VijestiZadne-Izdvojeno

Stipe Petrina: “Moj je stav tu briljantno jasan. Znam s kim sigurno neću, a to je HDZ!”

Stipe, Stipe… orilo se i zalijevalo šampanjcem, ima tome koji dan, na dočeku prvog primoštenskog saborskog zastupnika u njegovu rodnom gradu, već jutro nakon trijumfa u metropoli.

Uspjeh koji je Stipe Petrina ostvario na nacionalnoj razini – kada je Most nezavisnih lista, kojega je dio, odnio 19 mandata i upriličio snažan potres na domaćoj političkoj sceni – mogao je iznenaditi samo one koji ga ne poznaju. No priča o osebujnom i eksplozivnom ali uspješnom načelniku u trećem mandatu, zaslužnom za procvat Primoštena, otišla je puno dalje od granica ove općine na hrvatskome jugu pa sada svekolika javnost osluškuje što to ima za reći taj nekadašnji pomorac koji je 14 godina “tukao” sva svjetska mora, dragovoljac i invalid Domovinskog rata, otac triju kćeri, ali i političar s devizom “odgovaram jedino svojoj savjesti i biračima”. Iznenađujuće, dok politička scena vrije, uoči ovog razgovora “bombarder iz Primoštena” javio se – iz maslinika.

Pa gdje ste vi, gospodine Petrina, zašto niste u Zagrebu na pregovorima sa SDP-om i HDZ-om?

Pregovaraju naši stručni timovi. Ja, izgleda, nisam stručan.

Bili ste na Plitvicama. Kako je izgledao prvi poslijeizborni susret Mosta?

Dobro je bilo, nije se mogao čuti nijedan disonantan ton. Ja podržavam te… kako se ono zovu, đava ih odnija…

Klauzure?

Da, klauzure. Zamislite, kao da nema neka prikladnija hrvatska riječ! Uglavnom, bilo je izuzetno korektnih i konstruktivnih prijedloga, ali mislim da je takve sastanke trebalo održavati puno prije formiranja vlade. Inače, malo sam se bojao u toj zabiti za vlastiti život jer moram, znate, biti u blizini nekog KBC-a.

Što vas muči?

Imam fibrilaciju atrija, poremećaj srčanog ritma, otkad su me Maja Šupe (sutkinja Općinskog suda u Šibeniku, op.a.) i slični osudili u jednom korumpiranom slučaju. Navodno sam jednu vašu kolegicu udaljio sa sjednice Općinskog vijeća pa, iako je 11 vijećnika svjedočilo da nisam, grupa sudaca-kriminalaca tvrdila je drukčije pa sam dobio tri mjeseca zatvora uvjetno. Palo je to na Europskome sudu, ali otad me srce muči, osobito zadnje dvije godine. Kad ja vidim da Most govori o reformi sudstva… pa ne znaju oni s kim imaju posla! Sudstvo je najgori dio hrvatskog društva, dana im je apsolutna moć, oni nikome ne odgovaraju. U stvari, ja bolujem od PTSP-a zbog korumpiranog sudstva.

Pa kako ćete sa slabim srcem u Sabor?

Stupaj ili umri!

Je li i vas iznenadio uspjeh Mosta kao što je, čini se, iznenadio vaše kolege?

Mene nije. U ovoj izbornoj jedinici moja je lista osvojila 35.000 glasova birača.

Zašto vas tako vole u Primoštenu?

Jer ne varam, ne lažem i ne kradem. I imam najbolji rezultat u vođenju lokalne samouprave u Europi. Ako netko smatra drukčije, pozivam ga da se javno sučelimo. Jeste vidjeli kako Primošten izgleda? Trećina grada je gradilište. Ako se u čitavoj županiji gradi toliko, ja ću odmah poći ća! Ne možete vi manipulirati ljudima u svojoj sredini gdje svatko svakoga zna. Znate koliki su troškovi moje izborne kampanje? Nula kuna. Što će meni kampanja?

Sudeći prema rezultatima, izgleda da kampanja nije trebala ni Mostu.

Hrvati su zasićeni lažnim političkim polaritetom velikih stranaka, no problem je u hrvatskom korpusu što je taj dio glasačkog tijela izložen najprljavijoj manipulaciji. Bilo je pitanje dana kada će se uspjeh zastupnika Mosta s lokalne preliti na nacionalnu razinu, tako da ja nisam iznenađen. Sada je povijesna odgovornost na Mostu: hoće li se znati nositi s teretom koji mu je pao na leđa. To bi mogao biti problem.

Je li već sada problem?

Zasad nije, ali vidjet ćemo za tjedan dana.

Leži li problem u tome što je Most heterogena skupina, jer što vi imate zajedničko s ljudima poput Petrova, Kovačića, Lovrinovića?

S njima imam jednu zajedničku stvar, pod uvjetom da nitko od njih ne drži figu u džepu. Svi mi želimo bolju, drugačiju, pravedniju, socijalno osjetljivu i pravno sigurnu Hrvatsku. To su ciljevi koji su nas ujedinili. Kako će svaki od nas prići tome cilju, e to će vrijeme pokazati jer svatko od nas želi najbolje, ali svi ne postižemo najbolje.

Je li Drago Prgomet, kako vi kažete, imao figu u džepu?

Ja se ni na Dragu Prgometa ni na nekog eventualno budućeg solo igrača iz Mosta neću naljutiti ili mu prigovarati ako želi pregovarati s nekom stranom. To je njegovo pravo.

Pa što vas je onda tako revoltiralo da ste mu javno poručili da je dno dna?

Baš to, dno dna! Nisam ni tren požalio zbog tih riječi niti su izrečene u afektu. Kao savjestan čovjek koji poštuje svoje i tuđe vrijeme, dižem se taj dan u pet ujutro i stižem u Zagreb, ali nema Prgometa, Petrova ni Lovrinovića. Nas 16-orica čekamo kao bene sat i pol vremena jer “Prgomet ima pacijente”, a poslije saznajemo da su njih trojica, gospoda, otišli u slastičarnicu na kolače. Pa ne radim ja hiljadu kilometara da me netko zajebaje! Moj mentalni sklop to jednostavno ne može prihvatiti. I tada se događa onaj drugi sastanak u 18 sati na kojem opet nema Prgometa. Profesoru nije dobro pa je, kažu, otišao doma. I vozim se tako kući kad na pola puta zovu mene novinari i pitaju kako komentiram sastanak Prgometa i Milanovića. A ja o tome nemam pojma! Za 20 minuta zove Božo Petrov i pita me što mislim o tome. Ma šusni ga odmah van, velim mu ja. Nije meni što je išao s nekim razgovarati, nego nemoj mene vući za nos. Nemoj mene zajebavati.

Jesu li Prgometu smjestili?

Ako čitate krimi-literaturu, tamo kažu: uvijek slijedi trag novca i doći ćeš do krivca. Tako i ovdje. Kome najviše odgovara ovakva kompromitacija Prgometa?

Kome?

HDZ-u, naravno. Prgomet je izbačen iz Mosta, možda može utjecati na neke članove da prijeđu k njima, ja to ne znam. U svakom slučaju, da je Prgomet razgovarao s Karamarkom, ja bih isto tako reagirao.

Možete li se s Dragom Prgometom složiti barem u jednome: da Most mora preuzeti odgovornost ulaskom u izvršnu vlast?

Pa naravno.

Most, dakle, treba participirati u vladi?

Apsolutno. Kako mislite provesti reforme bez alata? Neka mi netko to objasni. Pa to je nemoguće. Ako netko misli da će postaviti nekog drugog i pritom iz drugog plana gledati kako on to provodi, onda je to prilično naivno. Jasno je da Most treba preuzeti vlast i napraviti reforme koje su, nota bene, potrebne.

Ovih dana pokazalo se da Most ipak ide u tom smjeru, slažete se?

Da, evolucija se dogodila.

Ne ide li to u prilog tezi da je Most bio nespreman i prilično zatečen izbornim uspjehom?

Samo ću reći da je logično da se formira tehnička vlada, vlada nacionalnog jedinstva, kako god hoćete. I da Most predloži mandatara ili da se o njemu usuglasi. U svakom slučaju, mora participirati u vladi. Sve je drugo bajka za malu djecu i glupost.

U kojim bi resorima Most mogao dati najbolje od sebe?

Mi smo na toj klauzuri i o tome razgovarali, ali to bi se moglo pogrešno protumačiti kao trgovina pa o tome ne želim nagađati. Neka kolege odluče o tome. U svakome slučaju, reforme koje se predlažu treba odraditi u tri mjeseca, nema se što čekati. Imamo reforme koji će uštedjeti 500 milijuna kuna, to su silne pare.

Koga biste željeli vidjeti kao mandatara?

Ne bih o željama. Iskreno, o tome nisam ni razmišljao.

Što ćete učiniti ako se Most ipak prikloni desnoj ili lijevoj koaliciji?

Moj je stav tu briljantno jasan. Znam s kim sigurno neću, a to je HDZ. Meni je to nezamislivo. Naravno, preostaju još i novi, izvanredni izbori.

U situaciji kad novi izbori građane koštaju puno novaca i živaca, mislite li da neće kazniti Most za neodlučnost? Mislite da neće osjetiti bijes birača?

Već osjećam taj bijes. Svaki sam dan na društvenim mrežama i čitam kako je ljudima dosta političke masturbacije, kako žele da se konačno nešto promijeni. Most se nametnuo kao politička snaga koja hoće, zna i može to promijeniti, a ako je to tako… što čekamo? Osobno ne vjerujem da će doći do novih izbora. Vlada nacionalnog jedinstva najbolje je rješenje, no i najopasnije jer tko će sve to složiti u jednu vreću taština.

Vas je izlišno pitati jeste li bliži lijevoj ili desnoj opciji?

Po vokaciji sam pravaš. I dragovoljac HOS-a. Kao danas se sjećam 18. studenog 1991. kad je pao Vukovar, kad je uhićen Paraga, kad su razoružani pripadnici HOS-a čija je osnovna zadaća, kako je pisalo u službenim dokumentima, razbijanje hrvatske vojske. I sada da ja s HDZ-om idem u neke koalicije! Ja jesam pravaš, ali sam daleko od toga da budem glup. Mislim da je hrvatska politika od 1990. krivo vođena, da je hrvatski korpus zaveden i da navodnoj Domoljubnoj koaliciji ne priliči taj naziv. Tim bi strankama više odgovarao naziv “Koalicija razbijača hrvatskog nacionalnog korpusa”.

Baš vam se zamjerio HDZ?

Zamislite, između 1991. i 1995. godine 38 dužnosnika HSP-a ubijeno je od zločinačke ruke. I to nikad nije razjašnjeno, ali tko je mogao narediti ubojstva Ante Paradžika ili Blaža Kraljevića? Samo onaj koji je na vlasti. Uostalom, Franjo Tuđman nakon pada Vukovara rekao je da je uzrok tome bio sprega KOS-a i HOS-a.

Hoćete li volontirati u Saboru, kao što ste godinama volontirali u Primoštenu?

Namjeravam svojim primjerom pokazati nešto dosad neviđeno jer mislim da su saborske plaće pretjerane. Ova zgrada općine u Primoštenu simbol je volonterskog rada u politici jer svi vijećnici volontiraju. Meni je imperativ izbaciti novac iz politike. Kada bi saborska plaća bila onolika koliko ste imali u času dolaska u Sabor, mislim da bi puno manja gužva bila na listama i da bi Sabor bio kudikamo kvalitetniji. Ovako vi dajete zastupnicima 16 tisuća kuna i tako ih kupujete jer od tog časa slijepo slijede svog pastira, odnosno stranačkog predsjednika koji kreira liste.

Ako s HDZ-om ne možete i nećete, znači li to da biste s SDP-om našli zajednički jezik?

Mislim da ne. U ovom trenutku ja imam najkomotniju političku situaciju. Ja sam nezavisni zastupnik i ništa mi nije imperativ, da se sastavi ova ili ona vlada.

Je li vas itko ovih dana pokušavao vrbovati?

Nije. Nitko me nije ni nazvao. Malo je prvih dana bilo čestitara, ali danas nigdje nikog. Vidite da mene ni moji ne zovu na pregovore… (Previja se od smijeha, op. a.)

Kakav je vaš odnos s Božom Petrovim?

Dobar. Korektan. Nismo se puno imali prilike družiti, ali odnos je zapravo više od korektnog.

Više ne mislite da je “proizvod HDZ-a” kao što ste proljetos izjavili nakon lokalnih izbora?

Petrov i ja temperamentni smo Mediteranci. Više ja nego Petrov. Znate, jako me tada kosnuo njegov sastanak s Karamarkom. Toga dana sjeli smo Kovačić, Petrov i ja i tada je Petrov rekao da neće ni s HDZ-om ni sa SDP-om. Zaključili smo da imamo ista stajališta. Odlično, pomislio sam tada, ali evo njega za dva dana sastaje se s Karamarkom. Isto sam reagirao kao i sada s Prgometom. Ponavljam, nemam ništa protiv da netko radi što ga je volja, ali nemoj mene zajebavati, što misliš da sam ja Ljubo iz Siska ili Pero iz Delnica? Pusti priču, radije reci: ja bih s HDZ-om. Meni smeta što pravila igra ne važe za sve, a utakmica je počela. Jako mi to smeta.

Kako ćete sjediti u Saboru s Božidarom Kalmetom za kojeg ste rekli da ga treba vezati lancima i lisicama?

Živim u državi s takvima kao što je Kalmeta, pa mogu i u Saboru. Živim u Primoštenu s još gorima, s najgorim ratnim profiterima koji su se bogatili na krađi humanitarne pomoći. I onda to DORH elegantno dovede do zastare. Zato kažem da su u ovoj zemlji, uz čast izuzecima, suci najveći zločinci.

Fino ste ih, skupa s nekim ministrima, svojedobno “počastili” svojim antologijskim dopisima prepunim psovki. S obzirom na takav diskurs, što onda od vas očekivati na nacionalnoj razini?

Bolje da se ljudi pitaju što je dovelo do toga da se čovjeka, to jest mene, stjera u takvo stanje uma. Pa ako sam nešto krivo rekao, zašto me ti suci i ministri ne tuže? Ali kad ja vidim da jedan Antun Palarić sjedi u Ustavnom sudu, za mene je hrvatska priča završena. Ovca je stvorena da bleji, njoj je svejedno tko je šiša.

Kada odete u Zagreb, što ćete s funkcijom načelnika općine?

Dok budem mogao, vozit ću na relaciji Zagreb – Primošten, a ako ne budem, mogu se i odreći saborskog mandata. Svega, ali ne i Primoštena. Puno puta znam reći ružnu riječ o svojim sumještanima, ali bolje ljude jako je teško naći. Imaju oni svojih mušica i ja ih javno počastim kakvim epitetom, ali nitko nema bolju kulturu ispraćaja svojih pokojnika kao oni. I to je samo jedna od njihovih vrlina. Nema obitelji koja nije dala dio svoje zemlje za opće dobro.

Nakon prisege u Saboru, hoćete li i dalje ljetovati u “Adamovu kostimu” ili ćete revidirati neke navike?

Bit ću i dalje gol, ali ću malo bolje paziti da me nitko ne ulovi fotoaparatom. Ipak, na Plitvicama zamalo me opet uloviše vaši kolege: htio sam se popišati uz ogradu, ja taman da ću… a oni s kamerama juriš za mnom. Nisu me ulovili, ali, evo, sve sam sada priznao. Bolje da znate tko će vam voditi državu.





Related Articles

Back to top button