112IzdvojenoZadar

Domagoju Kelavi zabranjeno svećeničko djelovanje, mora potražiti stručnu pomoć

NADBISKUPIJA ODLUČNA

Iz Zadarske nadbiskupije oglasili su se povodom novog napada na ženu od strane svećenika Domagoja Kelave. Zatražili smo ih da nam objasne zbog čega se Kelava i dalje nalazi u župi u Sukošanu nakon prvog incidenta, kada ga je policija privela zbog premlaćivanja 70-godišnje časne sestre.

– Zadarska nadbiskupija se konstantno oglušuje na naše pozive u pomoć. Poslali su novog svećenika koji održi misu, a Kelava je vraćen u župnu kuću kao da se ništa nije dogodilo. Nakon prethodnog incidenta, protjerali su časnu sestru koju su proglasili da ga je izazivala (pa je valjda zaslužila i gore), a njega su kao najpoštenijeg vratili nama, navodi se među ostalim u pismu koje su na adrese medija poslali župljani iz Sukošana.

Sumnjaju kako je Kelava zaštićen u svim sferama moći te navode kako se i sam hvali da ima podršku čelnika zadarske crkvene vlasti.

– Zašto ga Zadarska nadbiskupija nije prema kanonskom pravu kaznila, ako su rekli da će poduzeti mjere? Kakvo je to pravosuđe i organi zakona ako netko samo nekoliko dana nakon istražnog zatvora, ponovno recidivira i još gore, svirepo pokušava nanijeti teške ozljede. Što sad, gledati koja će žena slijedeća naići da iskazuje silu? Valjda je zaboravio Isusove riječi, tko se mača laća, od mača i gine!, poručuju mještani moleći medije za pomoć u situaciji koja je za njih neizdrživa.

Iz Zadarske nadbiskupije odgovaraju kako su poduzeli mjere. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Zadarska nadbiskupija upoznata je s najnovijim događajem koji se, nažalost, zbio u ponedjeljak, 16. svibnja u župi Sukošan, gdje je don Domagoj Kelava sudjelovao u javnoj svađi i fizički napao mlađu žensku osobu.

Spomenutom svećeniku je nakon fizičkog napada na časnu sestru (26. travnja) oduzeta župnička služba, a po izlasku iz zatvora naloženo mu je da u najkraćem roku pripravi administrativnu primopredaju župe i pođe na liječenje.

Zadarska nadbiskupija izražava duboko žaljenje i ispriku prema žrtvi fizičkog napada kao i prema župljanima župe Sukošan.

Ujedno molimo oproštenje od same žrtve kao i od svih koji su ovim opetovanim sramotnim činom sablažnjeni i potreseni.

U duhu crkvenih propisa, don Domagoju je izdana zabrana vršenja svih čina vlasti upravljanja, propovijedanja i dijeljenja svetih sakramenata. Ponovljena mu je odredba da traži stručnu pomoć za liječenje.

Očekivano je ogorčenje javnosti na ovakav događaj koji predstavlja čin za svaku osudu, posebice što se radi o svećeniku koji ima biti uzor i primjer dobrog ponašanja.

Dok izričemo žaljenje i ispriku žrtvama nasilja, ovakve oblike postupanja najoštrije osuđujemo na svim razinama u javnom životu, institucionalnom, obiteljskom i uopće društvenom.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button