ZadarZadne-Izdvojeno

Jure Zubčić, novi predsjednik Foruma mladih SDP-a: Borit ću se protiv fašizacije društva i straha od “šerifa”!

Foto: Face

Na Konvenciji Foruma mladih SDP-a Zadarske županije za predsjednika organizacije izabran je Jure Zubčić.

„Forum mladih SDP-a je lijeva i desna ruka samoj stranci. Forumaši sudjeluju u svim stranačkim aktivnostima, te aktivno sudjeluju u tijelima stranke. Sam SDP se u tom segmentu dosta razlikuje od ostalih stranaka, jer ne indoktrinira mlade ljude, već im daje slobodu u razmišljanju i djelovanju, naravno u skladu sa načelima socijaldemokracije“ – kazuje Zubčić.

Prvi, hvalevrijedan zadatak ovog 25-godišnjaka jest osnaživanje Foruma u općinama i gradovima. Želja mu je da vršnjacima diljem županije osvijesti važnost angažmana mladih u politici, otkloni razočaranje i nepovjerenje u istinske motive onih koji se bave politikom, kao i osjećaj nemoći da se aktivnim djelovanjem išta može promijeni.

Ne bojte se „lokalnih šerifa“, budite aktivni!

 „Svjesni smo da mladi ponekad imaju averziju prema politici. Mi im kao organizacija dajemo primjer kako i na koji način se može politički djelovati i mijenjati politike koje su se u najmanju ruku pokazale neuspješnima. To nije lagan zadatak. Jedan od velikih problema je što nam se dosta mladih želi pridružiti u toj borbi, ali imaju strah, koji je nažalost opravdan. Strah od lokalnih moćnika koji u svojim sredinama ne dozvoljavaju drugačije mišljenje niti djelovanje te takvi mladi koji se usude imati stav i mišljenje ne mogu pronaći posao te ih se svede na društvenu marginu jer im se onemogućava bilo kakvo društveno djelovanje. Nažalost, takvih “šerifa” je puno te ćemo uložiti dodatan napor da ih i dalje prokazujemo“ – odlučno će Zubčić.

Stop radikalnom nacionalizmu i omalovažavanju manjina

Drugi važan zadatak, ističe novi predsjednik Foruma mladih, jest snažna borba protiv fašizacije društva. Ideje radikalnog nacionalizma u kojima se veličaju najmračnije figure povijesti i širi netrpeljivost prema sugrađanima drugih vjera i nacija, neće tolerirati.

„Nažalost, svjesni smo činjenice kako radikalne desne ideje jačaju, poglavito među mladima. Za nas je govor mržnje nedopustiv u bilo kojem kontekstu. U Zadru i okolici skoro svakodnevno gledamo kako po medijima tako i u svakodnevnom životu ispade mržnje na raznim osnovama. Tako smo na 10. travnja bili svjedoci kako politički pomladci više stranka na Facebook-u čestitaju Dan državnosti. Iako se ne želimo okretati u prošlost i svoditi rasprave o budućnosti na ustaše i partizane, ne možemo zatvoriti oči pred veličanjem zločinačkih pokreta i organizacija. Želimo svakodnevnu raspravu o budućnosti, jer mi i jesmo budućnost te ne želimo da se naši mladi sugrađani boje izaći popit kavu ili napraviti đir jer su drugačiji po nečemu“ – zaključuje Zubčić.





Related Articles

Back to top button