ZadarZadne-Izdvojeno

U srpnju Vir imao pola milijuna noćenja, a Split samo 300.000

fOTO: apartmani-vir.eu
fOTO: apartmani-vir.eu

Turistički šušur je na Viru identičan onom kakav se viđa u svakom dalmatinskom gradu ili mjestu uz Jadran. Zapravo, čak i slabiji. Nema ni jednog hotela niti turističkog resorta, čak ni hostela, a umjesto razvikanih glazbenih festivala goste zabavljaju prvaci nacionalne estrade – Jelena Rozga ili Željko Bebek.

Stoga je gotovo neobjašnjivo kako je Vir ove godine skočio na peto mjesto najposjećenijih hrvatskih turističkih destinacija s kontinuiranim rastom i ostvarenih milijun noćenja prije sredine kolovoza, debelo prije obližnjeg, mnogo većeg i poznatijeg Zadra (u srpnju su imali više od pola milijuna noćenja, a Split samo 300.000).

Kako se onda taj otok, donedavno u kolektivnom pamćenju urezan samo kao oaza bespravne gradnje, urbanistički kaos i poprište ružnih rušenja bagera Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, prometnuo u turističko mjesto prve kategorije?

Direktor mjesne turističke zajednice Šime Vučetić upućuje nas kako se odgovor skriva u samom pitanju.

– Do 2013. mještani su se bavili turizmom ‘na crno’ jer objekti bez građevinske dozvole nisu mogli proći kategorizaciju za bavljenje turističkom djelatnošću. Kada je to promijenjeno, broj iznajmljivača s 300 se popeo na 1100, a umjesto donedavnih dvije i pol tisuće kreveta, sada je na Viru više od deset tisuća ležajeva. Dakle, realno se nije dogodilo ništa novo, samo što su ti gosti sada službeno evidentirani, plaćaju se boravišne pristojbe. Rast, naravno, postoji, no nije tako dramatičan kako bi se moglo zaključiti po papirima. Riječ je samo o uvođenju reda u dosadašnju crnu i sivu zonu – objašnjava jednostavnu tajnu virskog procvata Šime Vučetić.

Sve odiše jednostavnim, gotovo arhaičnim turizmom. Fast foodovi, pekarne i pizzerije glavna su grana gastronomske ponude, a kronično nedostaje smještajnih kapaciteta više kategorije. Sav turizam odvija se u privatnom smještaju, što ga čini otokom iznajmljivača. Kuće za koje su se nekad vodile sudske borbe a bageri pred njima zlokobno brujali prijeteći uništenjem cjelokupne životne imovine, sada su pretvorene u apartmane, mini-hotele i sobe. Koliko god se iznajmljivači trudili biti na visini zadatka, turističko mjesto naprosto to nije bez makar jednog ozbiljnog hotela, profesionalne turističke usluge.





Related Articles

Back to top button