Zadar

U DRŽAVNOM ARHIVU SEDAM KILOMETARA GRAĐE Obljetnica: otvorena nova čitaonica, slavi se 392 godine postojanja!

– Na današnji dan, 20. rujna 1624.godine, u Zadru je otvoren Arhiv generalnog providura za Dalmaciju i od tog dana počinje sustavno sakupljanje arhivskog gradiva u toj ustanovi. Danas obilježavamo veliku obljetnicu: 392 godine od osnivanja zadarskog Arhiva, uz to 50 godina djelovanja u ovom prostoru, te ovom prigodom svečano otvaramo preuređenu, obnovljenu i moderno opremljenu čitaonicu Državnog arhiva u Zadru – kazao je u utorak ravnatelj ove ustanove Ante Gverić.

Preuređenju i obnovi čitaonice Državnog arhiva u Zadru pristupilo se, kako je istaknuo Gverić, tek nakon prioritetnijih radova koji su podrazumijevali zaštitu arhivskog gradiva i osiguravanje mikroklimatskih uvjeta na sva tri kata, te sanaciju i izmjenu vanjskih dijelova zgrade – fasade, krovišta i prozora.

Kako se od djelatnika moglo čuti, zadarski arhiv čuva gradivo koje bi, da je poredano po dužini, imalo sedam kilometara. Gradivo koje čuva seže unatrag do desetog stoljeća.

Na svečanosti se okupio veći broj ravnatelja arhiva iz Hrvatske, među kojima i ravnatelj državnog arhiva u Gospiću Ivica Mataija, predsjednik Kolegija ravnatelja hrvatskih državnih arhiva.

– Arhivi u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, uz potporu Ministarstva kulture, izrastaju u suvremene ustanove opremljene svim potrebnim multimedijskim sredstvima – istaknuo je Mataija, dok je zadarska arhivistica Dubravka Kolić navela da se arhivsko gradivo u Zadru digitalizira te da se računalno obrađuje kako bi i na taj način bilo dostupno javnosti.

Kolić je govorila o djelovanju Državnog arhiva u Zadru u posljednjih 50 godina, koliko se nalazi u zgradi koju dijeli sa Znanstvenom knjižnicom, dok je ravnatelj Gverić podsjetio na cjelokupnu povijest prikupljanja arhivskog gradiva u Zadru, od osnivanja Arhiva u vrijeme kada je Zadar bio centar mletačke Dalmacije, trajanja i djelovanja Arhiva za vrijeme austrijske, francuske, te još jednom austrijske uprave, kada je arhiv prerastao u vrlo važnu instituciju u kojoj se gradivo sakupljalo, evidentiralo i arhiviralo.

– Arhivska služba se, nakon tog vremena, nije značajnije razvijala, vremena su bila turbulentna, nakon Drugog svjetskog rata mijenjali smo nekoliko adresa da bismo se 1966.godine trajno smjestili u današnju zgradu. Napredujemo u radu, no postoji nedostatak prostora za pohranu. Izuzetno nas veseli da su naši korisnici današnjim danom na upotrebu dobili modernu i uređenu čitaonicu, a naši daljnji ciljevi su usmjereni ka pronalaženju prostora za skladištenje gradiva – naveo je ravnatelj Gverić.

Svečano obilježavanje 392 godine djelovanja Državnog arhiva u Zadru nastavlja se u srijedu, 21.rujna, kada će se, s početkom u 18 sati, održati dva predavanja o Faustu Vrančiću, čiju 400-tu obljetnicu smrti obilježavamo dogodine. Predavanja će održati dr. sc. Marijana Borić (HAZU, Zagreb) i dr.sc. Danko Zelić s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu.





Related Articles

Back to top button