ZadarZadne-Izdvojeno

U jednoj generaciji drastičan pad za 170 srednjoškolaca!

2.013 osmaša, ukoliko svi uspješno završe razred, upisat će se ove godine u srednju školu. Ukupno gledano, slobodnih mjesta bit će i više nego dovoljno s obzirom da je u Zadarskoj županiji planirano 2.227 mjesta u srednjoškolskim klupama. No, kako je upozoreno na kolegiju župana, učenike je potrebno informirati o potražnji na tržištu rada kako bi izabrali zanimanje koje će im osigurati posao.

Šest novih zanimanja

– Prošle godine je osnovnu školu završilo 2.183 učenika, što znači da imamo drastičan pad za 170 učenika u jednoj generaciji. Taj trend se nastavlja do brojke od 1.550 učenika, koliko će ih osnovnu školu završiti 2018. Na šestogodišnjoj razini imamo pad od preko 550 učenika, što su dvije manje srednje škole. Naše srednje škole morat će se pri upisu boriti za svakog učenika, istaknuo je Ivan Šimunić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti navodeći kako će učenicima koji se ove godine upisuju u srednju školu biti ponuđeno šest novih zanimanja.

– Imamo šest novih programa koji su najvećim dijelom naslonjeni na tržište rada. U Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu uvodi se program automehatroničar. To je program koji je Strukovna škola Vice Vlatkovića eksperimentalno osmislila i koji provodi, a postao je prihvaćen na nacionalnoj razini. Novost je u tome što će dvije srednje škole surađivati u provođenju programa jer škola u Benkovcu nema materijalne i prostorne uvjete za provođenje programa, a iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta rečeno je da će dati suglasnost ukoliko se uspostavi suradnja između dviju škole. To znači mobilnost znanja na razini srednjih škola, što do sada nije bio slučaj, a što uključuje mobilnost profesora i učenika, iako ne i mobilnost opreme, jer oprema ostaje u školi u Zadru. Bilo je nužno uvesti ovo zanimanje jer program automehaničar ne zadovoljava potrebe tržišta rada. To je zastarjelo zanimanje i od ove godine se u našoj županiji neće upisivati automehaničari, kazao je Šimunić.

Prihvati li ministarstvo prijedlog Županije, Srednja škola kneza Branimira u Benkovcu upisat će devetero učenika koji će u trogodišnjem programu steći zvanje automehatroničara, dok bi Strukovna škola Vice Vlatkovića mogla upisati 24 učenika.

Eksperimentalni gimnazijski program

– Novo zanimanje je grafički urednik dizajner u Prirodoslovno-grafičkoj školi koja pokriva sektor obrazovanja koji je u Hrvatskoj, a i našoj županiji, najmanje konkurentan. Škola je ipak zatražila i dobila suglasnost za upisivanje ovog programa, a mi smo predložili manji broj učenika u odnosu na prijedlog škole, kazao je Šimunić.

Obrazovanje za grafičkog urednika dizajnera traje četiri godine, a Županija predlaže upis 22 učenika, dok je škola tražila upis njih 28.

– Zanimljivo je reći da se u Medicinskoj školi uvode dva nova programa i to upravo ona koja traži tržište rada – dentalni tehničar i dentalni asistent. U Glazbenoj školi novi je program plesač. Pročelnikov prijedlog obuhvaća upis 24 dentalna tehničara i isto toliko dentalnih asistenata te 15 učenika za zanimanje plesača.

Sva tri nastavna programa su četverogodišnja.

Zadarska privatna gimnazija će, prihvati li to ministarstvo, upisati 30 učenika koji će opće gimnazijsko obrazovanje steći po „tanjem” nastavnom programu.

– Zadarska privatna gimnazija od ove godine provodi eksperimentalni program opće gimnazije s deset predmeta, pet obveznih i pet izbornih. Na neki način je sila natjerala ravnatelja na osmišljavanje ovog programa jer redovan program ima 15 predmeta, a to znači 15 profesora i 15 plaća, a ovako će se za trećinu smanjiti troškovi bruto plaća, a opet će dobiti ono što žele. Obvezni predmeti su naslonjeni na državnu maturu, a izborni na interese učenika, izvijestio je pročelnik Šimunić zaključujući kako će se „opravdanost ovog programa pokazati vremenom”.

 MANJE FRIZERA, VIŠE PRODAVAČA, KUHARA I KONOBARA
Prema preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nastalim temeljem analize potreba tržišta rada, u Zadarskoj županiji je potrebno povećati broj upisanih učenika koji se osposobljavaju za kuhare, elektroinstalatere, bravare, stolare, pekare, pomorske nautičare i tehničare za brodostrojarstvo. Istodobno je preporučeno smanjiti broj onih koju se upisuju kako bi stekli zvanje frizera, cvjećara, pedikera, ekonomista, komercijalista, upravnog referenta, poslovnog tajnika, računalnog tehničara za strojarstvo, elektrotehničara, ekološkog tehničara i grafičkog tehničara. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje četiri najtraženija strukovna zanimanja u Zadarskoj županiji u 2011. bila su prodavač, konobar, kuhar i medicinska sestra.

– Razgovarali smo s ravnateljicom Obrtničke škole Gojka Matuline koja provodi program frizer zajedno s predstavnikom Obrtničke komore i Ceha frizera o tome da se smanji broj upisanih, jer te djevojke kada završe školu ne rade ili rade nešto drugo. Završi ih 40, a zaposli ih se pet, kazao je pročelnik Šimunić.

Po prijedlogu Županije broj slobodnih mjesta za ovaj nastavni programa smanjio bi se s dosadašnjih 45 na 38.





Related Articles

Back to top button