IzdvojenoZadar

Zdenko Jukić: “Gradonačelnik Dukić ne zna osnove ekonomije”

Simul Iustus et Peccator?

Ponukan člankom u jednoj novini od 03. travnja 2021. godine, u kojem na pitanje zašto nema investitora u Zadru, od najavljenih Alibabe, Siemensa, itd… naš trenutni Gradonačelnik odgovara da „nije ni vrijeme od velikih investicija, ali kad otvorimo zonu (zona Crno, op. a.), brzo će se popuniti“. 

Dok naš Gradonačelnik živi u uvjerenju da su investicije stale, u ostatku Europe, nekoliko novoosnovanih poduzeća prikupilo je više od 500 milijuna € sredstava, što je 2020. godinu učinilo rekordnom po vrijednosti ulaganja u Europi. Prema Pitchbookovom izvješću za 2020. godinu, ukupna vrijednost poslova dosegla je novi godišnji rekord od 42,8 milijardi € u 2020. godini, što čini međugodišnji porast od gotovo 15 posto u odnosu na 2019. godinu.

Samo za Vašu informaciju, gospodine Gradonačelniče, Europska baza Alibabe je belgijski Leige. Njihov gradonačelnik Demeyer kazao je kako očekuje na tisuće novih radnih mjesta. Dok je zadarska Gospodarska zona Crno još uvijek neuredna ledina, dotle u Liegeu grade 380.000 m2 skladišta, veličine 50 nogometnih igrališta. Gradovi diljem Europe borili su se za privilegiju domaćinstva Alibabe, investiciju tešku  75 milijuna eura.

U tom istom članku, Gradonačelnik je izjavio da „Prije se čekao jedan veliki ulagač iz, primjerice, autoindustrije koja zapošljava tisuću ljudi. Ali kad takvi propadnu, tisuću ljudi ostane bez posla. Mislim da treba razvijati malo poduzetništvo koje je otpornije na krize i lako se transformira i u tom cilju gradimo novi poduzetnički inkubator.

Ovom rečenicom je pokazao dvije spoznaje, za koje nisam siguran koje su lošije, a to je neznanje osnovnih elementarnih ekonomskih činjenica, što bih mu i oprostio jer mu to nije struka, a druga spoznaja je da nema uz sebe stručne ljude koji će mu objasniti da je to što je rekao je najobičnija floskula. Još gora spoznaja bi bila da ih ima, a da ih ne sluša ili da ih nije briga. Pitam se da li je neznanje, nemar ili „gdje sam tu ja“ razlog nedolaska Alibabe u Zadar? Mi nismo imali niti šansu izgubiti tih par tisuća radnih mjesta, jer da bi nešto izgubio, moraš to nešto i imati. Ali početnih 900 radnih mjesta samo na aerodromu Lieguea je i dalje aktivno. Da su na aerodromu Zadar, uz prosječnu plaću RH, generirali bi mjesečno 6 miliona kuna. MJESEČNO!

Dok bi Gradonačelnik gradio treći inkubator za mikro poduzeća, Europa potiče politike koje su izravno usmjerene na inovativne tvrtke, a oni koji ne planiraju inovacijske aktivnosti jer jednostavno nemaju snagu financiranja, a to su mikro poduzeća (obrti i tvrtke do 10 zaposlenih, op.a.) su osuđeni na obično preživljavanje jer jedino tvrtke koje se mogu pozicionirati na tržištu EU, to su tvrtke preko 10 zaposlenih i promet preko 2 miliona € (SME), i koje imaju vještine potrebne za njihove inovacijske aktivnosti, te pružanje mentorstva, savjeta i mogućnosti umrežavanja ostalih osiguravaju punu zaposlenost, kako radnika tako i mikro tvrtki, o kojima govori naš gradonačelnik. Na taj način zadržavamo i mlade, i školovane i perspektivne radnike, što onda doprinosi i punjenju gradskog proračuna od kojeg grad živi. Floskula da kad propadne tvrtka koja zapošljava  tisuću ljudi, svi ostaju bez posla se događala jedino u vrijeme hrvatskog gospodarskog fenomena pod imenom „pretvorba“. U normalnom svijetu, tvrtku u problemima preuzima ili kupuje netko drugi i nastavlja posao. Ovo se ne odnosi na tvrtke koje su žrtve gospodarskog kriminala.

I na kraju Gradonačelnikova tvrdnja da „Na zapadu mali poduzetnici čine 70 posto gospodarstva.“ nije istinita. Točan podatak, za 2018. godinu, u EU je bilo nešto više od 25 milijuna mikro, malih i srednjih tvrtki, od čega 93% mikro (na te gradonačelnik misli). Mala i srednja poduzeća su činila 6% svih poduzeća u EU-ovom nefinancijskom poslovnom sektoru, pritom generirajući 56% dodane vrijednosti i 66% zaposlenosti. Velikih tvrtki u EU, onih kojih se gradonačelnik boji,  ima samo 0,2% ali one generiraju 44% dodane vrijednosti i 34% zaposlenosti.

Uz svo dužno poštovanje, gospodine Gradonačelniče, ovim ste pokazali a mi ostali smo to i osjetili da Vaš plan razvoja grada Zadra se bazira samo na EU fondovima za kulturnu baštinu, unapređenje komunalne infrastrukture i ostalih neprihodovnih investicija. Ne daj bože da smatram da one nisu potrebne, ali ne generiranje dodane vrijednosti novca koji smo mi svi investirali u to, jer Europa daje samo dio, istina veći ali i dalje samo dio, dovodi do osiromašenja građana i posljedično tomu i iseljavanja produktivnog stanovništva, što opet vodi do još većeg osiromašnivanja građana, jer sve veći teret financiranja proračuna kroz poreze, doprinose i skuplje komunalne usluge, građani će sve teže podnositi u budućnosti.

Stoga, priznajte sebi i drugima da niste sposobni voditi grad Zadar prema gospodarskom prosperitetu i posvetite se onomu u čemu ste hvale vrijedan stručnjak, liječništvu i ginekologiji.

Zdenko Jukić, mag. oec. 

doktorand na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

stranka Centar, ogranak Zadar

 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button