IzdvojenoZadar

‘KALMETIN I LONGINOV BILTEN’ – Zadarski SDP pozvao Zadarski list na pressicu, oni im poslali cjenik; Zubčić: “Novinare se ucjenjuje”

Zadarski list, novina s koju s milijunskim iznosom iz proračuna Grada i Županije godinama financiraju lokalni HDZ-ovci nastavlja svoje djelovanje pod čudnim okolnostima. Kao što je već poznato, tvrtka RTD d.o.o. koja je formalni izdavač tiskovine, a iza koje navodno kao skriveni vlasnik stoji osobno Božidar Kalmeta, već je kažnjena zbog zlostavljanja vlastitih novinara. O tome je intenzivno i vrlo ekstenzivno pisao ZADAR News lani, a nakon niza naših članaka u kojima smo objavili tajne dokumente koji potvrđuju mobbing i maltretiranje djelatnika novine, Državni inspektorat potvrdio je kaznu gore spomenutoj tvrtki, ali i njenoj direktorici, Jasni Rumori.

Više o aferi “Zadarski list” pročitajte ovdje. 

U međuvremenu je ZADAR News dobio informaciju kako su iz Zadarskog lista 15. ožujka, nakon što su redakciji novine uputili poziv na press konferenciju na kojoj se govorilo o problemu okoliša i otpada, SDP-u poslali ni manje ni više nego cjenik u kojemu jasno piše kako se radi o “Cjeniku oglašavanja u predizbornoj kampanji lokalnih izbora 2021. god”.

Usluge koje Zadarski list nudi SDP-u koji ih je kao i sve ostale medije pozvao na pressicu, idu od početnih 600 do 7980 kuna, ovisno o veličini reklame, odnosno poziciji iste u novini. Dakle, u prijevodu, Zadarski list je za objavu članka s pressice tražio novce od SDP-a.

HDZ-u nisu slali cjenik, štoviše, o njihovim ‘projektima’ pišu svakodnevno, a neke članke objavljuju i dvaput za redom

Kako neslužbeno doznajemo od izvora iz Zadarskog lista, ovakav, ali ni sličan cjenik Zadarski list nije poslao primjerice HDZ-a iako su njihove pressice u Zadarskom listu poprilično opsežno popraćene. Tako je Zadarski list u samo tjedan dana objavio dva gotovo identična članka s drugim naslovima i opremom, što je primijetio SDP-ov gradski vijećnik Jure Zubčić. 

Jure Zubčić: Novinare Zadarskog lista se ucjenjuje

Gradski vijećnik SDP-a kazao je u izjavi za ZADAR News kako se radi o lošoj uređivačkoj politici političkog spektra koji vrši pritisak na uređivačku politiku novine.

– Slobodni mediji su preduvjet slobodnog i demokratskog društva, kao što su i preduvjet poštenoj vlasti. Neshvatljivo mi je da mediji poput Zadarskog lista na poziv na konferenciju za medije odgovara slanjem cjenika za objave čime su poslali jasnu poruku. Niti jednog trenutka ne želim ulaziti u uređivačku politiku Zadarskog lista, štoviše, pozivam da i rad oporbe, ali i vlasti prate kritički s potpunim informacijama sa svih relevantnih događaja. U doba društvenih mreža nikome od političkih stranaka koje nisu sastavni dio vladajućih nije problem komunicirati poruke koje žele. S druge strane, normalno je očekivati da medij s tolikom tradicijom sa svih događaja daje potpunu i točnu informaciju, kao što je normalno da oni, kao i svaki drugi mediji kritički preispituje odluke i izjave kako vlasti tako i oporbe. Nepravedno bi zbog toga bilo napadati novinare koji su često pod enormnim pritiscima, kojima se ne omogućava da slobodno pišu i rade svoj posao za koji su školovani, a često su ucijenjeni s osobnom egzistencijom. Ovo nije problem novinara Zadarskog lista, ovo je problem uređivačke politike i onih koji s političkog spektra vrše pritisak na uređivačku politiku – kazao je Zubčić za ZADAR News.

‘Dok god Kalmeta i Longin uređuju novinu, nema nam spasa’

Izvor iz Zadarskog lista potvrdio je navode vijećnika Zubčića kako novina neprofesionalno obavlja svoj posao i kako su oduvijek u službi HDZ-a.

– Mi smo Kalmetin i Longinov bilten, zato nas nitko ne čita i zato se prodajemo u 500 primjeraka dnevno i to mahom uzimaju kafići i jedinice lokalne samouprave koji moraju kupovati naš list. To su vam politički dogovori. Nekad smo mnogima nešto značili, a danas ne značimo nikome ništa. Dok god Božidar Longin ili Božidar Kalmeta jednim telefonskim pozivom mogu izmijeniti cijelu novinu, nema nam spasa, na kraju krajeva, o tome ste već pisali – za kraj će naš izvor iz novine koji je, logično, želio ostati anoniman.

O svemu ovome smo pisali i Zadarskom listu, no ini do zaključka ovog članka nisu odgovorili na naš upit.





Related Articles

Back to top button