ZadarZadne-Izdvojeno

Milde se zahvalile i prikazale račune

stephanie_1360235111Anita i Ivica Milda jutros su održali najavljenu konferenciju za medije na kojoj su se zahvalili Zadru i svim malim ljudima koji su omogućili da Stephanie napokon vodi normalan život bez boli, ali i javnosti podastrli račune o troškovima liječenja. Stephanie, kako su rekli, sada napokon može spavati, udebljala se i narasla čak 9 centimetara, iako će jednom godišnje morati na kontrolu u Ameriku.

– Veliko hvala svima,

Zadru i svim malim ljudima koji su pomogli i uključili se da naše dijete ozdravi i ima normalno djetinjstvo, bez bolova te da može normalno spavati i jesti, kazala je Anita Milda, koju su ponijeli osjećaji te je i pustila suzu na konferenciji.

Ono o čemu je javnost dosta špekulirala, a to su troškovi, napokon je predočeno. Organizacijski tim medijima je dostavio CD-ove na kojima se nalaze liječnički podaci, računi, ali i filmovi o Arnold Chiary malformaciji (ACM). Prema podacima, tijekom akcije je prikupljen iznos nešto manji od 2,85 milijuna kuna, a troškovi liječenja u Americi bili su oko 1,6 milijuna, a Milde očekuju i refundaciju dijela troškova u iznosu od oko 675 tisuća kuna. Ostali troškovi, u koje se ubraja smještaj te putovanje u Ameriku, bili su oko 83 tisuće kuna, a na računu je trenutno iznos od 1,154 milijuna.

Prema najavama u osnivanju je zaklada koja će se zvati „ACM Stephanie”, a pomagat će djeci i obiteljima koja su u istim problemima kakve su imale Milde. Na konferenciji su rekli i da oko 400 osoba u Hrvatskoj ima ACM s različitim simptomima, a s nekima su već intenzivno. Tako su nam rekli kako gotovo iste simptome ima jedno dijete iz Zadra te curice iz Zagreba i Zaprešića.

– Zaklada je u osnivanju i od Centra za socijalnu skrb tražit ćemo da se novac sa Stephanienog računa prebaci na zakladu, kazale su Milde.

Na novinarsko pitanje o tome kakve su „zavrzlame” vezane uz račun i transferiranje novca te zbog čega dio nije uplaćen ostalim potrebitim, poput male Nore Fore koja je jutros otputovala u Ameriku ili Ane Pavić, odgovorio je koordinator Danijel Švenda.

– Kad bi išli u širinu, taj novac bi odmah nestao. U Hrvatskoj ima dosta djece koja boluju od ACM-a i zbog toga što je Stephanie prošla kroz to želimo pomoći njima, kazao je Švenda i dodao kako postoje Udruge i Zaklade koje pomažu oboljelima od karcinoma i leukemije, poput Zaklade Ana Rukavina i Udruge leukemija i limfomi.

U budućoj Zakladi ACM Stephanie će uz roditelje Anitu i Ivicu Mildu, biti i liječnici, ali i inicijator akcije Tomislav Žmikić te Vlatko Štrbac iz Udruge Zara koja je napravila dosta prilikom prikupljanja sredstava za Stephanie.

Troškovnik pogledajte OVDJE





Related Articles

Back to top button