Zadar

Sociolog Krolo o aferi ‘Crkvena deložacija obitelji Mika’: “Zabrinjavajuć je manjak empatije od strane Zadarske Nadbiskupije”

>> Više o aferi “Crkvena deložacija obitelji Mika” pročitajte ovdje

Sociolog dr. sc. Krešimir Krolo komentirao je za ZADAR News aferu “Crkvena deložacija obitelj Mika”, odnosno spora između Zadarske Nadbiskupije i obitelji Mika koju je otvorio upravo naš portal [Više o cijeloj aferi možete pročitati ovdje (1) i ovdje (2)]. Krolo u svom izlaganju kaže kako zabrinjava retorika i manjak empatije od strane predstavnika Zadarske Nadbiskupije. Dodao je i kako poslanje crkve ne bi trebalo biti moć i stjecanje materijalnih dobara.

– Cijela ova situacija može se sagledati iz nekoliko kutova. S jedne strane imamo pravnu i vlasničku dimenziju unutar kojih su odnosi sukobljenih strana definirane zakonskim okvirom. Vlasnik prostora smatra da je oštećen i traži ulazak u svoju imovinu. Da je posrijedi riječ o odnosima između fizičkih osoba, teško bi se moglo tražiti razloga za drugačije postupanje od ovoga kojem trenutno svjedočimo, kaže Krolo za ZADAR News.

‘Crkvu ne bi trebala zanimati moć i materijalna dobra’

– Kada je u pitanju odnos velikog nerazmjera u odnosima moći i društvenom statusu, kao što je to između trenutnog stanara i institucije poput crkve, onda javnost ima niži stupanj tolerancije prema birokratizaciji i formalizaciji spora. Tu dolazimo do druge strane gdje se djelovanja i poslanje Crkve gleda kao suosjećanje za najranjivije, empatija prema obespravljenima i briga za nemoćne. Crkvu ne bi trebala, u idealnim uvjetima, zanimati niti moć, niti materijalna dobra, barem ne više od onoga koliko joj je potrebno da održava svoje temeljno ovozemaljsko i duhovno poslanje. Iz tog razloga zabrinjava retorika i manjak empatije koji postoji sa strane predstavnika i službenika crkve jer niti jednom, otkako je afera izbila na vidjelo, nisu pokazali volju da pronađu rješenje koje neće oštetiti njih, a koje jednako tako neće dodatno produbiti agoniju trenutnih stanara, uvjeren je Krolo.

Uvjeren je i kako bi javnost reagirala identično da je u pitanju spor između bilo koje druge imućnije institucije ili organizacije naspram “malog čovjeka”

– Da se razumijemo, uvjeren sam da bi javnost reakcije bila identična da je u pitanju bilo koja druga organizacija ili institucija za koju se zna da raspolaže s velikim količinama materijalnih sredstava, bez obzira je li to, primjerice, država ili korporacija, a koja prema najslabijima postupa na način na koji trenutno postupa Crkva. Kod države i korporacije se može ići argumentom kako su to hladni i formalizirani mehanizmi koji čisto po naravi svog funkcioniranja (sasvim svejedno je li to slučajno ili namjerno) proizvode ovakve “kolateralne” žrtve, no kada takav oblik ponašanja, bez jasno iskazane empatije i željom da se spor riješi tako da se pomogne slabijem, iskaže institucija koja se oslanja na nauk koji bi trebao biti potpuno suprotan tome onome države ili korporacije, očito pod krovom te institucije nešto ne funkcionira onako kako javnost (vjernici pa čak i nevjernici) to očekuju – za kraj će Krolo.

Podsjetimo, aferu “Crkvena deložacija obitelji Mika” otkrio je ekskluzivno portal ZADAR News objavom prvog, kasnije i drugog članka, nakon čega su vijest prenijeli svi relevantni mediji u gradu i državi. Više o aferi “Crkvena deložacija obitelji Mika” možete pročitati ovdje.

>> Više o aferi “Crkvena deložacija obitelji Mika” pročitajte ovdje





Related Articles

Back to top button