VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Livakoviću, Mikuliću i Kezeleu produljen pritvor. U istražni zatvor idu i Lovrinčević, Prskalo i Vukelić

Zdravko Livaković (Foto:Index.hr/FAH)
Zdravko Livaković (Foto:Index.hr/FAH)
Nekadašnjem predsjedniku uprave HAC-a Jurici Prskalu, bivšem članu uprave Mariju Lovrinčeviću te nekadašnjem direktoru sektora gradnje Sandru Vukeliću, koji su jučer uhićeni zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz te javne trvtke, poslijepodne je na zagrebačkom Županijskom sudu određen jednomjesečni istražni zatvor.

Uskok je istragu zbog izvlačenja novca iz HAC-a proširio na Prskala, Lovrinčevića i Vukelića, a sud im je istražni zatvor odredio zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.

Prskalo i Lovrinčević iznijeli obranu i negirali krivnju

Tijekom istrage bit će ispitano 30-ak svjedoka, rekla je novinarima Lovrinčevićeva odvjetnica Jadranka Sloković, koja je najavila žalbu na određivanje istražnog zatvora.

Ustvrdila je da se Uskokov istražni prijedlog očito zasniva samo na iskazu bivšeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara koji je nedavno pušten iz istražnog zatvora pa po njezinom mišljenju nije bilo razloga za određivanje istražnog zatvora trojici novih osumnjičenika jer je Sapunar već ispitan.

Druge osobe koje su predložene da tijekom istrage budu saslušane, po mišljenju odvjetnice Sloković, nemaju nikakvih saznanja o konkretnom događaju već će svjedočiti samo na okolnosti prakse i procedure u HAC-u. “Zbog toga smo smatrali da istražni zatvor nije opravdan, ali sud smatra drugačije”, kazala je Sloković.

Dodala je da su Prskalo i Lovrinčević iznijeli svoju obranu, odgovarali na pitanja i negirali krivnju.

Zašto nitko iz Strabaga nije ispitan?

Ocijenila je vrlo čudnim navode da je tvrtka Strabag primila mito, a da pritom nitko iz te tvrtke nije ispitan u postupku niti je precizirano koje bi to osobe bile. “Radi se o vrlo paušalno postavljenom istražnom prijedlogu”, zaključila je Sloković.

Istražni zatvor za mjesec dana danas je produljen četvorici osumnjičenika koji su od ranije obuhvaćeni istragom, a riječ je o bivšim Kalmetinim državnim tajnicima Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću te bivšem čelniku HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepku Bobanu i direktoru građevinske tvrtke Viadukt Damiru Kezeleu.

Jedan od Livakovićevih odvjetnika Nenad Strukan najavio je žalbu na odluku o istražnom zatvoru.

Osim Sapunara kojem je nedavno ukinut istražni zatvor, na slobodi je od jučer i jedan od direktora tvrtke Viadukt Ivan Berket. Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, na početku istrage priznao da je dvojici državnih tajnika iz ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.





Related Articles

Back to top button