IzdvojenoZadar

Na Viru nije viđen morski pas nego riba Iglan

Nema razloga za paniku ili strah, jer na Viru nije jutros snimljen morski pas već bezopasna riba iglan. Tako je Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita demantirao pomalo panične objave i snimak prisustva morskog psa na jednoj od virskih plaža:  

– Nije svaka peraja koja viri iz mora morski pas. Ona koju ste danas mogli vidjeti po medijima, a koja je snimljena kod otoka Vira pripada vrsti Tetrapturus belone, ribi hrvatskog naziva iglan. Iako je oblik peraje na videu također ukazivao na spomenutu vrstu, ove predivne slike koje nam je ustupio Miroslav Vuković potvrdile su našu pretpostavku. Iglan je vrsta koja obitava u Sredozemnom moru i njena pojava je uobičajena u Jadranu, posebice u ljetnim mjesecima. Nije neobično da se približi obali, plaži pa čak i lukama. Samo bez panike – poručili su iz Instituta. 

Iglan je riba je iz porodice koja je dosad pronađena uglavnom u Jadranu, iako je za još pet vrsta poznato da žive na Mediteranu. Ima veliku i dugačku peraju koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod sabljarke (igluna). Smeđe je i modre boje odozgo, a s trbušne strane iglan je bijel. Najveći ulovljeni primjerak imao je 240 cm i težio je 70 kilograma. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 metara, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe. Cijenjena je riba za sportski ribolov, no također je cijenjena i za prehranu. Ribolov na iglana je reguliran zakonom i dozvoljen samo uz posebnu dnevnu dozvolu.

Vina BiogradVina Biograd

Related Articles

Komentari

 1. Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
  za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

 2. Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
  za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

  ??????????????????????????????????????

 3. zdravo
  Ja sam privatni zajmodavac i financijski zastupnik, koji pruža zajmove za osobne potrebe i za financiranje korporacija. Da li vam je potreban neposredan zajam da biste očistili dug ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje vašeg poslovanja? Jesu li vas druge banke i financijske agencije odbile ? Trebate li zajam za objedinjavanje ili zalaganje obveza, više ne tražite jer smo mi ovdje da sve vaše financijske probleme pretvorite u nešto prošlo. Zadovoljstvo korisnika cilj je kada se prijavite kod nas, prijavljujete se na pouzdanu tvrtku koja se brine za vaše potrebe financiranja. Mi ćemo se brinuti za vas tijekom cijelog procesa. Uvijek ćemo dati sve od sebe kako bismo utvrdili kada se možete u potpunosti vratiti, uzimajući u obzir trenutnu financijsku situaciju i zatim postaviti rodovnicu za otplatu zajma na odgovarajući način prema vašim potrebama. Uzimanje osobnog zajma iz globalnog financijskog fonda je jednostavno: pošaljite nam e-mail na EVAPEDRO51@GMAIL.COM

 4. The next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, however I genuinely thought you would probably have something helpful to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you can fix if you weren’t too busy looking for attention.

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close