Kultura

Pulski filmski festival: Pet i pol tisuća posjetitelja gledalo film “Hotel Pula”

ARENA

Više od pet i pol tisuća gledatelja pratilo je u subotu navečer u pulskoj Areni svjetsku premijeru filma “Hotel Pula”, redatelja Andreja Korovljeva i producentice Dijane Cetina Mlađenović kojim je otvoren 70. Pulski filmski festival, potvrdila je ravnateljica festivala Tanja Miličić.

U rasprodanoj Areni pulska je publika dugačkim pljeskom nagradila emotivnu pulsku priču o nemogućoj ljubavi tinejdžerice Une i izbjeglice Mahira.

Nakon projekcije publici se predstavila ekipa filma predvođena redateljem i glavnim glumcima Erminom Bravom i Nikom Grbeljom, a na poklon su izašli i brojni drugi članovi filmske ekipe.

“Ne znam postoji li mjerna jedinica koja može opisati ovu vrstu uzbuđenja i treme”, rekao je redatelj, ustvrdivši da je “najteže pred svojom publikom – svirao ti u bendu, radio kazališnu predstavu, izložbu ili film – jer je domaći teren ultimativni test”.

“Puležani su vrlo kritični, inteligentni i emotivni, takvu publiku ne možeš prevariti, ili jesi ili nisi”, poručio je Korovljev po čijim je riječima Pula uvijek posebna priča.

“Tijekom 70 godina, pulska publika prati, pamti, znalački promišlja i podržava film i svoj filmski festival. Od partizanskih spektakla, modernističkih bisera, crnog vala i populističkih komedija jugoslavenske kinematografije pa do suvremene hrvatske produkcije”, istaknula je producentica. 

“Velika je odgovornost i čast stati u red tog niza. Ali je još veća čast publici predstaviti film o tom gradu, nedavnoj prošlosti i nama samima”, rekla je.

Hotel Pula snimljen je prema motivima romana “Pula” Vladimira Stojsavljevića. Riječ je o emotivnoj drami čija se radnja događa 1995. u Puli, gdje .u Hotelu Pula već neko vrijeme živi 38-godišnji Mahir (Ermin Bravo), izbjeglica iz Bosne, čiji su dani jednolični i prazni, sve dok jedne tople ljetne noći prvi put ne ugleda Unu (Nika Grbelja), mladu Puljanku. Taj iznenadni susret pobudit će u njemu nadu za novi početak.

Film je nastao u produkciji pulske produkcijske kuće Kinematograf te producentice Dijane Cetina Mlađenović te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije, Turističke zajednice grada Pule, Istarske županije i fonda RE-ACT. 

Nakon pulske premijere, film će biti prikazan na Motovun Film Festivalu i Brač Film Festivalu, a 31. kolovoza krenut će u redovitu kino distribuciju.

Pulski filmski festival ove godine slavi svoj 70. rođendan. Na jubilarnom izdanju za Zlatnu arenu, nagradu koja se dodjeljuje najboljem filmu u glavnom programu, natječe se 13 hrvatskih filmova, a čast da otvori najveći hrvatski filmski festival pripala je drami “Hotel Pula”.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button