IzdvojenoZadar

Grad Zadar prekršio je Zakon kako nam ne bi dostavili podatke o Kalmetinim sumnjivim transakcijama

Iako je redakcija portala ZADAR News, poštujući apsolutno sve odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama od Grada Zadra zatražila transakcije koje je Grad izvršio u razdoblju od 2013. do 2017. godine, Ivana Dadić, službenica za informiranje izvijestila nas je kako nam se odbija Zahtjev citirajući potpuno krivo članak 5 i 18 spomenutog Zakona.

– Odbija se zahtjev jer: u zahtjevu se traži stvaranje nove informacije, a ne dostavljanje dokumenata koje Grad Zadar već posjeduje. U postupku je utvrđeno kako traženi podaci nisu informacija u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama, i to temeljem čl. 5, st. 3: ​»Informacija« je svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti u obliku dokumenta, zapisa, dosjea, registra, neovisno o načinu na koji je prikazan (napisani, nacrtani, tiskani, snimljeni, magnetni, optički, elektronički ili neki drugi zapis), koji je tijelo izradilo samo ili u suradnji s drugim tijelima ili dobilo od druge osobe, a nastao je u okviru djelokruga ili u vezi s organizacijom i radom tijela javne vlasti;

te temeljem čl. 18. st. 5: ​Ne smatra se zahtjevom za pristup informacijama traženje uvida u cjelokupni spis predmeta, objašnjenja ili uputa vezanih uz ostvarivanje nekog prava ili izvršavanje obveze, izrade analize ili tumačenja nekog propisa, kao ni stvaranje nove informacije. Kako Grad Zadar nema tražene informacije u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama, slijedom navedenog odlučeno je kao u izreci – stoji u dopisu Grada Zadra kojega potpisuje gradska djelatnica iz ureda za odnose s javnošću i informiranja Dadić – stoji u nelegalnom Rješenju Grada Zadra koje će, ako se Zakon bude poštovao, biti poništeno  

Grad Zadar i ranije je kršio isti Zakon – Povjerenik za informiranje već je ‘presuđivao’ u korist ZADAR Newsa.

Osim što Dadić namjerno krivo tumači Zakon, ona je ustvrdila kako bi prikupljanje podataka o transakcijama značilo kreiranje novog dokumenta. Međutim, i odgovor na e-mail poruku kojega nam je Dadić poslala s odbijenicom također je kreiranje novog dokumenta, stoga se redakcija našeg portala obratila Povjereniku za informiranje koji je i u ranijim slučajevima pobijao Rješenja Grada Zadra i donosio Odluke u korist portala ZADAR News. Jedan takav primjer je i Rješenje kojim se poništila Odluka Grada Zadra prema kojoj nam se tada odbio dostaviti ugovor između Grada Zadra i Ane Lovrin o savjetovanju.

SUMNJIVE TRANSAKCIJE – Što je radio Božidar Kalmeta u svom mandatu?

Iako redakcija ZADAR Newsa posjeduje informacije o navodnim sumnjivim transakcijama Grada Zadra od 2013. do 2017., za vrijeme dok je gradonačelnik bio upravo Božidar Kalmeta, ovim nelegalnim potezom Grada kojim nam se uskraćuje uvid u transakcije, kada nam se dostave traženi podaci javnost bi konačno mogla dobiti podatke u navodnim sumnjivim transakcijama. 

NASTAVLJA SE..

Related Articles

Komentari

  1. Pozdrav svima. Vidio sam komentare ljudi koji su već dobili kredit od AMERICAN FINANCE GROUP, a onda sam se odlučio prijaviti prema njihovim preporukama i prije samo nekoliko sati potvrdio sam na svom osobnom bankovnom računu ukupan iznos od 30.000 dolara koji sam zatražio. Ovo je zaista sjajna vijest i savjetujem svima koji trebaju stvarni zajam da se prijave putem svoje e-pošte (christywalton355@gmail.com) Sretna sam sada kad sam dobila kredit koji sam tražila

  2. Thank you for the auspicious writeup. It in fact used to be a leisure account it. Glance complicated to more added agreeable from you. By the way, how could we be in contact?

  3. Your blog simply keeps handing out helpful content every now and then. Would have missed quite a lot if I had not saved it as a Favorite when I first stumbled on your website. Superb write-up.

  4. I have to admit that I am fascinated at the general top quality of your content and web site design. It is pretty hard to get a web site that is both informative and engaging just like your own. You’ve got a certain method of always striking the nail on the head and in pretty creative ways. Good blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close