ZadarZadne-Izdvojeno

Organizirajte vodovodizaciju zadarskih otoka

Od 2008. godine, kada je izgrađena vodosprema Starešin na Ugljanu, nije dalje ništa učinjeno na vodovodizaciji zadarskih otoka. Ako se ove godine nešto ne poduzme, krene u projektiranje i daljnje aktivnosti, izgubit će se najmanje još tri godine, kazali su čelnici Otočnog sabora, predsjednik Denis Barić i Lenko Garbin. Rješavanje nestašice vode vodonoscem je samo kratkotrajno rješenje, otocima je neophodan priključak na vodovodnu mrežu.

Mladen Lucin je podrobno obrazložio na koji bi se način moglo prići nastavku realizacije ovog projekta. Općina Preko je, naime, godinama vukla rješavanje ovog problema, izgrađen je podmorski spoj od Puntamike do Ugljana, vodosprema Starešin i 100 kilometara cjevovoda po Ugljanu.

Vodovod je riješen za Ugljan i Pašman u najvećoj mjeri, no treba još izgraditi vodospreme za visoke zone (novo Preko, Kukljica i Ugljan), a potom prići projektiranju igradnji cjevovoda prema Ižu, Ravi i Dugom otoku, a na drugu stranu na Rivanj, Sestrunj, Zverinac, sjeverozapadni dio Dugog otoka, Molat, Ist, Premudu, Silbu i Olib.

Povoljna cijena cjevovoda

– Postavljanje podmorskog cjevovoda nikada nije imalo ovako povoljnu cijenu kao sada, košta svega 2000 kuna po metru. Treba nastaviti projektiranje cjevovoda, kandidirati se za EU fondove. Ako se to sad ne napravi, dogodine će doći lokalni izbori pa će se na sve zaboraviti, a vrijeme za otoke istječe – kaže Lucin.

U već postojećem idejnom projektu vodovodizacije mreža na otocima koji pripadaju Gradu Zadru te Općina Sali nastavljaju se na ono što je izgrađeno na Ugljanu.

– Trebali bi se odrediti prioriteti s obzirom na udaljenost, broj stanovnika i gospodarske aktivnosti. Bez vodovodizacije na otocima nema mogućnosti razvoja. A kako naša lokalna samouprava nema sredstava ni za projektiranje, logično je da županija sve to pokrene i organizira – smatraju u Otočnom saboru.





Related Articles

Back to top button