IzdvojenoZadar

Božidar Longin opet krši Zakon kako građani ne bi doznali na što troši proračunski novac

Aljkavia i troma administracija župana Božidara Longina još jednom je redakciji portala ZADAR News, odnosno vama, dragi čitatelji, uskratila odgovore na bitna pitanja o trošenju proračunskog novca Zadarske županije, kazavši kako so se, zamislite, županu Longinu obratili putem krive e-mail adrese. Ipak, nakon što smo poslali požurnicu, više nije problem “kriva e-mail adresa” koja, naravno, nije kriva, već se radi jedino i isključivo o prikrivanju podataka kako se i na koji način troši proračunski novac.

Vlatka Vučić-Marasović, žena koja se potpisuje sa: “prof., Sveučilišna specijalistica iz odnosa s javnošću, pomoćnica pročelnice Ureda župana Zadarske županije, djelatnica Odsjeka za odnose s javnošću i Službenik za informiranje Zadarske županije” tako nam je nedavno poslala amorfni i očekivani e-mail u kojemu priznaje kako su naš upit zaprimili, dakle, sasvim suprotno onome što su u prvim redovima našeg upita odgovorili. Ujedno, Zadarska županija po naredbi Božidara Longina prekršila je pritom Zakon o pravu na pristup informacijama neodgovorivši u zakonski zadanom roku na legitimne upite koje smo im poslali.

Odgovor koji smo dobili prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Odsjek za odnose s javnošću Zadarske županije, odnosno ja kao Službenik za informiranje koji provodi u našoj Županiji  Zakon o pravu na pristup informacijama, nismo zaprimili Vaš upit na službeni mail koji je istaknut na našim službenim mrežnim stranicama  (https://www.zadarska-zupanija.hr/pristup-informacijama/pravo-na-pristup-informacijama/sluzbenik-za-informiranje) gdje se nalazi i formular koji bi trebalo popuniti, već nam je Vaš upit  proslijeđen . No, s obzirom na transparentan i javan rad naše jedinice regionalne samouprave, dobit ćete odgovor čim se prikupe svi relevantni i točni  podatci. Ovdje Vam skrećem pozornost na trenutačnu epidemiju koronavirusom zbog koje je donesen Protokol za rad upravnih tijela Zadarske županije u svezi s pojavom koronavirusa u kojem  stoji da su  za rad određeni nužni djelatnici i rad u upravnim  odjelima je u smanjenom obujmu. To znači da radimo s manjim brojem ljudi, a u Vašem Zahtjevu za pristup informacijama traže se podatci koji zahtijevaju više vremena od uobičajenog. Iako ćemo Vam nastojati dostaviti odgovor u zakonskom roku od 15 dana, odmah Vas moram upozoriti da će se taj rok najvjerojatnije morati produžiti na 30 dana.

S poštovanjem,

Vlatka Vučić-Marasović, prof.

Sveučilišna specijalistica iz odnosa s javnošću

Pomoćnica pročelnice Ureda župana Zadarske županije

Odsjek za odnose s javnošću

Službenik za informiranje

Višestruko prekršen Zakon

Iako smo upit Longinu i Zadarskoj županiji poslali 10. ožujka, nakon zakonskog roka od dva tjedna, odnosno do zaključka ovog članka odgovore nismo dobili. To bi u prijevodu značilo kako su Longin i Zadarska županija, u namjeri da od javnosti sakriju podatke o trošenju proračunskog nova, prekršili Zakon o pravu na pristup informacijama, što je u svom odgovoru na našu požurnicu priznala gospođa Vučić-Marasović.

Prijavljeni Povjereniku za informiranje

Kako odgovore, kao što smo rekli, nismo zaprimili u zakonskom roku, tu informaciju prijavili smo još jednom Povjereniku za informiranje preko kojega ćemo, baš kao i uvijek do sada, dobiti tražene odgovore i iste objaviti.

NASTAVLJA SE..





Related Articles

Back to top button