ZadarZadne-Izdvojeno

Benediktinci iznenadili rakijama i voćnim namazima

U sklopu ovogodišnjeg Škrapinga u Tkonu je održan drugi po redu Sajam otočnih proizvoda. Sajam otočnih proizvoda organizira se kako bi se promovirali proizvodi otočnih zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ništa prirodnije od toga da se njihova promocija radi za vrijeme Škrapinga koji je jedina manifestacija u Hrvatskoj koja nosi prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod, a prema važećim pravilnicima i u budućnosti će ostati jedina.

Izlagači su bili pretežno s otoka zadarskog arhipelaga. Najviše ih je bilo s Pašmana i Ugljana. Naravno da su tu bili i članovi obitelj Žampera iz Žmana s Dugog otoka koji proizvode ekološko maslinovo ulje i kozji sir. Posebnost ovogodišnjeg sajma jest što su na njemu sudjelovali benediktinci iz samostana na brdu Ćokovac s proizvodima proizvedenim u samostanskoj kuhinji. Uz to na njihovom štandu nudile su se ušećerene mendule i domaća pića.

– Mi ovdje izlažemo rakije i voćne namaze proizvedene od limuna i naranče koje nam šalju naše sestre benediktinke s Hvara. Od kore radimo rakiju, a pulpe namate, kaže prior Jeronim Adam Marin.





Related Articles

Back to top button