VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Stanić tvrdi: Kalmeta je oštetio državu za više od 40 milijuna eura

Mijat Stanić
Mijat Stanić
Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata priprema novu prijavu protiv bivšeg ministra Božidara Kalmete.

I to, kako je rekao, zbog nepovoljnih kredita, koje su HAC i Autoceste Rijeka-Zagreb podignuli 2009. i oštetili državu – samo na kamatama za 40 milijuna eura, javlja HRT.

Stanić tvrdi da su ujesen 2009. Autocesta Zagreb-Rijeka i HAC zakonito podignuli dva kredita u iznosu od 235 milijuna eura s kamatom od čak 9,4 posto. Postupak nabave kredita bio je po žurnom postupku iako nije postojao razlog, a taj žurni postupak se koristio da bi se izbjegla javna nabava.

Šef javne nabave u ARZ-u se pobunio – degradirali ga

Tadašnji šef javne nabave Autoceste Rijeka-Zagreb čije ime je poznato HRT-u, pokušao je to spriječiti, a to dokazuju i mailom sljedećeg sadržaja: ‘Ovo je jako škakljivo pitanje, a HAC-ov razlog žurnosti je nikakav. Mi možemo to objaviti, ali sada je jako nezgodno, vidiš da novinari prate i javne natječaje, reći će da smo dobili kredit, a tek sada objavljujemo namjeru sklapanja ugovora u NN.’

Nakon tog maila šef javne nabave je degradiran na mjesto administratora, a natječaj je proveo netko drugi.
Kredit ‘sredio’ Sapunar, a država dala jamstva

Podizanje nepovoljnog kredita u JP Morganu ‘sredio’ je Josip Sapunar, tadašnji šef HAC-ovih financija.

– Navodno je Deutsche banka nudila znatno niže kamate, od oko 6%. A za kredit s kamatama od 9,4 posto, čime su dvije tvrtke i država oštećeni oko 40 milijuna eura, izdana su državna jamstva ministarstva financija. To znači da oni koji su uključeni u realizaciju ove pljačke idu skroz do ministara, odnosno Vlade iz vremena 2009. – kazao je Stanić.





Related Articles

Back to top button