IzdvojenoZadar

Drago Čulina o Kalmetinom napadu na ZADAR News: “I do sad je bilo političara koji su na novinare gledali podcjenjivački”

Nakon što je Božidar Kalmeta iskoristio javni prostor i na Diadora TV-u napao portal ZADAR News, kazavši da smo kriminalan medij, umirovljeni zadarski novinar i vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije Drago Čulina kazao je kako je i do sada bilo političara koji su se na podcjenjivački način odnosili prema novinarima.

Čulina je kazao i kako ovakvo pravosuđe  odgovara upravo korumpiranim političarima.

– I do sad je bilo političara koji su na novinare gledali podcjenjivački. Ne u uređenim, demokratski etabliranim društvima nego u državnim tvorevinama koje samu državu čine ili slučajnom, ili paradržavom. Takvih država u našem okruženju imamo, Nijemci bi rekli zuhauf, susjedi s istoka ili iz “našeg trbuha”, sijaset.

Spominjem nama geografski najbliže, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, posebice Republiku srpsku. One druge su daleko od nas, recimo Bjelorusija, Rusija, Sjeverna Koreja. U tim zemljama, kao i u našoj, političari, ne politika nego političari, odlučuju o svemu pa tako i o medijima općenito i ponaosob, što, isto tako znači i o novinarima. Oni to sebi mogu priuštiti jer kad se dokopaju vlasti, jedino što temeljito rade jest klijentelističko umreživanje zapošljavanjem i drugim privilegijama svojih birača, stranačkih članova i simpatizera, koji jedino mogu primjerice, uživati ustavno pravo na rad. Ostali to pravo nalaze u europskim ili prekomorskim zemljama i za trajno napuštaju svoju, nakon što su se u njoj (visoko) obrazovali.

Dok se oni po svijetu odlijevaju naši nemušti političari, oni na najvišim razinama, plove putem korupcije najtežih oblika, s glavnim ciljem bogaćenja sebe i svojih, uglavnom najdrskijim pljačkanjem države, što znači i naroda. Budući da o njihovoj volji ovise i izbori sudaca, pravosuđe je upravo takvo kakvo odgovara korumpiranim političarima.

Zato se pokreću istražne radnje, pače startaju i sudski postupci, ali se nikad ne privode kraju. Krajnji cilj je gotovo uvijek: zastara. Jedino tko ustrajno ukazuje na korupciju i otkriva slučajeve kriminala su – novinari. I to oni koji si to smiju dopustiti: oni rijetki koji ne prihvaćaju biti ovisni o bilo komu, neovisno o svim preprekama ili prijetnjama na koje nailaze. I što su oni ustrajniji, nepotkupljiviji, karakterniji, to ih se više “časti” optužbama ili javnim svrstavanjem u talog društva, odnosno lijepi ih se na dno dna, pače i naziva kriminalnima.

Tko nikad nije živio u nekom uređenom društvu i nije vidio funkcioniranje prave europske demokracije na djelu, u opasnosti je prihvatiti kako poštenoga društvenog poretka ne može ni biti, jer im se političko – gospodarski kriminal servira kao normalan način ophođenja moćnih pojedinaca i politike. A, tako će biti sve dok se ” mjera ne prevrši”, ali i do toga će jednom ipak, doći. Što prije – to bolje, kazao je za kraj za ZADAR News Čulina.





Related Articles

Back to top button