VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Virani u Bruxellesu

imageIzaslanstvo Općine Vir boravilo je od 11. do 13. veljače u Bruxellesu gdje su drugog dana boravka načelnik Općine Vir Kristijan Kapović i direktor općinskog poduzeća „Vir turizam“ Zdenko Mičić u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore održali prezentaciju turističkih potencijala i razvojnih projekata otoka Vira pod nazivom “Vir – otok s dva lica”. Sedamdesetak uzvanika, gostiju i prijatelja otoka Vira ispunilo je prezentacijsku dvoranu u sjedištu HGK-a, a pozivu Općine Vir odazvali su se zastupnici u Europskom parlamentu Marino Baldini, Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina, Tonino Picula i Dubravka Šuica, u društvu svojih asistenata, kojima se pridružio i asistent Stipe Plejić iz Ureda zastupnika Davora Ive Stiera. Uz zastupnike u Europskom parlamentu, događaju su nazočili direktorica predstavništva HGK-a u Bruxellesu Dragica Martinović, ujedno i domaćin prezentacije, drugi tajnik Ureda Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Sanja Szabo, član Europske komisije i načelnik Odjela za poduzetništvo i socijalnu ekonomiju Marko Curavić, direktor Ureda Hrvatske turističke zajednice u Bruxellesu Ivan Novak, načelnica Sektora voda Ministarstva poljoprivrede Elizabeta Kos, voditelj Sektora pravnih i kadrovskih poslova državne tvrtke „Hrvatske vode“ Vladimir Šimić, te brojni drugi predstavnici hrvatskih državnih i gospodarskih institucija, tvrtki i agencija, kao i mnogobrojni belgijski novinari i predstavnici turističkih agencija te pokrajinska delegacija Vojvodine. Virsku delegaciju, uz načelnika Kapovića i direktora Mičića, predstavljali su još predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Miroslav Glavan, zamjenik predsjednika Veseljko Orlić, općinski vijećnici i direktori općinskih ustanova i poduzeća.

Tijekom prezentacije i izlaganja načelnika Kapovića i direktora Mičića posebno su istaknuta planirana ulaganja u kapitalne projekte važne za razvoj Vira, poput izgradnje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava, uređenja obalnog pojasa od rta Kaštelina do uvale Prezida s raznim turističkim sadržajima, komunalnom lučicom i dvije nautičke marine, zatim projekt izgradnje sportsko-rekreacijskog centra, obrazovne infrastrukture, poput osnovne škole sa sportskom dvoranom, doma kulture s kongresnim centrom za 300 osoba te projekti općinske tvrtke „Vir turizam“ kao što su autokamp, već spomenute nautičke marine i hotel.

Predstavljanje razvojnih i turističkih projekata u Bruxellesu od izuzetnog je značaja za Općinu Vir jer se većinu kapitalnih projekata planira aplicirati za dobivanje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije. Prema projekcijama i programima Općine Vir do 2029. godine planira se u različite kapitalne i infrastrukturne projekte uložiti ukupno 305 milijuna kuna iz općinskog proračuna. Ukoliko se primjeni model zajedničkih ulaganja kroz europske fondove i uz pomoć Republike Hrvatske, kroz idelan omjer 75% sredstava iz fondova naprema 25% vlastitih sredstava, u navedenom se razdoblju može očekivati multipliciranje ulaganja do iznosa od maksimalno 1,22 milijarde kuna. Osim navedenih projekata u planovima se nalaze i mnogi drugi, poput izgradnje vatrogasnog doma, upravno poslovnog centra (javna garaža, poslovni i uredski prostori), doma zdravlja, doma za starije i nemoćne, društvenog doma u Lozicama, izgradnja i obnova važnijih prometnica itd. Realizacija svih navedenih projekata u narednih 15 godina trebala bi rezultirati otvaranjem novih 300 radnih mjesta. Ukoliko se u obzir uzmu svi ovi planirani projekti, čija je realizacija temelj budućeg razvoja otoka Vira, postaje jasno od kolike je važnosti ovo predstavljanje i promocija u europskoj prijestolnici.

Uz prezentaciju projekata i prikazivanje kratkog promotivnog videa, okupljeni su mogli uživati i u tradicionalnim dalmatinskim pjesmama u izvedbi klape “Vir”.

image

image

image





Related Articles

Back to top button