IzdvojenoZadarZADAR Sport

Evo kako su Kalmeta, Dukić i Burčul početkom ove godine najavili rušenje Jazina

GRAĐANI SU SE POBUNILI I ORGANIZIRAJU PROSVJED

– Ovo je potpuno izmišljena tema jer niti tko ruši Jazine, niti ih tko uopće misli rušiti. Hoće li to biti za 50 ili 100 godina, ne znam, jednako kao što ne znam ni tko potencira ovu temu, ali ponavljam, nema niti govora o rušenju Jazina. Tu se ne događa apsolutno ništa, niti itko o tome razmišlja te je ovo potpuna dezinformacija s kojom se pokušava krivo informirati prvenstveno mlade ljude, kaže Kalmeta, napominjući kako uvijek voli čuti glas naroda, izjavio je jučer Božidar Kalmeta, frontmen projekta Vrata Zadra za jednu zadarsku novinu.

Kalmeta: “Srušiti ćemo Jazine, nitko neće kukati za dvoranom. Ako i dođe do prosvjeda tu je Boro Poštar, on će iskontrolirati navijače”

U nastavku članka objavljujemo kronološki slijed izjava i intervjua Božidara Kalmete o Vratima Zadra kroz posljednjih desetak godina u kojima je, baš svaki put, najavljeno rušenje legendarne dvorane.

“Otvaraju se ‘Vrata Zadra‘ vrijedna 110 milijuna eura! Zadar dobiva podzemni parking, Zabavni centar, kongresnu dvoranu, gradski hotel, kazalište”, glasio je naslov u Slobodnoj Dalmaciji objavljen 8. siječnja 2022. Bio je to epski intervju Slobodne s Božidarom Kalmetom u kojemu su po tko zna koji put predstavljena Vrata Zadra sa srušenim Jazinama. U spornom i autoriziranom intervjuu, Kalmeta se spominje kao “pokretač cijele priče o natječaju za Ravnice”. Također, jučerašnja izjave Branka Dukića, Šime Erlića ali i SDP-ovog Daniela Radete kako se “ništa novo ne događa po pitanju Vrata Zadra” pune su neistina i vrlo su manipulativna. Jednako kao i Kalmetino pranje ruku kako se “ništa ne događa”.

Evo i zašto.

Dukić je u siječnju ove godine najavio početak realizacije projekta Vrata Zadra s kojim se ruše Jazine
U intervjuu iz siječnja navodi se kako je “prije pet godine prvi čovjek Zadra postao Branko Dukić koji je kao jedan od ključnih ciljeva svog mandata postavio “otključavanje” Vrata Zadra, preciznije, obavljanje svih predradnji i otklanjanje svih prepreka za početak realizacije tog milenijskog projekta”.

“Otključavanje Vrata Zadra” podrazumijeva, kao što se u projektu vidi, rušenje dvorane Jazine. To ni Dukić ni Kalmeta u svojim intervjuima nikad nisu demantirali, štoviše, inzistirali su na realizaciji Vrata Zadra sa srušenim Jazinama.

Kalmeta rušenje Jazina smatra iskorakom

– Generalno, Zadar mora raditi iskorake, kao što je napravio s kompleksom bazena i dvoranom na Višnjiku, novom lukom u Gaženici, spojnom cestom Zadar-Zadar2, Sveučilištem i drugim kapitalnim projektima važnim za ovaj grad. Jedan od takvih iskoraka je i projekt Vrata Zadra – kaže Kalmeta, čvrsto uvjeren da Vrata Zadra trebaju biti izvedena upravo prema Bašićevu prijedlogu.

Siguran sam da se u projekt mora krenuti i apsolutno u njemu do kraja treba biti uključen Nikola Bašić koji je predložio fazni plan izgradnje. Potrebno je sada napraviti financijski plan, odnosno pronaći sredstva.
Rekao je Kalmeta i kako “komercijalni dio, kao što je hotel, najjednostavniji je, on je obveza investitora, ali objekti poput koncertne dvorane, mogu biti financirani iz EU fondova, dok za iskop i uređenje kanala, zelene površine, obnovu bedema… tu Grad mora ući u investiciju. Ključno je sačuvati javni interes”.

Ovo gore originalna je i autorizirana izjava Božidara Kalmete iz siječnja 2022. Dakle, i više je nego jasno kako je Kalmeta osobno za rušenje Jazina.

Kalmeta je i 2014. najavio realizaciju projekta Vrata Zadra – bez dvorane Jazine

Ako se vratimo u 2014. godinu kada je Kalmeta bio gradonačelnik Zadra, kako piše Tportal iz travnja 2014., “Božidar Kalmeta nedavno je, predstavljajući javnosti i medijima planirani projekt, svemu tome dodao naglašenu političku dimenziju. Kalmeta je rezolutno naglasio da će budući projekt Zadru dati metropolsku dimenziju, predstavio ga kao budući regionalni centar i odbacio bilo kakvu drugu mogućnost te praktički već započeo novu političku kampanju. Podsjetimo, realizacija novog regionalnog i administrativnog ustroja tek predstoji. Time on birače već sada mobilizira na trivijalnoj temi odabira budućeg regionalnog središta Dalmacije i oživljava ‘vječiti’ rivalitet Splita i Zadra. Kalmeta, prilagodljiv i žilav političar s devet života, naravno, razmišlja dva poteza unaprijed i snažno uvodi novu populističku temu u lokalnu politiku, bez obzira na činjenicu da će realitet na terenu zapravo odrediti takve stvari”, stoji u tekstu objavljenom na Tportalu. I ta verzija Vrata Zadra podrazumijeva rušenje dvorane Jazine.

Branko Dukić u veljači ove godine najavio je početak realizacije projekta Vrata Zadra s uklonjenim Jazinama

A da i Branko Dukić podržava projekt Vrata Zadra s uklonjenim Jazinama potvrđuje i članak iz veljače ove godine u kojemu je najavljeno skoro predstavljanje Bašićevog elaborata za Vrata Zadra. Dakle, izjave HDZ-ovaca kako se “ništa novo ne događa oko projekta Vrata Zadra” obično su i manipulativno laganje građana grada Zadra.

Kalmeta najavio “Zadarski Monte Carlo” s uklonjenim Jazinama

Za istaknuti je i kako je Kalmeta još 2014. kazao “Ne pretjerujem, Zadar ću pretvoriti u naš Monte Carlo”. I taj Kalmetin “Monte Carlo” uključuje projekt Vrata Zadra bez Jazina. Intervju možete pročitati ovdje.

Navijači poručili Kalmeti i HDZ-u: Ovo je naša kuća, odjebite od Jazina, mafijo

Francuski ulagači koje je najavio Kalmeta također bi rušili Jazine

Konačno, Kalmeta je i 2016. godine pričao o stranim ulagačima koji bi trebali srušiti dvoranu Jazine i na mjestu iste sagraditi projekt Vrata Zadra. “Ozbiljno pregovaramo s francuskim ulagačima u projekt Vrata Zadra”, izjavio je tada Kalmeta, a cijeli intervju s Kalmetom koji ozbiljno najavljuje Francuze dostupan je klikom ovdje.
I 2016. godine Kalmeta je najavio rušenje Jazina kazavši kako “pregovaraju s francuskim investitorima”

Šef HDZ-a u Gradskom vijeću Dado Burčul: ‘Ne vidim problem u rušenju dvorane Jazine‘.

Konačno, kada se govori o tome kako HDZ odjednom, nakon što su se građani spontano organizirali nije za rušenje Jazine, valja podsjetiti na intervju s Dadom Burčulom, predsjednikom kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Zadra koji je u veljači ove godine otvoreno kazao kako nema ništa protiv rušenja dvorane Jazine. I taj intervju s Burčulom možete pročitati ovdje.

Građani organiziraju prosvjed sutra u 18 sati

Dakle, i više je nego jasno da Kalmeta, frontmen projekta Vrata Zadra i HDZ žele ukloniti Jazine s lica Zemlje. I baš zato Zadrani i svi onima kojima zadarske vrijednost predstavljaju nešto bitno, sutra u 18 će se okupiti ispred Jazina i prosvjedovati protiv rušenja kultne dvorane.

U međuvremenu su se protiv rušenja Jazina javno usprotivili legendarni košarkaši u mirovini Arijan Komazec i Dino Rađa, novinar Drago Čulina, bivši golman Zadra Fahrudin Šehić, predsjednik Mjesnog odbora Poluotok Frane Brajković, bivši košarkaš Zadra Veljko Petranović i bivši gradski vijećnik Mladen Malta.

Grupi STOP RUŠENJU JAZINA u kojoj se na dnevnoj bazi objavljuju brojne objave vezane za prosvjed, ali i samu legendarnu dvoranu do danas je pristupilo više od 1400 članova.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button