Kultura

Savez udruga mladih seli se u staro Kazalište lutaka

− Na sastanku u gradskoj upravi dogovorili smo se s predstavnicima pet gradskih udruga, koje se bave glazbom i raznim kulturnim djelatnostima, da se stara zgrada Kazališta lutaka preda na korištenje tim udrugama. One će se uskoro i formalno registrirati kao Savez udruga. Mladima u Zadru uistinu nedostaje prostor za okupljanje oko kulturnih sadržaja, a stara zgrada ima brojne pogodnosti za to, u prvom redu pozornicu s gledalištem − kazao je pročelnik Ureda gradonačelnika Boris Artić.

Udruge “Šigureca”, “Zdanje”, “Dragon Teatar”, “Eko Zadar” i “iZadar” čine nukleus budućeg saveza i njihovi su predstavnici u gradskoj upravi predočili koje su nužne preinake u prostoru napuštene zgrade Kazališta lutaka koja će postati Nezavisni kulturni centar.

− Mi smo obavili jedno bitno ispitivanje, a to je statika zgrade. Dobili smo dobre “nalaze” i možemo prepustiti udrugama da prostor stave u funkciju − rekao je Artić.

Unatoč tome što će trebati nabaviti novac za preinake u zgradi, za useljenje udruga to je manji problem od činjenice da se u objektu nalazi kompletna scenografija Kazališta lutaka, koja se nakupljala 60 godina i koju treba iseliti u adekvatan prostor.

− To je iznimno vrijedna scenografija, kao i lutke. Važno je naći odgovarajući prostor, iseliti scenografiju i tada se udruge mogu useliti i na raspolaganju svakodnevno imati prostor za rad − naveo je Boris Artić.

Ravnateljica zadarskoga Kazališta lutaka Iris Pavić-Tumpa podržava zadarske udruge i kaže da joj je gorući problem iseljenje scenografije i lutaka iz stare zgrade.

− Uza sve što sada radimo, meni je to jedan od prioriteta jer bih željela da mladi kreativni ljudi dobiju zgradu na korištenje. Obratila sam se brojnim institucijama, pa i MORH-u, koji možda ima neki napušteni objekt gdje bismo mi preselili scenografiju. Taj prostor ne mora biti u gradu, može biti bilo gdje, glavno je da sve to negdje smjestimo, da je prostor suh i da se do njega može doći kombijem − kazala je Pavić-Tumpa.

U 60 godina rada Kazališta lutaka nastao je ogroman inventar. Neki su radovi umjetnička djela, poput lutaka kojih je na stotine. Godinama su nastajala remek-djela kazališne umjetnosti čija je scenografija impozantna, od “Judite” i “Planina”, do posljednjih − scenografija “Michelangela” sa svojim skelama, kao i predstave “Drago Č. i tvornica čokolade” zauzimaju ogroman prostor.





Related Articles

Back to top button