IzdvojenoZadar

Kalmeta sa sobom nosi pištolj za koji nema dozvolu, nedavno se prijateljima pohvalio s novom “Berettom 92 FS Inox”

ČEKA SE ODGOVOR POLICIJE

Prema informacijama s kojima raspolaže redakcija portala ZADAR News, kao što smo i objavili prije nekoliko godina, Božidar Kalmeta ima dozvolu za držanje pištolja prema zakonom propisanim uvjetima. Međutim, dozvolu za nošenje pištolja nema, ali ga ipak nosi sa sobom, potvrđeno je ZADAR Newsu od izvora bliskih Kalmeti.

U članku 30. Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja jasno stoji kako se oružje i municija moraju čuvati:

“Ministar donosi propise o izdavanju odobrenja za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, o prostornim i tehničkim uvjetima za siguran smještaj i čuvanje oružja i municije, o načinu utvrđivanja tih uvjeta i o vođenju evidencija o nabavljanju, držanju, prometu oružjem i municijom te o obrascima knjiga za vođenje ovih evidencija kao i isprava za nabavljanje, držanje i nošenje oružja.”

Zakon je jasan – Kalmeta ne bi smio nositi pištolj sa sobom

Isti zakon u Članku 34. propisuje i detaljno opisuje tko i kada može vršiti nadzor nad nabavkom, držanjem i nošenjem oružja i municije.

“Nadležni organ vrši neposredan nadzor nad nabavljanjem, držanjem i nošenjem oružja i municije, nad prometom, popravljanjem i prepravljanjem, smještajem i čuvanjem oružja i municije kod organa i organizacija kao i kod poduzeća i radnji, koje se bave prometom ili popravljanjem i prepravljanjem oružja i municije te kod streljačkih i lovačkih organizacija.

Nadležni organ vrši nadzor i nad smještajem, čuvanjem i korištenjem oružja i municije organa i organizacija koje drže oružje radi osiguranja društvene imovine.

Nadležni organ vrši nadzor nad vođenjem propisanih evidencija o prometu oružja”, stoji u zakonu.

Pošto je Kalmeta u više navrata u posljednjih mjesec dana viđen s pištoljem oko pasa, ostaje nam za vidjeti što će o svemu reći zadarska policija kojoj smo upitili upit o tome kako je moguće da čovjek koji nema dozvolu za držanje i nošenje pištolja s vatrenim oružjem šeta po gradu.

Koga se boji umirovljenik Kalmeta i što će mu Beretta 92 FS s mecima od 9 mm?

A da Kalmeta koji je ujedno i umirovljenik sa sobom nosi vatreno oružje potvrdili su nam i njemu vrlo bliske stranačke kolege. Na jednom od domjenaka, Kalmeta se u vrlo uskom krugu stranačkih kolega pohvalio s novim pištoljem.

Originalno pakiranje Berette 92 FS

– On neometano šeta s pištoljem oko pasa i pištolj nosi sa sobom gdje god ide. Dok se vozi, pištolj drži u posebnom pretincu u automobilu koji mu je stranka dala na korištenje. Kalmeta ima dozvolu za držanje pištolja kojega mora prema zakonu čuvati u posebnom pretincu, ali on tu dozvolu zlorabi i pištolj ne drži u sefu, već ga nosi sa sobom. Na jednoj manjoj feštici na kojoj je nedavno prisustvovao, Kalmeta je izvadio novi pištolj i pohvalio s s njim – tvrdi nam izvor iz HDZ-a dobro upućen u situaciju oko Kalmetinog pištolja. Kazao nam je kako se Kalmeta pohvalio pištoljem marke Beretta 92 FS Inox s mecima od 9 milimetara.

Za kraj, ostaje jedno bitno pitanje – zbog čega bi Kalmeta koji godinama nije na niti jednoj javnoj funkciji uopće imao dozvolu za držanje, nošenje ili čuvanje pištolja, odnosno, koga ili čega se boji ako se nije bavio ili ako se i dalje aktivno ne bavi s kriminalom?

To su samo neka od pitanja na koje, vjerujemo, nećemo dobiti odgovore.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button