112ZadarZadne-Izdvojeno

Vlasnici se međusobno tuže, a radnici ostaju bez posla

lacic_1_1256296928U središtu spora između vlasnika “Adrije” d.d. Miodraga Lacića i suvlasnika “Adrije Zadar 1” d.o.o. Nevena Badurine i Jadranka Lisice, oko vjerodostojnosti ugovora o zakupu tvornice ribljih konzervi, jest sudbina 76 radnika koji su sada ostali bez ugovora. Međutim, na ročištu na Trgovačkom sudu Zadar u petak pokazalo se da je u ovom ugovoru mnogo toga sporno i da se teško može nazrijeti što će na koncu biti s tom tvornicom.

Početkom listopada prošle godine, vlasnici tih dviju tvrtki potpisali su ugovor kojim Lacić daje u zakup tvornicu i sve radnike u njoj na godinu dana Badurini i Lisici. Činilo se da je nađeno rješenje za spašavanje tvornice ribljih konzervi, da je dogovoreno podmirivanje velikih dugova “Adrije”. No već nakon tjedan dana iskrsnuo je problem – na inzistiranje sindikata PPDIV-a jasno je naznačena ugovorna obveza o preuzimanju svih 286 radnika “Adrije”, a Badurina i Lisica nisu htjeli to provesti.

Različite revizije

Njihov odvjetnik u sporu s Lacićem Davor Galetović naveo je kako je za nove vlasnike neisplativo dovoziti 76 radnika iz Benkovca i Knina jer bi to stajalo 200 tisuća kuna mjesečno. Zato su tražili da tih 76 radnika ne prijeđe u “Adriju Zadar 1” d.o.o., nego da ostanu u “Adriji” d.d. To je dogovoreno, mišljenje o tome je, kazao je Galetović, dao i sindikat i takav dodatak osnovnom ugovoru je zaključen. – Ne znam što znači da je ugovor zaključen kad nije potpisan – odgovorio mu je Lacićev odvjetnik Branimir Zorica.

Lacić nije potpisao povrat tih 76 radnika u “Adriju” d.d. jer ih nema gdje rasporediti kad je sve dano u zakup. O ostavljanju radnika bez ugovora svoj nalaz dala je i inspekcija rada. Pokazalo se spornim i iznos zakupnine koju trebaju plaćati Badurina i Lisica. Po prethodnom dogovoru, Lacić je angažirao “Zadar reviziju” za izračun mjesečne zakupnine koju je taj revizor procijenio na 532.696 kuna. Badurina i Lisica su smatrali da je to previše pa su poslije angažirali “Reviziju Štokov”, koja je izračunala da bi zakupnina trebala iznositi 128.256 kuna mjesečno.

Postupak osporavanja

I sad će i za ovo trebati provesti vještačenje, a najzanimljivije je ipak što Galetović, dakle Badurina i Lisica, tumači kako će se nagomilani dugovi “Adrije” isplaćivati iz zakupnine. A riječ je o dugovima od oko 200 milijuna kuna, po njihovoj procjeni, odnosno o 125 milijuna kuna, koliko je Lacić prijavio u predstečajnoj nagodbi! Lacić je pokrenuo postupak osporavanja ugovora o zakupu, smatra ga nevažećim jer nisu ispunjene obveze prema vjerovnicima, a Badurina i Lisica su krenuli protutužbom jer su u međuvremenu isplatili tri zaostale plaće radnicima koje su preuzeli i sad redovito isplaćuju plaće za ukupno 300 zaposlenih (s tim da je od tog broja 200 onih koji su prešli iz “Adrije” d.d., a ostali su iz “Ostree”, dok su onih 76 radnika postali “ničiji”).

Osnovni smisao ugovora o zakupu bio je preuzimanje svih obveza “Adrije” d.d., ali to nije realizirano, zaključio je odvjetnik Zorica i tražio da sud što prije donese privremenu mjeru i uredi odnose među strankama. No, prije toga će na Trgovačkom sudu svoje iskaze o cijeloj situaciji morati dati sindikalisti – regionalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević te Mladen Marinović i Darko Zelić iz “Adrije”.

Podnesen zahtjev za predstečajnu nagodbu

Stanje u “Adriji” je već jako dugo loše i direktor Miodrag Lacić je prošle godine nekoliko puta pokušavao preko Ministarstva gospodarstva naći rješenje.

No onda je Poštanska banka, jedan od najvećih vjerovnika, zatražila da potpiše ugovor o zakupu s Badurinom i Lisicom da bi osigurala svoja potraživanja. Međutim, drugi vjerovnici u to nisu bili uključeni, pa Lacić traži raskid ugovora i podnosi zahtjev za predstečajnu nagodbu.





Related Articles

Back to top button