ZadarZadne-Izdvojeno

Bajlu na zadarskom Općinskom sudu hitro presuđeno, ostali čekaju godinama

Hitrost kojom je riješen slučaj novinara Hrvoja Bajla, vlasnika i urednika portala ZD News, zbog prijetnje glavnom uredniku portala Z net Franku Paviću, otvorila je pitanje kojom se brzinom rješavaju drugi predmeti na Općinskom sudu u Zadru. Iako je slučaj kojim je Bajlo nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu riješen u rekordnih 15 dana nakon podizanja optužnice, na zadarskom Općinskom sudu, prema dostupnim informacijama, trenutačno su još 19.203 neriješena predmeta, od čega 16.538 građanskih i 2665 kaznenih.

– Slučaj Bajlo je presuđen na temelju kaznenog naloga u kojem se okrivljeniku izriče određena kazna ili mjera bez provođenja rasprave. Ta se procedura provodi na temelju vjerodostojnog sadržaja kaznene prijave za kaznena djela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, a za koja nije nadležno vijeće. Riječ je o uobičajenom postupku u sudskoj praksi kojim se nastoji ubrzati i racionalizirati postupak. Ta je mogućnost postojala kako u novom, tako i u starom Zakonu o kaznenom postupku, i nije nikakav presedan. Problem se javio samo zbog neurednog dostavljanja presude – kazao je sudac Željko Rogić, koji je u lipnju jednoglasnom odlukom Državnog sudbenog vijeća (DSV) izabran za novog predsjednika Općinskog suda u Zadru. Radi bržeg i efikasnijeg rješavanja predmeta koje je “naslijedio” na Općinskom sudu u Zadru, najavio je intenzivniji rad na “starim” predmetima u kojima je postupak započet prije 1. siječnja 2011. godine.

– Ti će se predmeti posebno pratiti. Parnični suci će morati ubuduće mjesečno rješavati od 25 do 30 parničnih predmeta, kazneni od 30 do 35, ovršni od 130 do 150, a izvanparnični od 170 do 200 izvanparničnih predmeta. Što se tiče zemljišnoknjižnih sudaca, oni će se mjesečno morati uhvatiti u koštac s 1300 do 1500 zemljišnoknjižnih predmeta – najavio je Rogić.

Osim toga, kazao je, pristupit će se specijalizaciji sudaca, osobito parničnih, dok će se veći broj sudskih savjetnika angažirati na rješavanju predmeta u kojima je predmet spora iznos od 50.000 kuna i niži. Okvir 1: Najviše zaostalih kod suca Pešića Samo od 1. siječnja do 7. kolovoza, na Općinskom sudu u Zadru zaprimljeno je 9607 predmeta. Najstariji predmet datira još od 17. ožujka 1977. godine. Riječ je o postupku radi predaje, odnosno povrata stvari. Sudac koji bilježi najveći broj zaostalih predmeta je Mario Pešić (620 parničnih predmeta). Okvir 2 Pravo na razumni rok Zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, prošle godine je strankama na hrvatskim sudovima dosuđeno oko 33 milijuna kuna. Godinu prije 35 milijuna, a u proračunu je za ovu godinu rezervirano 27 milijuna kuna samo za tu namjenu.





Related Articles

Back to top button