Tehnologija

NSA katalog tehnologija za nadzor

989f87d6a063b0d803719e170e8d71bbPrema Der Spiegelu i podacima iz knjižice koja je u njihovom posjedu američki NSA ima nadzor nad gotovo cjelokupnom sigurnosnom arhitekturom najpoznatijih svjetskih proizvođača, između ostalih i Cisca te Huaweia. Također imaju nadzor nad proizvođačima elektroničke opreme kao što je Dell. Knjižica na 50 stranica složena u oblika kataloga govori o jedinici NSA-a nazvanoj ANT (Advanced ili Access Network Technology).

ANT je specijalizirana za nadzor mobilnih telefona i računala, preusmjeravanje i modificiranje podataka te kompromitiranje mrežne opreme pomoću njihovih specijalnih alata. Unutar ANT izrađuje se hardver i softver potreban za njihove aktivnosti pa tako nadzorna GSM stanica koja nadzire promet na mobilnim uređajima stoji oko 40 tisuća $. Uređaji za nadzor računala u obliku USB kabela, koji su sposobni za slanje i primanje podataka putem radio veze, dolaze u paketima po 50 komada te stoje više od milijun $.

Od softvera u ANT-u se razvija zloćudni kod koji se ubacuje u BIOS-e matičnih ploča te ostaje stalno skriven od sigurnosnih programa te je prisutan i nakon reinstaliranja operativnih sustava. Postoji program specijalno stvoren za nadzor firmwarea čvrstih diskova Western Digitala, Seagatea, Maxtora i Samsunga. Tu je i softver za nadzor routera i hardverskih vatrozida koje upotrebljavaju tvrtke za zaštitu svojih podataka.

Tvrtka Cisco je izdala priopćenje u kojem kategorički odbija svaku pomisao na suradnju s američkim vlastima na modificiranju uređaja te implementiranju stražnjih vrata u proizvode. Western Digital i Huawei izjavili su da nemaju nikakvih saznanja o bilo kakvim modifikacijama svojih proizvoda, dok su u Dellu izjavili kako poštuju zakone zemalja u kojima djeluju.





Related Articles

Back to top button