IzdvojenoKolumneZadar

KOLUMNA – Daniel Radeta i Jure Zubčić su politički mrtvaci i grobari zadarskog SDP-a

PIŠE HRVOJE BAJLO

Politička scena u Zadru puna je beskorisnih neradnika, vikend narkomana, alkoholičara i onih koji su spremni koalirati s HDZ-om i predati im se, odnosno prodati im se. I to za malo sitniša, tu i tamo koju uslugicu i uz malo korupcije, dogovor je moguć. Nakon što su i Akcija mladih i “Nezavisna lista” Enija Meštrovića (nezavisna malo morgen) koalirali s HDZ-om, red je došao na najveće gubitnike na zadarskoj političkoj sceni. Red je došao na bezlične tulipane s Trga pet bunara koji su se prodali HDZ-u i Božidaru Kalmeti i njegovoj političko – koruptivnoj sviti.

Šefovima SDP-a je Zadar odskočna daska za Zagreb – njih ne zanimaju Zadrani i problemi Zadrana

Za početak, valja naglasiti kako je SDP u Gradsko vijeće Grada Zadra ušao sa svega četiri (4) vijećnika, dok su Akciji mladih dali čak tri (3) prolazna mjesta ponizivši tako svoju stranku i sve njene članove. Koalicija SDP-a i Akcije mladih neprirodan je blud i za svaku osudu svih onih poštenih SDP-ovaca koji zbog Radetine samovolje nisu mogli ni primirisati koalicijskoj listi jer se, eto, Akciji mladih pokloniti tri (3) prolazna mjesta. Istoj onoj Akciji mladih koja je posljednjih 10 godina gradila političku karijeru na proklinjanju SDP-a i HDZ-a, kao i svih njihovih članova. Na kraju je Akcija mladih završila s SDP-om i s HDZ-om. Dostojno i vjerodostojno isprostituirana stranka, da se razumijemo, danas kao ni SDP nikome ništa ne predstavlja u ovom gradu.

Pa, krenimo redom.

Zadarski SDP izglasavanjem HDZ-ovog proračuna pokazao je sav svoj jad i bijedu dokazavši kako im njihovi birači ništa u životu ne predstavljaju. Liderima zadarskog SDP-a je, poslovično, Zadar uglavnom nekakva odskočna daska za realizaciju životnih snova u Zagrebu. Ne treba ići toliko daleko u prošlost da bi vidjeli gdje su završile nekadašnje šefice zadarskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović i Sabina Glasovac. Daleko od Zadra. Jedna je bila ministrica pa saborska zastupnica i u konačnici ustavna sutkinja. Da joj netom prije predavanja lista za Europarlamenti nije izletjela afera “pipl mast trast as”, bivšoj ministrici samo bi europsko nebo bila granica, dok je Sabina Glasovac, profesorica iz Našica završila “samo” u Saboru.

U Gradsko vijeće nakon odlaska Radete trebao je završiti Ivan Matešić, a ne Daniel Radeta

Odlaskom Antuna Novoselovića s političke scene, Renata Sabljar Dračevac kao predsjednica
Županijske organizacije raspustila je gradski ogranak SDP-a da bi u konačnici stranka za predsjednika izabrala Daniela Radetu. On je u Gradsko vijeće nogom kročio prvi put 2017. godine nakon što je časni i pošteni, a neki će reći i prepošteni Darko Vrdoljak dao ostavku na mjesto gradskog vijećnika nezadovoljan stanjem u stranci. Vrdoljak je stranci vratio mandat, a prema službenoj listi u Gradsko vijeće prije Radete je trebao ući profesor Ivan Matešić. Izbornim inženjeringom Matešić nije “upao” u Gradsko vijeće Grada Zadra kao zamjena za Vrdoljaka iako je tako trebalo biti.

S druge pak strane, županijska organizacija imala je demokratske izbore za razliku od gradske kojoj je jedini kandidat bio Daniel Radeta. Tako je županijska organizacija nakon odlaska Renate Sabljar Dračevac dobila predsjednika Juru Zubčića. Druga opcija bio je Zlatko Marasović, ali za njega nije glasala većina i Marasović se na koncu pošteno zahvalio onima koji su za njega glasali, a Zubčiću je, logično, čestitao na pobjedi. Oni koji bolje poznaju Zubčića i njegov rad, kažu mi da se radi o liku kojemu je gotovo sve afere koje je otkrio servirao HDZ. Radilo se, kažu oni dobro upućeni u zbivanja, uglavnom o političkim mrtvacima i starim avetima kojih se ni sam HDZ kao stranka nije mogao riješiti pa su im iskopane afere nakon čega je uslijedila njihova politička egzekucija.
U siječnju 2023. godine Zubčiću sam poslao novinarski upit s pitanjem je li se posljednjih mjeseci nalazio s pojedinim HDZ-ovcima na kavama. Odgovor nisam dobio od Jure, ali me zato o tome izvijestio Daniel Radeta kazavši mi kako ta informacija nije točna. Na žalost Radete kojemu očito Zubčić ne govori istinu, informacija je točna, pa čak i fotodokumentirana.

Radeta je koalirao sa HDZ-om – strankom pravomoćno osuđenom zbog korupcije i pljačke vlastitog naroda

Što se samog SDP-a tiče, onog na gradskoj razini, sve je to jedan otužan kontinuitet koji je rezultirao stranačkom izdajom i prodavanjem obraza HDZ-u. Naime, čak dvostrukim izglasavanjem HDZ-ovog proračuna, Radeta je izdao ideju i priklonio se stranci koja je pravomoćno osuđena za korupciju i pljačku vlastitog naroda. Na sudu u Republici Hrvatskoj. Radeta ovakvo bezobrazno ponašanje i dogovor s HDZ-om objašnjava “izglasavanjem SDP-ovih amandmana”. Ha – ha – ha. Kakvih crnih amandmana i kome vi mažete oči? To što ste napravili zove se politička prostitucija u najgorem mogućem obliku i zbog toga biste, svi koji ste izglasali HDZ-ov proračun, trebali doživotno biti izbačeni iz politike zbog veleizdaje. Međutim, pošto o sudbini Radete odlučuje njegov stranački šef i prijatelj Jure Zubčić (jer je predsjednik županijske organizacije iznad predsjednika gradske organizacije, op.a.), do toga neće doći.

A da stvari nisu dobro posložene od samog početka mogao sam naslutiti i kada sam pisao o velikoj aferi sina Božidara Kalmete, Ante, koji je manje od mjesec dana bio zaposlenik Zračne luke Zadar, a njegov direktor, Josip Klišmanić, odobrio mu je odlazak na edukaciju koja je plaćena više desetaka tisuća kuna, a mali Ante vozio se business klasom i odsjedao u luksuznom hotelu i slično. Kako bih testirao kolika muda ima novi gradski vijećnik SDP-a Nino Mrčela, uoči objave članka koji je otvoren preko 200 tisuća puta, mali Nino ostao je onakav kakvim sam ga i procijenio – mali. Mrčela je prvo pristao komentirati aferu, da bi u posljednjem trenutku odustao od komentiranja nečega na čemu bi svaki normalan političar zaradio nekoliko političkih poena i kritizirao Kalmetu juniora. Ne, mali Nino očito je dobio proljev i na kraju mi je poslao poruku kako nema komentara na aferu.

– Ne da mi se još sukoba – kazao mi je mali Nino, “političar” koji je u Gradsko vijeće ušao kako ne bi stvarao nove sukobe i kako ne bi otvarao bitne teme, odnosno, kako ne bi napadao vladajući HDZ, Branka Dukića, zaposlenika Zračne luke Zadar Antu Kalmetu i druge. Sad mi je jasno zašto je Radeta osobno odabrao Mrčelu kao novog vijećnika.

Zadarski SDP ima sindrom malog Nina Mrčele

Da se vratim na bitno, pošto je Mrčela i ono što Mrčele i njemu slični predstavljaju nebitno, prije nekoliko dana poslao sam Peđi Grbinu SMS poruku s upitom hoće li gradska organizacija SDP-a u Zadru biti raspuštena zbog koaliranja s HDZ-om. Odgovor nisam dobio, ali su zato Radeta i Zubčić dobili screenshot moje SMS poruke poslane Grbinu pa su tako preko posrednika tražili da ne diram temu zadarskog SDP-a “ako SDP-u želim dobro”. Osoba koja bi danas ovakvom izdajničkom i kukavičkom SDP-u željela dobro, željela bi dobro i HDZ-u, SDP-ovom koalicijskom partneru u Gradskom vijeću Grada Zadra. Dakle, ne samo da zadarskom SDP-u želim loše, već im želim, u političkom smislu, apsolutno sve najgore. Želim im da na sljedećim izborima ne prođu izborni prag i da zauvijek nestanu s političke scene dok god imaju izdajnike na čelu svojih lokalnih organizacija. U ovakvoj konstelaciji snaga, samo mrtav SDP je dobar SDP, kao što je samo mrtav HDZ dobar HDZ.

Nego, valjalo bi se prisjetiti kako su Radeta i Zubčić svojedobno kritizirali nekadašnju predsjednicu županijskog SDP-a Renatu Sabljar Dračevac jer je, eto, “održavala kvorum ponekad na Županijskoj skupštini”. I to je bio sav krimen današnje saborske zastupnice Socijaldemokrata da bi je na kraju Peđa i osvetnici izbacili iz SDP-a. I to je bilo sve što su joj uspjeli pronaći Radeta i Zubčić. Uz to su joj pokušali nabiti na čelo etiketu da je koalirala s HDZ-om.

Na kraju je tu istu etiketu Radeta sam sebi ugravirao na čelo i to doživotno. Ne postoji niti jedno sredstvo za čišćenje koje će Radeti i onima koji su glasali za HDZ-ov proračun obrisati taj žig sa čela. I za kraj, s vremenskim odmakom treba istinito zaključiti: ne, Renata Sabljar Dračevac nikad nije koalirala s HDZ-om. Radeta, to si učinio ti i u tome imaš podršku svog stranačkog šefa Jure Zubčića. Vi ste grobari zadarskog SDP-a. A kada je u pitanju toliko sporna Renata Sabljar Dračevac, u konačnici, ona je političkom diktaturom i svinjskim ponašanjem Peđe Grbina kao i mnogi pošteni i časni SDP-ovci kao što je bivši ministar Gordan Maras izbačena iz stranke jer je imala svoj stav i svoje mišljenje.

Radeta i Zubčić sami sebi nabili na čelu etiketu izdajnika

I za kraj pitanje licemjernom i slučajnom predsjedniku županijskog SDP-a Juru Zubčiću: Kada ćeš raspustiti gradski ogranaka SDP-a na čelu s Danielom Radetom na čelu zbog koaliranja s HDZ-om?





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button