ZadarZadne-Izdvojeno

Mještani Vinjerca osmrtnicom obilježili zatvaranje pošte

Mještani Vinjerca u podvelebitskom kraju, njih 30-ak, pokušali su u četvrtak ujutro blokadom ceste spriječiti dva kombija Hrvatske pošte da odvezu inventar iz mjesnog poštanskog ureda koji je 2. svibnja zatvorio svoja vrata.

Ljuti mještani, koji su nakon sto godina duge tradicije ostali bez pošte u svom mjestu jer je vinjerački ured s brojem 23247 uprava proglasila neisplativim, potpisivali su peticiju i slali otvorena pisma na sve moguće adrese, no uzalud. Poštanski ured kojem je gravitiralo 103 obitelji u srijedu je zauvijek zatvoren, a jučer je iz njega iznesen i inventar.

– Vinjerac im je nerentabilan. Pitam gospodu iz Hrvatske pošte koliko su isplativi uredi na otocima gdje ima 30 ljudi ili drugdje po Hrvatskoj gdje je manje prometa nego u Vinjercu? Uostalom, ne može se sve gledati kroz profit, pogotovo u mjestu koje živi od turizma.

Gdje će turist sada promijeniti valutu ili kupiti razglednice- pita Boris Magaš, potpredsjednik mjesnog odbora ovog podvelebitskog mjesta dodajući kako je zatvaranje pošte mogu protumačiti jedino kao nastavak degradacije kvalitete života mještana Vinjerca. Iako iz uprave Hrvatske pošte tvrde kako su prije odluke o zatvaranju ureda proveli “detaljno praćenje navika korisnika” i kako mještanima ovaj potez neće prouzročiti probleme, u Vinjercu kažu kako to nije istina. Najbliža pošta sad će im biti u Posedarju.

– Autobusne linije su nam nikakve, gore smo povezani nego najizoliraniji otok. To znači da će stariji ljudi, a ovdje je stanovništvo mahom takvo, sada morati pješačiti do Posedarja. Zamislite čovjeka od 70 godina kako pješači po suncu pet kilometara kako bi podigao svoju mirovinu. O tome nitko ne vodi računa. Još nam jedino crkvu nisu zatvorili- kaže Magaš, nezadovoljan pasivnim stavom Općine Posedarje koja, kaže, nije ni probala spasiti poštanski ured u Vinjercu.





Related Articles

Back to top button