IzdvojenoVijestiZadar

Zovko o presudi Suraću: ‘Deset mjeseci uvjetno je preblaga kazna. Poručujemo moćnicima da ćemo internacionalizirati prijetnje novinarima’

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoje Zovko poručio je u četvrtak u Zadru, kamo je došao dati potporu lokalnim novinarima, da HND nikad neće ostaviti na cjedilu svoje članove, a svima koji prijete i fizički napadaju novinare poručio je da će probleme kolega internacionalizirati, piše Jutarnji list.

Osim Zovka, novinare lokalnih medija u Zadru su poduprli i potpredsjednica HND-a Maja Sever te članovi Izvršnog odbora Elizabeta GojanVeronika Rešković i Branko Mijić.

Istaknuli su kako je jedan od osam zahtjeva upućenih Vladi i sprječavanje utjecaja lokalnih moćnika i šerifa na njihovu slobodu.

“Puno teže je biti novinar izvan Zagreba, u mjestima poput Zadra, Virovitice i još mnogo drugih mjesta. HND nije samo zgrada u Perkovčevoj 2 u Zagrebu, želimo biti prisutni u svakoj redakciji i svakom djeliću zemlje i stoga poručujemo i svim lokalnim moćnicima, svima onima koji žele prijetiti i fizički napadati naše novinare, raditi pritiske i cenzuru da HND nikad neće ostaviti na cjedilu svoje članove, da će nas imati na drugoj strani i da ćemo mi sve probleme s kojima se naši kolegice i kolege susreću internacionalizirati do daljnjega”, rekao je Zovko.

Za nedavnu presudu u slučaju napada na kolegu Hrvoja Bajla u Zadru je rekao kako je sramotna.

“Deset mjeseci uvjetno je nedopustivo mala presuda i ta cijela priča pokazuje da sustav zaštite sigurnosti naših kolegica i kolega u ovoj državi ne funkcionira”, poručio je Zovko.

Uvjetnom desetomjesečnom kaznom zatvora, s rokom kušnje od tri godine, na Općinskome sudu u Zadru kažnjen je bivši nogometaš Jakov Suraćjer je 24. lipnja 2018. teško pretukao zadarskog novinara Hrvoja Bajla, kojemu je slomio ruku i prijetio smrću.

Potpredsjednica Maja Sever ocijenila je da smo “došli u vremena kada se novinarstvo kao vrlo važna karika u slobodnom društvu mora braniti”.

“Mora se braniti sloboda novinara da izvještavaju, da govore, mora se braniti sloboda i neovisnost od političkih i raznih komercijalnih utjecaja i pritisaka na svim razinama. Zaista smatramo u HND-u da je vama na terenu, u manjim sredinama, puno teže. Došli smo vam dati podršku i naglasiti da smo svjesni i spremni se s vama boriti za tu neovisnost i profesionalnost, neovisnost od političkih i svih drugih pritisaka kojima ste izloženi svakodnevno”, rekla je Sever. Pozvala je kolege iz Zadra da ustraju u borbi za neovisno novinarstvo.

Podsjetili su kolege i na kampanju “Europa treba novinarstvo” koju su nedavno pokrenuli i u kojoj pokušavaju pitanje slobode govora novinarstva kao javnog dobra staviti u fokus kampanje za europske izbore.

Članica izvršnog odbora HND-a Veronika Rešković je ocijenila “sramotnim da se naša zemlja nalazi na dnu ljestvice po slobodi medija i da se, prema posljednjim izvješćima, stanje u medijima u Hrvatskoj apostrofira kao jedan od najvećih problema”. Istaknula je kako se trenutačno vodi najmanje 1160 sudskih postupaka protiv novinara i medija za djela protiv časti i ugleda, a iznos tužbenih zahtjeva je nekoliko milijuna kuna.

“Poenta tih tužbi je zastrašivanje i uništavanje novinara i izdavača. Mi doslovno imamo epidemiju duševnih boli koja se očito liječi velikim novčanim iznosima. Zlostavljane se provodi u Zadru, u Podravskom listu, u Zagrebu, u cijeloj zemlji”, ocijenio je Zovko, a novinarka Elizabeta Gojan je istaknula kako su relevantnost i borba za istinu jedine vrednote za koje se novinari moraju zauzimati.

“Mi novinari moramo ostati ono što jesmo – glas naroda, i moramo moći spriječiti u sebi autocenzuru koja je postala veća čak i od same cenzure, a posebice u lokalnim medijima”, rekla je Gojan.

“Kad se nasilje nad novinarima prešućuje ili kad nam se govori da u Hrvatskoj nema cenzure, kao što bahato poručuje premijer Andrej Plenković, a istodobno se novinari premlaćuju i tuži ih se za velike iznose, znači da nešto ne valja”, zaključio je Branko Mijić. Dodao je da bi premijer morao pročitati osam HND-ovih zahtjeva, regulirati Zakon o medijima i položaj novinara u društvu.

Komentari

 1. Jeste li u potrazi za vrlo istinske kredite po povoljnom kamatnom stopom od 2%, na temelju povoljnih kredita uvjetima?
  Treba li vam zajam da riješite svoj dug ili plaćate račune? Jeste li bili odbili cijelo vrijeme sa svojim bankama i drugim financijskim institucijama, samo zato što imate nizak kreditni rejting? Trebate li zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga, kao što su:
  * Zajmovi
  * Krediti za nekretnine
  * Poslovni zajmovi
  * Hipotekarni zajmovi
  * Kućni zajmovi
  * Zajmovi za konsolidaciju dugova
  * Osobni zajmovi
  Zadovoljstvo korisnika naš je cilj kada se prijavljujete s nama, prijavljujete se na pouzdano poduzeće koje brine o vašim potrebama financiranja. Mi ćemo se pobrinuti za vas tijekom cijelog procesa E-mail nas at:MONIKAKOSCAK2@GMAIL.COM

 2. Да ли сте искусили потешкоће у добијању кредита од обичних кредитора и других банака?
  ово је погодно за вас !!! ми смо приватна кредитна компанија, у сарадњи са СКИТРУСТ БАНК
  нудимо кредит по ниској каматној стопи, лако и поуздано, све што треба да урадите је
  пријавите се, одобрите кредит и добићете кредит, ово је 100% тачно, контактирајте нас путем е-поште (луцицхарлс50@гмаил.цом)

 3. Moje ime je Lilian N. Ovo je vrlo radostan dan u mom životu zbog pomoći koju mi ​​je Dr.saguru pružio pomažući mi da vratim bivšeg muža svojim čarolijom i ljubavlju. Bila sam u braku 6 godina i bilo je tako strašno jer me je suprug doista varao i tražio razvod, ali kad sam došao na Dr.saguru e-poštu na internetu o tome kako je pomogao tolikom broju ljudi da dobiju svoje bivše i pomoći popraviti odnos. i natjerati ljude da budu sretni u svom odnosu. Objasnio sam mu svoju situaciju, a zatim potražio njegovu pomoć, ali na moje najveće iznenađenje, rekao mi je da će mi pomoći oko mog slučaja i ovdje sada slavim jer se moj suprug potpuno promijenio zauvijek. Uvijek želi biti uz mene i ne može ništa učiniti bez moje sadašnjosti. Stvarno uživam u braku, što je velika proslava. Nastavit ću svjedočiti na internetu jer je Dr.saguru doista pravi čarolija. DA LI JE POTREBNA POMOĆ TAKVA KONTAKT DOKTOR SAGURU SADA VIA EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com ili WhatsApp +2349037545183 On je jedini odgovor na vaš problem i čini da se osjećate sretni u svom odnosu.
  1 LJUBAVNI ZAPOVJED
  2 WIN EX BACK
  3 VOĆA ŽENE
  4 PROMOCIJA SPELL
  5 ZAŠTITA ZVUKA
  6 POSLOVNI ZATVOR
  7 DOBRA ZVUKA ZA POSAO
  8 LOTTERY SPELL i COURT CASE SPELL.

 4. Mir svima vama. Ja ću početi s predstavljanjem, ja sam Marija Ana, ja sam medicinska sestra u Zagrebu u Hrvatskoj. Prije nekoliko mjeseci sam bio prevaren kad sam tražio kredit, ali jednog dana sam vidio opipljivo svjedočenje gđe Vladimir Franka. koji je pouzdan zajam zajmodavac i vrijedan personel koji daje kredit na 2% kamatne stope. Prijavio sam se za 60000 eura i dobio sam željeni iznos kredita preko banke do banke za manje od dva tjedna. Ako ste zainteresirani za dobivanje zajma u bilo kojem iznosu, savjetovat ću vam da kontaktirate njezinu tvrtku putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
  i obećavam vam da nikada nećete zažaliti što hvala na vašem vremenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Related Articles

Close
Close