VijestiZadarZadne-Izdvojeno

VIDEO – “Stanić o Kalmeti: Bilo je 30-ak modela izvlačenja novca”

kalmeta1_02.jpg.655x300_q85_crop_upscale“Poznat mi je sadržaj i podudara se s kaznenom prijavom koju sam podnio protiv Božidara Kalmete”, izjavio je Mijat Stanić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno i dodao da u prijavi stoji kako sumnja da je Kalmeta organizirao zločinačku organizaciju i upravljao njome.

Kazao je kako je bilo 30-ak modela izvlačenja novca te je naveo i jedan primjer.

“Izmijenili su cijeli projekt, promijenili trasu autoceste, te umjesto da razvrgnu ugovor oni su išli u aneks ugovora te je ta dionica na kraju ispala puno skuplja”, objasnio je Stanić.

Smatra kako u ovom slučaju tajming ne bi smio biti bitan.

“Ako ostanemo na površini slučaja onda će tajming biti bitan, a ako DORH zagrebe dublje onda neće biti bitan”, kazao je Stanić.

Goran Vojković, Indexov kolumnist i profesor s Fakulteta prometnih znanosti, smatra kako izvršna vlast ne bi trebala čekati DORH jer ima svoje vlastite instrumente kojima bi mogla ispitati sumnjive stvari.

“Tajming u borbi protiv korupcije nije bitan. Bitno je da se korupcijom šalje posve kriva poruka mladima. Sve su ove godine izlazili čudni podaci u medijima, no ništa se nije poduzimalo. Korupcija je najveće zlo koje je ovu zemlju pogodilo nakon rata”, rekao je u emisiji Otvoreno Goran Vojković.

“Očito je da je politika ispred USKOK-a”

“Izgradnja mosta, vijadukta i takvih objekata može imati cijene koje mogu ići milijunima kuna gore ili dolje”, kazao je Vojković objašnjavajući zašto je u infrastrukturi moguće napraviti najviše zloporaba.

Žarko Puhovski smatra da je politika ispred USKOK-a.

“Ako zaista imamo stranačku optiku, DORH je pomogao SDP-u da dobije parlamentarne izbore, pomogao je i HDZ-u da dobije izbore u Petrinji, Sisačko moslavačkoj županiji i Vukovaru. Sada pomaže i HDZ-u i SDP-u jer su u oporbi protiv Bandića. Po toj logici sada opet pomaže SDP-u. Očito je da je politika ispred USKOK-a”, kazao je Puhovski i dodao da je izgubljeno povjerenje u DORH i sudstvo.

Oleg Butković, član Predsjedništva HDZ-a, rekao je da nije zabrinut zbog proširenja istrage na njegovog stranačkog kolegu, i iznio sumnje u vrijeme u koje su se optužbe pojavile. Također je skrenuo pozornost na sutrašnji Dan sjećanja u Vukovaru.

“To što je Kalmeta primio pismo o proširenju istrage zbog osnovane sumnje u neka kaznena djela tek prije sedam dana, upravo otvara pitanje zašto se baš toliko čekalo.”

“Da ne bi bilo krive interpretacije mojih izjava – svi smo mi, sve političke stranke, protiv korupcije i zajedno smo u toj borbi. Iako nije dobro govoriti da je jedna politička stranka počela borbu protiv korupcije kao općeg društvenog problema, HDZ ju jest prvi započeo.”

“Borba protiv korupcije ne bi smjela imati “tajming””

Butković je rekao kako je važno pustiti Sud da odradi svoj dio posla.

“Dok slušam ovu raspravu čini mi se da su Kalmetu mediji i javnost već osudili. Dakle, ova istraga, koja traje već neko vrijeme, sada je samo proširena. Ne ulazim u dio za koji ga se sumnjiči, nego pustimo da kaže što ima za reći, da se saslušaju svi svjedoci, pa da sud odluči je li kriv ili nije.”

Sabina Glasovac, predsjednica Gradskog odbora SDP-a Zadar, javila se upravo iz grada kojem je gradonačelnik njezin oporbeni kolega. Glasovac se nije složila da su optužbe “tajmirane” pred izbore.

“Borba protiv korupcije ne bi smjela imati “tajming”. Institucije stalno trebaju raditi svoj posao i pokazati da nema nedodirljivih ili posebno zaštićenih “ličkih medvjeda”. Po ovome ispada da bi institucije trebale godinu dana prije izbora zaustaviti sve radnje da se ne stekne dojam da su čekale predizborno vrijeme.”

Video pogledajte ovdje!





Related Articles

Back to top button