Broj 1IzdvojenoPanoramaZadar

Ivan Guina: U zadarskom SDP-u sam bio kao servis za dijeljenje letaka

digit56

Ovaj članak originalno je objavljen u tiskanom izdanju magazina ZADAR News Panorama 23.12.2016.

Zadarski SDP kojemu su na čelu gradske organizacije saborska zastupnica Sabina Glasovac, a županijske Renata Sabljar Dračevac u velikoj mjeri u javnosti ima poprilično negativnu reputaciju. Iako će mnogi pomisliti da ih tako građani vide zato što kao stranka nikad nisu osvojii lokalne izbore, taj podatak je točan. Ali to nije jedini razlog zbog čega se zadarski SDP, bilo da se radi o gradskoj ili županijskoj organizaciji doživljava negativno.

Oni koji su imali prilike sudjelovati u radu zadarskih podružnica ove vječne oporbe, uglavnom napominju kako u samoj stranci postoje ogromne podjele. Jedan od onih koji je napustio zadarski SDP je i njihov dugogodišnji član i donedavni predsjednik gradske organizacije ORaH-a Zadar, Ivan Guina. U razgovou za ZADAR News Panoramu, Guina nam je rekao kako njegove ideje nitko nije doživljavao. Uz ostale mlade u stranci, napominje, služio je kao servis za dijeljenje letaka bez utjecaja na išta drugo. 

Kada ste se učlanili u SDP?

– Na trećoj godini faksa. Mislim da sam imao 23 godine.

Zašto ste se učlanili?

– Moje obrazvanje i odgoj usadili su u mene princip, “ako ti se nešto ne sviđa, nemoj prigovarati, pokušaj to popraviti”. Jedini način da popravim situaciju za koju sam vidio da nije dobra bio je kroz djelovanje u političkoj stranci. Zamišljao sam da ću onako pun ideja (kojih sa 23 godine nije manjkalo, a mnoge su bile i prilično utopističke) otvoriti svima oči i pokazati put ka nekom boljem, sretnijem društvu. Kako i na koji način si dolazio do izražaja u stranci, jesu li tvoje ideje, ako si ih iznosio prihvaćane i je li se o njima raspravljalo?

Ideje sam iznosio većinom usmeno u razgovoru sa ljudima koji su ih mogli prihvatiti da su htjeli. S obzirom da to nikad nije upalilo pomislio sam da je problem u načinu na koji prijedloge iznosim pa sam pokušao pismeno, službenim mailom no ni tu nisam dobio reakciju. Proveo sam u stranci jedan i pol izborni ciklus (odradio sam jedne parlamentarne i dvoje lokalnih izbora) u kojima sam uz ostale mlade u stranci, služio kao servis za dijeljenje letaka bez utjecaja na išta drugo.

Mislite li da je zadarska gradska organizacija SDP-a, čiji ste bili član dugo godina efikasna?

– Mislim da zadarska organizacija SDP-a dopušta da joj puno kvalitetnih ljudi i ideja sa puno potencijala prođe “ispod radara”. Nešto kao Hajduk koji je Modrića i Bobana sa probe pustio u druge klubove jer “nisu zadovoljili”. Smisao političke stranke bi trebao biti okupljanje kvalitetnih pojedinaca i ideja, a to se po mojem iskustvu u zadarskom SDPu ne događa. Dakle ne, po mojem mišljenju to nije efikasno građenje stranke.

Po vama, imaju li gradska i županijska organizacija zadarskog SDP-a dobre kandidate za gradonačelnika/župana?

– Ne znam tko će kandidati biti. Ako će to biti vodeće osobe organizacija ne mogu reći da su potpuno loše, ali ne bi bile moj prvi izbor. Nadam se da će Zadrani na jednim izborima konačno imati kandidate sa kojima mogu biti potpuno zadovoljni. Do sada se u Zadru glasalo ili protiv onog drugog ili po stranačkoj liniji neovisno tko je kandidat/kinja.

Djelovali ste i u ORaH-u, jeste li još uvijek član stranke? Kako bi opisali svoje vrijeme u toj stranci, jeste li tamo dolazili do izražaja?

– Nisam više član ORaH-a jer je ta priča postala nešto potpuno drugo od onoga zbog čega sam u nju ušao. Kao predsjednik organizacije naravno da sam bio uključen u razne političke igrice koje se odvijaju iza kulisa što me uvijek živciralo i umaralo, ali mimo toga smo postizali dobre rezultate i radili ono što smo željeli pa sam si objasnio da je to cijena koju moram platiti da bi bio u prilici raditi nešto dobro. U zadnje vrijeme prilika za konkretan rad i rezultate bilo je sve manje, a zakulisnih igara sve više i cijela stvar je prestala imati smisla.

Kakve dobre rezultate ste postizali. Izborne?

– Ma ne, nikad nismo bili opterećeni izbornim rezulatom, on bi s vremenom došao. Rezultati na koje možemo biti ponosni su situacije u kojima smo uspjeli postići nešto na dobrobit društva ili pojedinca. Na primjer, po pitanju platana koje je Grad najavio pilati održali smo presicu i predložili riješenje. Taj prijedlog je je prihvaćen, a nezavisna analiza pokazala je da su platane zdrave i uklanjanje nije potrebno. S obzirom da smo jedina stranka koja je reagirala na taj slučaj a predložili smo točno ono što je u konačnici i napravljeno. Smatram da smo sudjelovali u rješenju. U strategiji razvoja turizma koju smo predstavili predložili smo jedan model označavanja kvalitete usluge pored standardnih zvjezdica koje imamo. Dva mjeseca nakon predstavljanja turistička zajednica županije najavila je upravo takav projekt. U jednom slučaju smo privatnom poduzetniku pomogli da ostvari svoja prava za koja su ga htjeli zakinuti koristeći politički utjecaj, što nije baš po pravilima, ali je situacija to zahtjevala. Puno toga dobroga je zadarski ORaH u dvije godine postojanja napravio i zato mi je žao što je ta priča završila.

Imate li i daje političkih ambicija. Ako imate, koje su to?

– Svakako imam ambicija raditi za javno dobro i sudjelovati u životu grada. Što se mene osobno tiče to ne mora biti politički rad, dapače, pasalo bi mi da ne bude, ali poznavajuči našu stvarnost i činjenicu da se bez politike teško nešto zaista može mijenjati, vjerujem da ćemo se politika i ja opet sresti.

Planovi za budućnost?

– Trenutno sam aktivan po pitanju zaštite i zbrinjavanja životinja i pripremam dva projekta, koji nisu usko vezani uz politiku ali jesu uz javni život grada. Nadam se da će oba uskoro zaživiti pa ćemo o njima moći konkretnije.

Ovaj članak originalno je objavljen u tiskanom izdanju magazina ZADAR News Panorama 23.12.2016.





Related Articles

Back to top button