Zadar

ISKORISTIO VIŠE OD STOTINU DJECE? Zbog optužbi o pedofiliji nadbiskup Puljić zabranio mise župniku iz Bibinja


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić zabranio je umirovljenom svećeniku don Nedjeljku Ivanovu održavanje svete mise i ispovijedi, dok se ne utvrdi istinitost navoda prema kojima je don Nedjeljko tijekom 20 godina službovanja u Bibinjama seksualno zlostavljao veliki broj dječaka osnovnoškolske dobi, navodno preko stotinu.

U srijedu poslijepodne je iz Zadarske nadbiskupije, u priopćenju koje je potpisao predstojnik Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije don Šimun Šindija, potvrđeno da je nadbiskup Želimir Puljić 20. veljače izdao dekret kojim don Nedjeljku Ivanovu „zabranjuje ispovijedati i odlaziti na župe“ dok proces traje.

Cijeli je postupak protiv svećenika Ivanova, kako doznajemo, preuzeo Vatikan, jer prelazi ingerenciju lokalne crkvene zajednice.

O seksualnom zlostavljanju nad dječacima, od strane svećenika koji je bio župnik u Bibinjama punih 20 godina, prvi je progovorio Josip Lisica u HTV-ovoj emisiji „Osmi kat“, a potom su se javile i druge žrtve. Don Nedjeljko je inače u Bibinjama bio omiljeni svećenik koji je lani od Općine dobio i nagradu za životno djelo.


– Njihova svjedočanstva je zadarski nadbiskup Želimir Puljić dostavio Kongregaciji za nauk vjere koja je nadležna za takve slučajeve. Stranke su upozorene na težinu i odgovornost njihovog svjedočenja, a istinitost iskaza da potkrijepe zakletvom na Sveto Pismo. O postupku pred spomenutom Kongregacijom upoznat je i svećenik Nedjeljko Ivanov – priopćeno je iz Zadarske nadbiskupije, gdje se dodaje da je u srijedu u sjemeništu „Zmajević“ održan redoviti mjesečni susret svećenika Zadarske nadbiskupije na kojem ih je nadbiskup Puljić informirao o tom slučaju.


– Mons. Puljić oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije u bilo kojoj skupini se dogodio. Nadbiskup izražava duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za one slučajeve koje su počinili svećenici. U duhu posluha i vjernosti papi Benediktu XVI. i mjerodavnim tijelima u Rimu, Nadbiskup podržava beskompromisno nastojanje da se rasvijetle takvi slučajevi, kako zbog žrtava nasilja, tako i zbog dobra i ugleda same Crkve. Konačno i zbog pravednoga pravorijeka prema onima koji su ih počinili. Jasno, uvijek s pravnom klauzulom da nitko nije kriv dok se ne dokaže – naveo je don Šindija.

Policija: Niti jedna prijava

U PU zadarskoj se doznaje da nitko iz Crkve i oštećenih do danas nije prijavo taj slučaj. Međutim, kako je rekao glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan, policija je temeljem današnjeg napisa u medijima po službenoj dužnosti pokrenula istragu.

Tražio ih da opisuju mastrubiranje

Don Nedeljkov modus operandi, piše Jutarnji, prema dosad otkrivenim detaljima bio je sljedeći: kada bi držao ispovjesti, pozivao bi dječake u sakristiju umjesto u ispovjedaonicu. Kada bi mu oni okajavali svoje grijehe najviše ga je zanimalo da li mastrubiraju i tražio ih da opisuju kako to rade i što pritom zamišljaju. Kao visok i tada snažan muškarac zastrašio bi ih i naredio im da ne pričaju ako bi ih prilikom ispovjesti dirao, grlio i ljubio.

Zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću dok je bio u New Yorku sredinom veljače pristupio je prvo hrvatski iseljenik Nenad Bugarija, koji kao liječnik godinama radi u Pittsburghu, i sve mu priznao. Zatražio je istragu koja je ubrzo i pokrenuta.

Ovaj bi pedofilski skandal tako mogao postao najveći dosad zabilježen u Hrvatskoj, ovisno o tome koliki će broj žrtava javno željeti priznati da ih je Don Nedeljko iskorištavao.Related Articles

Back to top button