IzdvojenoZadar

Radeta je ispao naivan, ali i ispravan i pošten. Činjenica je da je u cijelu priču ušao s dobrom i plemenitom namjerom

KOLUMNA HRVOJA BAJLA

Raspad koalicije Srcem za Zadar, pa i aktere koji će izdati zajednički cilj vizionarski je prvi javnosti obznanio ekonomski stručnjak i predsjednik zadarskog ogranka stranke Centar, doktorand na Ekonomskom fakultetu u Rijeci i magistar ekonomije, Zdenko Jukić, inače autor ekonomskog i gospodarskog programa koalicije Srcem za Zadar gostujući u emisiji Aktualno u kolovozu ove godine. Upravo Jukić je tada upozoravao na soliranje pojedinaca kao što su Ante Rubeša i Daniel Radeta. Cijela rasprava Jukića, Radete i dokazano nepismenog Rubeše odvijala se pred očima svih onih koji su to željeli pratiti – online, uživo putem Facebooka. U svojim veleumno nepismenim objavama, Rubeša je javno napadao i suprugu gospodina Jukića, ali i vijećnika u Županijskoj skupštini, Davora Čerkuča namjerno i zlonamjerno pišući krivo njegovo prezime.

Radeta je Akciju Mladih i Rubešu optužio za podjelu plijena, novca i trgovinu s HDZ-om

Česta meta Rubešinih nepismenih objava bio je i dr. Ivica Žuvela. A što sam Čerkuč misli o službenom raspadu koalicije Srcem za Zadar mogli ste pročitati danas u njegovoj objavi koju je prenio ZADAR News (ista je dostupna klikom ovdje, op.a.). I tako je Rubeša opet, kao i uvijek do sada ostao kao Pale sam na svijetu, a njegova stranka, Akcija Mladih na rubu srama, optužena za izdaju i političku korupciju od strane čovjeka koji ga je stavio na drugo mjesto koalicijske liste, ni više ni manje nego Daniela Radete.

Rubešini infantilni napadi na Jukića, Žuvelu i Čerkuča

Uglavnom, kada su javni sukobi u pitanju, priča bi krenula tako da bi Radeta uglavnom prvi napisao nekakav status koji se ticao Enija Meštrovića, njegove nezavisne liste i njegovih javno artikuliranih stavova. Stalne Radetine objave i okršaju s Enijom rezultirala su jednom i reakcijom Kristijana Kotlara, bivšeg gradskog i županijskog vijećnika kojega je sam Radeta stavio na listu Srcem za Zadar, a koji je javno kazao kako nema dobro mišljenje o SDP-u. Ni to Radeti tada nije smetalo, pa ni činjenica da je na listu za Gradsko vijeće stavio HSP-ovce, Rubešu kao bivšeg HDZ-ovca koji je dosad koalirao s više od pet stranaka od kojih su mnoge ultradesničarskih svjetonazora, ali i ostale članove nekih drugih opskurnih stranaka. Pritom mu je stalno smetao Enio Meštrović koji se od prvog dana kampanje drži svojih načela, rekao je i ostao pri svome – bit će korektiv vlasti. S druge pak strane, drugi na listi za Gradsko vijeće SDP-ove koalicije, Ante Rubeša ovih dana u dogovoru s tko zna kim pristao je, preko noći i bez da je o tome izvijestio vrhušku koalicije Srcem za Zadar zbog koje je i ušao u Gradsko vijeće, postati članom Nadzornog odbora KK Zadar.

Činjenica: I Enio je ostao dosljedan

I dok je Rubeša godinama proklinjao HDZ, kleo se u Boga, Isusa i sve svece da nikad neće koalirati ili imati išta sa svojom bivšom strankom, HDZ-om, njegova retorika promijenila se u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i status prostorije u vlasništvu Grada Zadra na Sfingi koju koristi njegova udruga od koje je napravio smrdljivu lokalnu brvnaru u kojoj se ne kucaju računi za izdana pića, a piti mogu i oni koji nisu članovi Rubešine udruge što je suprotno Zakonu o Udrugama. Zadnji ilegalni konobar popularne “bukse” sa Sfinge bio je izvjesni Roko Tadin, marginalni HSS-ovac i nekadašnji član SDP-ovog Foruma mladih o čemu ZADAR News posjeduje fotografije i video zapise. No, o tom nekom drugom prilikom.

Rubeša je godinama proklinjao SDP i HDZ, na kraju se vratio u staro jato kojemu i pripada

Rubešina smrdljiva brvnara ne radi nekoliko mjeseci, a posljednji ilegalni konobar bio je HSS-ovac Roko Tadin
Tako je Rubeša, što je mnogima promaklo, na prošloj sjednici Gradskog vijeća najavio ono čega se Radeta najviše pribojavao, a to je da je konačno spreman za razgovor s HDZ-om, a skuža za razgovor s HDZ-om bila je KK Zadar i njegova budućnost iako je isti taj Rubeša mjesecima prije nego što je doživio prosvjetljenje govorio kako nikakvi razgovori s HDZ-om ne dolaze u obzir. U ovom dijelu Radeta je, baš kao i Meštrović od samog početka, ostao pošten i konzistentan i držao se svojih stavova.

Radeta je stalno tvrdio kako nikad neće sjesti s HDZ-om za isti stol. I ostao je dosljedan

Radeta je, naime, od samog početka izborne kampanje, nakon završenih izbora i nakon nekoliko održanih sjednica Gradskog vijeća jasno artikulirao svoje stavove – nikad nećemo sjesti za isti stol sa zločinačkom organizacijom pravomoćno osuđenom zbog pljačke vlastitog naroda – riječi su Radete s kojima se slažu također konzistentni Erol Gaši, ali i mnogi drugi pošteni članovi SDP-a. Gaši je čak u više navrata javno potvrdio kako mu je Darko Kasap nudio mjesto u Nadzornom odboru KK Zadar, ali je on to odbio jer se ne smatra kompetentnim za obnašanje te dužnosti.

Gaši je javno rekao da ga je Darko Kasap zvao u NO KK Zadar, ali je to odbio jer se ne smatra kompetentnim za obnašanje te dužnosti

U konačnici, koliko god Radeta bio u pravu kada javno govori o Rubeši kao izdajniku koji se iza zatvorenih vrata dogovorio s HDZ-om, ostaje nejasno zbog čega uoči sastavljanja koalicijske liste nije slušao svoje dobronamjerne prijatelje, nekolicinu novinara, ali i brojne stranačke kolege i sve one koji su mu ukazivali upravo na kvarnost Rubeše i kako je vrlo izgledno da će se taj savez prije ili kasnije raspasti. Na kraju krajeva, sve najteže kletve, uvrede i direktne prijetnje iznesene prema SDP-u u posljednjih desetak godina dolazile su uglavnom od Rubeše osobno pa time i čudi činjenica kako je Radeta odlučio staviti članove Akcije Mladih na čak 4 od prvih 11 mjesta na listi za Gradsko vijeće. Neki će to pripisati Radetinoj ambiciji da sruši HDZ, operacijom “svi protiv HDZ-a”, dok će drugi to tumačiti na drugačiji način. Bilo kako bilo, u SDP-u su mnogi nezadovoljni načinom na koji je slagana lista za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, ali, to je već problem SDP-a i ljudi u toj stranci.

Radeta je u dobroj vjeri i sa željom da sruši HDZ oživio Akciju Mladih što su mu itekako zamjerili članovi njegove stranke

Dakle, u cijeloj priči opet gubi Grad, opet gube građani, opet se trgovalo s mjestima u Nadzornom odboru i opet je netko izdao. Za koje i kakve interese, pokazat će vrijeme. Na kraju, Radeti ne te treba previše zamjerati prvenstveno jer se radi o mladom i ne previše iskusnom političaru koji je u cijelu priču ušao srcem i željom za boljim Zadrom. Istina, ispao je dijelom naivan, ali je sigurno jedno – imao je dobru i plemenitu ideju okupiti oporbu koja je htjela (ili se samo tako činilo kada su pojedinci u pitanju, op.a.) srušiti HDZ. Njegove objave na Facebooku često su i autoru ovog teksta djelovale infantilno i zbunjujuće, no činjenica da je u konačnici shvatio s kim ima posla, ohrabrujuće su, jer, realno, Radeta je cijelu priču mogao prešutjeti i opravdavati Rubešu kao člana kluba vijećnika Akcije Mladih, no on to nije učinio već je Rubešu prozvao onim što on prema Radetinom navodu i jest – kupljeni izdajnik.

Jesmo li dobili novi veleizdaju ili samo prebjeg bivšeg člana svojoj matičnoj stranci, bijegu natrag u zagrljaj svojima, pokazat će vrijeme.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button