnom istraživanju tržišta. Novac je ponovno prenosio Sapunar. Najprije Livakoviću, no došlo je do problema.

Posebni kurir

– Zdravko je rekao da novac nosi prijatelju zato što ga je strah jer su već bile počele istrage – dodao je Sapunar ne mogavši se sjetiti imena Livakovićeva prijatelja. Ubrzo je Livaković smijenjen pa je ulogu kurira preuzeo Vukelić, koji bi svakog ponedjeljka prije nego što bi išao na posao iz Zagreba u Zadar svratio kod Sapunara po kuvertu za Livakovića. Tako je izvučeno više od milijun eura provizije.

Mjesec dana pritvora Prskalu, Lovrinčeviću i Vukeliću

Istražni sudac odredio je jučer jednomjesečni pritvor uhićenoj trojci u aferi Remorker vezanoj za izvlačenje novca iz HAC-a, Jurici Prskalu, Mariju Lovrinčeviću i Sandru Vukeliću. Oni se terete da su za pogodovanje Strabagu pri dobivanju poslova od te tvrtke dobili mito preko Remorkera u ukupnom iznosu od 900.000 eura i 1,6 milijuna kuna.

“Osim toga sudac istrage za dva je mjeseca produljio istražni zatvor ranije zatvorenima, bivšem državnom tajniku Zdravku Livakoviću, prijašnjim šefovima HAC-a Milivoju Mikuliću i Stjepku Bobanu te Damiru Kezeleu iz Vijadukta. Kezeleov kolega iz Vijadukta Ivan Berkert pušten je na slobodu nakon što je u četvrtak dopunio svoju obrnau i priznao počinjenje djela za koja se teretio. ( Ž. P.)

Zdravko Livaković, koji je za sada najviše pozicionirani dužnosnik pod sumnjom u primanje mita u ovoj aferi jučer uoči ročišta na sudu nije pokazivao zabrinutost, a uznemiren nije bio ni nakon što je s lisicama na rukama odveden natrag u istražni zatvor gdje mu je boravak produljen za iduća dva mjeseca.”, piše Zadarski list.





Related Articles

Back to top button