VijestiZadarZadne-Izdvojeno

POSLUŠAJTE AUDIO SNIMKU – Vidno iscrpljeni Božidar Kalmeta: “Suspendirana istražiteljica Selma Abadžić me ispitala u kafiću, pa što?”

kalmetaZadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sazvao je danas press konferenciju koja se prvo trebala održati u prostorijama HDZ-a u Medulićevoj 2, da bi ista bila prebačena u prostorije Gradske uprave.

– To je za mene bilo očekivano s obzirom da sam najavio da ću podići tužbu protiv Mijata Stanića. Po onome što sam vidio po portalima, to je jedan običan spin s njegove strane i tu nema ništa niti može što biti, a ono što je rekao, to je pisano već sto puta.

Svatko ima pravo protiv svakoga dignuti kaznenu prijavu. No, Hrvatska je pravna država i vjerujem u institucije ove države i neka se one s tim bave. Međutim, treba postaviti pitanje to je Stanić do sada čekao s tim? Već me mjesecima napada, vrijeđa i ne znam što sve ne. Prema tome, njegova građanska dužnost je prijaviti me ako ima dokaze, a nema ih. Što je čekao do sad? – kazao je Kalmeta na upit novinara kako komentira činjenicu da je protiv njega danas Mijat Stanić podnio dvije prijave.

Jeste li se nalazili sa Selmom Abadžić, suspendiranom istražiteljicom PNUSKOK-a koja je suspendirana jer je navodno vama odavala tajne iz istraga?

– Naravno da jesam. Sa mnom je bio i gospodin Šuker, bilo je pitanje vezano za pretvorbu nečega u Dubrovniku, a s obzirom da gospođa nije bila sama, moram kazati da je s njom bio jedan inspektor, oni su, kako su uzeli izjavu od svih članova Odbora za pretvorbu i privatizaciju, trebali su uzeti izjavu od mene i gospodina Šukera i našli smo se potpuno javno i otvoreno na terasi kafane Lisinski. Uredno su uzeli izjave i to je prvi i zadnji put da sam gospođu vidio.

Nije li malo nelogično da se nalazite s istražiteljima po kafićima?

– Gledajte, ja ne znam te zakone, ali vjerujem da se može uzeti izjava bilo gdje.

I u kafiću?

– U čemu je problem? Nije bio nikakav tajni kafić ili ne znam što.

Je li vam sumnjivo da je ta ista gospođa kasnije suspendirana i da se protiv nje vodi proces?

– To ja ne znam, gospođu sam prvi i zadnji put tada vidio u životu. To nije moja briga niti je to moj posao. Ja sam svoju dužnost obavio, dao sam izjavu zajedno sa gospodinom Šukerom oko neke pretvorbe ne znam čega u Dubrovniku, čak se i ne sjećam čega, dali smo izjavu, popili kavu i oni su otišli.

Rekli ste da imate niz dokaza protiv Mijata Stanića, zašto vi njega niste prijavili do sad?

– Zato jer sam to dobio tek prije nekoliko dana na e-mail, čak ne znam tko mi je to poslao.

Mijat je podnio dvije kaznene prijave, jedna je za zločinačko udruživanje, a druga je zbog toga što ste skrivali tu dokumentaciju koju ste imali.

– To nije nikakva tajna, na e-mail je tu stiglo, prije nekoliko dana. Tada sam se uhvatio toga i odlučio prijaviti. Da sam to dobio prije, riješio bih i tada to, budite bez brige.

Jeste li angažirali odvjetnika Hodaka?

– Ne, on je ovdje bio radi potpuno druge stvari i nema nikakve veze “s tim”.

Kad namjeravate podići prijavu protiv Mijata Stanića?

– Ona se piše, piše se ovih dana. Obavjestit ću vas.

Gospodin Mario Crnjak je više puta izjavljivao da ste vi vodili HAC u paralelnom sustavu, tu je i njegovo pismo upućeno Vama i ostalima, međutim, na njegov zahtjev za razrješenjem, vi ga niste godinu dana razrješili. Zbog čega je to tako?

– Na to pitanje ću vam odgovoriti s drugom činenicom, po mojim saznajnima Uprava HAC-a i NO, sve odluke su donosili jednoglasno. Imao je tada priliku imati izdvojenja mišnjenja, suprostaviti se odlukama. Meni je rečeno da su preko 99% odluka bile donesene jednoglasno. Prema tome, to govori sve o tome.

Moje pitanje bilo je zašto ga niste smjenili ako je godinu dana tražio razrješenje?

– Ja se toga ne sjećam, tko će se svega toga sjetiti?

Sjećate li se gospodina Sjauša i njegovog zapošljavanja u HAC-u?

– Kako ne, gospodina Sjauša poznam.

Znate li vi što je on po struci?

– Kako ne, znate li vi što sam ja po struci?

Agronom.

– Ja po mojoj struci ne bi trebao sjediti ovdje nego bi trebao biti u nekoj vinariji, u nekom polju. Ako idemo gledati tko je što po struci, onda bi se trebali mnogi zapitati da li je ta struka adekvatna za taj posao.

Je li raspisan natječaj za taj konkreni posao?

– Ne sjećam se. Ja u operativnom smislu se nisam mješao u poduzeća, ni kod primanja ni otpuštanja radnika, ni kod javnih natječaja ni kod ničega. Danas imamo komisije u Gradu za javne natječaje i ne znam tko su ti ljudi. Kao ministar imao sam pred sobom ne znam ni sam koliko tvrki.

Da ste promatrač sa strane i da vidite da vam je od šofera do državnog tajnika pohapšeno desetak ljudi, kako biste na to reagirali?

– Čujte, svatko odgovara za svoja djela…

Više u audio prilogu:

>>> AUDIO/VIDEO – Neuvjerljivi Božidar Kalmeta: “Nisam nasjeo na foru Inspektora Tokića”





Related Articles

Back to top button