IzdvojenoZadarZADAR Sport

Krševan Santini: Gradimo pošten i transparentan nogometni klub iz temelja. Grad Zadar to zaslužuje

Aktualni vratar Lokomotive i član Upravnog odbora novoosnovanog Hrvatskog
nogometnog kluba Zadar Krševan Santini imao je zapažen nastup na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra.

Ne, ne govorimo ovdje o sportskom nastupu Santinija, već o elokventnom i racionalnom nastupu kada je za govornicom pred gradskim vijećnicima, bez uvijanja osudio poslovanje Nogometnog kluba Zadar š.d.d. koji je s očitom namjerom ljudi koji su ga u to vrijeme vodili, otjerao u stečaj.

Za govornicom, bez imalo treme Santini je tada jasno progovorio o razvoju novog kluba i strateškim planovima za budućnost. 

Pljačku “starog” Nogometnog kluba Zadar (u procesu stečaja) osudio je više puta priznavši praktički kako se to događalo pod vodstvom Rena Sinovčića. Međutim, nakon što je Sinovčić završio u zatvoru, kroz NK Zadar š.d.d. je ‘prošlo’ nekoliko direktora, a među njima je bio i aktualni predsjednik novoosnovanog HNK Zadar, Damir Knežević koji je HNK osnovao dok je obnašao dužnost direktora kluba koji je pod vodstvom predsjednika Nadzornog odbora NK Zadar š.d.d., Josipa Miočića otjeran u kriminalni stečaj.

Santini tada, istine radi, treba napomenuti, nije bio u klubu i logično je da za postupke nekih drugih ne može odgovarati. Ipak, njegovu namjeru da uđe u novoosnovani klub kao član
Uprave i da sa stručne strane pomogne stasanju novog kluba treba pohvaliti.

Prema svemu sudeći, on je u klub došao u dobroj vjeri.

U razgovoru za ZADAR News Santini otvoreno govori kako je došlo do suradnje s HNK-om, koji su planovi kluba za budućnost.

Odgovorio je, koliko – toliko Santini i na škakljiva pitanja o “Aferi Mercedes”, ali i o transparentnosti kluba. Santini nam govori i kako nema ništa protiv da se svi podaci objave javno ako su u skladu s normativnim aktima Kluba i ne ugrožavaju njegovo poslovanje, što bi opet u prijevodu značilo da ugovori s igračima ne mogu i neće biti javno objavljeni. Isti je slučaj i s Košarkaškim klubom Zadar, objasnio nam je Santini u razgovoru. On napominje kako u profesionalnim ugovorima uvijek stoji klauzula kako je iznos koji je dogovoren između kluba i igrača – tajan.

Upravo to je i jedan od većih problema kada je u pitanju transparentnost. Svjestan je itekako Santini da nova većina u Gradskom vijeću ne
odobrava ovakav način poslovanja i da će teško od ovog saziva ‘izmusti’ bilo kakve dodatne novce za klub.

Međutim, Santini napominje kako unatoč svemu klub dugoročno ima za cilj igranje 1. HNL. Odgovorio je u razgovoru za ZADAR News Santini i na pitanje kako će klub Gradu Zadru vratiti pozajmicu od 2.5 milijuna kuna, kao i mnoga druga pitanja koja zanimaju građane Zadra.

Koliko će Santini ostati u klubu, misli li da bi Knežević trebao napustiti klub zbog očitih gafova, hoće li se i kako ostvariti ciljevi i kako ih
ostvariti, pokušajte doznati u nastavku intervjua.

Kako je došlo do Vaše osobne suradnje s HNK Zadar?

– U vrijeme kad je počela pandemija izazvana virusom Covid-19 raskinuo sam ugovor i vratio se iz Poljske u Zadar da budem bliže obitelji i supruge koja je trebala roditi. Dok sam provodio vrijeme u Zadru preko zajedničkog prijatelja u kontakt je sa mnom stupio gospodin Damir Knežević. Na tom susretu smo se i upoznali, tema je bila razvoj kluba i škole nogometa.

Sastanak je bio početkom travnja 2020. kada smo nekoliko sati razgovarali o budućnosti zadarskog nogometa kroz razvoj novoformiranog HNK Zadar koji bi trebao postati nositelj kvalitete. Tek nakon sedam mjeseci konstruktivnih razgovora s predsjednikom Kneževićem i odgovornim osobama u gradu Zadru, te kada sam vidio plan i želju da će se stvari staviti na zdrave temelje, pristao sam ući u upravu kao član sa zadatkom slaganja stručne križaljke.

Privukla me vizija bazirana na transparentnosti, u kojoj nema mjesta za ljude koji su se ogriješili o zakon i napravili nesagledivu štetu zadarskom
nogometu.

Razvoj mladih igrača kroz rad Škole nogometa i u budućnosti profiliranje domaćeg proizvoda kroz prvu momčad su elementarne postavke koje nemaju alternativu. Odgovorni su sa svoje strane obećali maksimalnu autonomiju u donošenju odluka struke što je bio osnovni preduvjet da uopće ostvarimo suradnju. I moram priznati da se do sada u niti jednom slučaju nisu miješali niti nametali imena bilo trenera, igrača ili djece „utjecajnih“ roditelja. Suradnja s predsjednikom Kneževićem je korektna u kojoj svatko od nas radi svoj dio posla.

Gradimo iz temelja klub na svim razinama, i drago mi je da je jako veliki broj bivših igrača i djelatnika, sportskih kolega, građana, ali i roditelja prepoznao pomake i svaki dan na adresu kluba dolazi velika podrška.

Krševan Santini

Koje su Vaše ambicije vezane za taj klub s obzirom na to da i dalje profesionalno igrate u Lokomotivi?

– Imam ugovor s Lokomotivom o profesionalnom igranju još dvije sezone. Osjećam se odlično i vjerujem da ću do kraja odraditi ugovor. Danas sam u statusu kapetana i potpuno fokusiran na profesionalni put koji gradim na Kajzerici. Ipak, uz navedeno veliki dio svog slobodnog vremena posvećujem „zadarskoj priči“, za koju sam naišao na razumijevanje od uprave Lokomotive na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Moj angažman u upravi HNK Zadar je volonterski, pomažem stručnim znanjem, mrežom poznanstava, savjetima kako bi podigli klub na viši nivo. U navedenom poslu nisam bez ambicija, usmjeren sam na izgradnju sustava iz Škole nogometa, da prva momčad dosegne stabilnu razinu kako bi se postigli uvjeti za razvoj naše djece koja će u konačnici dobiti prigodu i činiti kostur momčadi na zadovoljstvo svih kojima je Zadar u srcu.

Koji su kratkoročni i dugoročni ciljevi HNK Zadar?

– Kada sam došao u klub krajem prošle godine, kratkoročni ciljevi su postavljeni na razinu analize stanja u Školi nogometa i prvoj ekipi. Kako bi se odredile temeljne postavke za iskorak na svim razinama, iz tog razloga su se dogodile i kadrovske promjene. Za razliku od prve momčadi koja je imala kratkoročni rezultatski cilj, pred Školom nogometa koju je na zadovoljstvo svih nas preuzeo eminentni stručnjak za rad s mladima Krešimir Gojun je postavljen zadatak m reorganizacije na svim razinama – stručna, selekcijska, doselekcijska, razvojna, pedagoško-psihološka, koja još uvijek
traje. U kategoriji pionira i kadeta smo se čak do zadnjeg kola borili za kvalifikacije za 1. HNL, iako smo u prvom dijelu natjecanja zaostajali za konkurencijom.

Prva momčad je ostvarila rezultatski cilj osvajanjem 1. mjesta u 1. ŽNL i kroz kvalifikacije savladala teškog protivnika NK GOŠK Kaštela koji je jako puno uložio kako bi ušao u treći rang. Pripremama za protivnike smo posvetili veliku pozornost, studioznim skautiranjem kako bi na temelju njihovih slabih točaka profilirali prednost koja nas je na kraju uz veliku borbu odvela do cilja. Presudan je bio angažman zadarskih momaka (struke i igrača) koji su prepoznali priču i stali uz bok svih nas koji je gradimo iz temelja.

Dugoročni ciljevi su prije svega vezani za Školu nogometa, sigurni smo da će se sve naše mlađe kategorije kroz sezone koje dolaze izboriti za 1. HNL ako se održi podrška – znanje i radne navike posjedujemo. HNK Zadar mora biti nositelj kvalitete na zadarskom području i šire, potrebno je ostvariti što je moguće bolji odnos s „manjim“ klubovima i ŽNS – svi su oni HNK Zadar. Novi klub ne želi raditi greške koje je radio NK Zadar, želimo stvarati i graditi, idemo ponizno naprijed u bolje sutra zadarskog nogometa. Za navedeno će biti potrebno strpljenje i povjerenje, ne zanosimo se da će biti lako, ali vjerujemo u uspjeh.

Za prvu momčad je nužno da se kroz sezone ispred nas stvore uvjeti za plasman u 2. HNL. U sezoni koja kreće se trebaju postaviti temelji, jer
jako puno procesa ovisi o budžetu. Naime, 3. HNL jug je jedna od najzahtjevnijih liga, s velikom brojem klubova koji imaju visoke ambicije i
posložen sustav. HNK Zadar je za razliku od konkurencije do prije mjesec dana igrao kvalifikacije, kasnije krenuo s pripremama i danas nema jasnu situaciju oko financiranja kluba što je otežavajuća okolnost kada idete u pregovore oko pojačanja. Pokrivamo se s onim što imamo, sve prihvaćamo kao realnost, svi momci, njih 25 su iz Zadra, ponosni smo na činjenicu da juniori kucaju na vrata i iskorištavaju ukazano povjerenje.

Upravo je navedeno dugoročni cilj da s domaćim proizvodom zagazimo u 2. HNL koja će nam osigurati adekvatan podražaj za dovođenje mladih talenata kako bi se zaoštrila konkurencija i razvoj mladih igrača kojih će iz godinu u godinu biti sve više jer neće imati potrebu tražiti bolji put na drugoj adresi.

Danas je teško uskladiti razvoj i sportski rezultat u prvoj momčadi, niti smo kao trećeligaš zanimljivi na tržištu, ali već sutra uz podršku svih, od grada Zadra, preko građana, roditelja, članova, navijača imamo priliku vratiti zadarski nogomet tamo gdje mu je mjesto.

Kako te ciljeve ostvariti?

– Ciljevi se ostvaruju izgradnjom održivog sustava, strpljivim radom i povjerenjem. HNK Zadar ako se ostvare financijske pretpostavke ide u smjeru izrade i implementacije Strategije koja će postati alat u rukama onih koji daju novac da prate i ocjenjuju razvoj kluba, kao i obveza za sve buduće uprave kako se ne bi izgubio kontinuitet. Nogomet je najvažniji sport od nacionalne vrijednosti, mladi će ga uvijek primarno birati, na nama je da kvalitetu kanaliziramo u HNK Zadar na zadovoljstvo svih.

Instant rezultat nas može odvući u krivom smjeru, važno je ostati na pravom putu, jer jedna stativa, vratnica, kazneni udarac, odluka sudca ili trenerova kriva procjena ne mogu biti razlog da se obezvrijedi rad. Inzistirati ćemo na profesionalnim odnosima, odgovornom radu struke koja će dobiti jasne smjernice kako bi išla u smjeru ostvarenja ciljeva.

Sustavna selekcija i doselekcija u svim uzrasnim kategorijama, stalno dokazivanje na svim razinama, homogenost u klubu, kreiranje pozitivnog okruženja kojega će prepoznati navijači i dati podršku za opće dobro koje bi trebao biti HNK Zadar – iznad svih osobnih interesa, Klub iz grada kojega predstavljamo i s
kojim se ponosimo.

Koliko je škola nogometa bitna za razvoj kluba?

– Škola nogometa je temelj za razvoj kluba, i zato smo posegnuli za stručnjakom visokog renomea kao što ga ima Krešimir Gojun. Naime, Zadar ima vrsnih trenera za rad s mladima, ali smo procijenili da nam treba kadar koji će donijeti iskustvo i znanja stečena u klubovima koji su u samom europskom vrhu po stvaranju mladih igrača (Dinamo i Hajduk). Upravo takav stručnjak će nam omogućiti provedbu transfera znanja kojega će usvojiti domaći stručnjak što će rezultirati unapređenjem u radu s mladima. Kako Škola nogometa bude rasla, tako će zahtjevi postati veći, i nadamo se da nas u bližoj budućnosti očekuje profesionalizacija. Po pitanju Škole nogometa letvicu podižemo jako visoko, ali isto tako ćemo imati jako puno strpljenja jer se radi o osjetljivom segmentu. Zadnjih 5-6 godina se na polju rada s mladima dogodila disperzija
kvalitete, mnogi stručni kadrovi i mladi igrači su otišli u potragu za „boljim“ klubovima i sredinama. Analizom su utvrđene nelogičnosti, rupe i anomalije u mnogim godištima koje nastojimo zakrpati i dovesti na održivi i viši nivo. Svjesni smo da ćemo zbog toga doći na udar mnogih koji klub koriste u dnevno-političke svrhe, da će se pojaviti pojedinci koji bez znanja donose zaključke ili oni koji lijepe etikete. Ali zar tako nije u svemu što se događa u ovoj našoj društvenoj zbilji. Ipak, vjerujemo i nadamo se da će na kraju ispravno djelovanje pobijediti destrukciju i zato pozivamo sve dobronamjerne da podrže zadarsku nogometnu priču koja ima za cilj učiniti našu djecu konkurentnom na nacionalnoj razini jer oni to svojim talentom i radom zaslužuju. U suprotnom ostajemo na marginama u poziciji u kojoj mladom igraču i roditelju ostaje samo da pakira kofere i afirmaciju gradi u Zagrebu, Splitu, Rijeci ili inozemstvu.

HNK Zadar vidim kao klub nositelj kvalitete u Zadarskoj regiji i šire, primarno naslonjen na domaći proizvod. U gradu Zadru vidim nacionalnu razvojnu bazu koju je moguće izgraditi uz pomoć nacionalnih strateških projekta. Dugoročno je za naš klub i grad potrebna infrastruktura u vidu novog stadiona i kampa koji može s obzirom na geografsku poziciju i važnost zadarskih igrača kroz povijest u hrvatskom nogometu, postati i nacionalni.

Mislite li da je bilo pogrešaka od osnutka kluba do danas i ako da, koje su to pogreške?

– Sigurno da je bilo pogrešaka posebno u dijelu gašenja NK Zadar i pokretanja HNK Zadar kada je trebalo uključiti cijelu zadarsku javnost. Pozitivna namjera nije smjela dobiti etiketu koju na žalost kao najistureniji nosi predsjednik Knežević. Pod pojmom greška gledam na funkcioniranje bivšeg NK Zadar koji je najveći krivac zašto se i ovaj HNK Zadar gleda s manjom razinom povjerenja. Teško mi je prihvatiti činjenicu da se stavlja znak jednakosti, posebno zato što se procesi u HNK Zadar odvijaju transparentno, za greške se klub javno ispričao (slučaj Mercedes) ili na prozivke argumentirano odgovorio (selekcijski procesi u Školi nogometa). Komunikacija s javnosti je lošija strana u klubu na kojoj se sve više radi, nadam se da je vidljiv napredak na društvenim mrežama, čak i mediji sve aktivnije prate pozitivne promjene na čemu Vam zahvaljujem.

Prihvaćam činjenicu da pojedinci gledaju drugačije na to kako bi klub trebao funkcionirati, koliko i kako bi trebao trošiti, to je legitimno, ali da se ide u smjeru vrijeđanja i omalovažavanja svega što se radi, ne mogu prihvatiti. Olako se zaboravlja da u klubu rade pošteni i savjesni ljudi, treniraju djeca čiji roditelji podržavaju rad i procese u klubu. Sve ružno na račun kluba omalovažava sve koji su za njega vezani. U politizaciju problematike ne želim ulaziti jer sam u klub ušao kao sportaš, tako radim i kao takav ću jednog dana izaći, za sportski segment preuzimam odgovornost, ali i pozivam sve koji žele i mogu pomoći da se ukrcaju na „zadarski brod“ – trebat će nam jedra i vjetar, put je dalek!

Krševan Santini

Kako vratiti navijače na tribine?

– Bez subkulture navijanja nema smisla ništa planirati jer se radi o sferi društvenog života koja nogometu daje smisao. Nije isto igrati pred praznim ili punim tribinama, jer navijačka podrška s tribina nogometnu igru čini kvalitetnijom i ljepšom. Velika želja mi je uključivanje navijača u izgradnju novog kluba, vrata njihovog kluba su im širom otvorena, a i znam da će oni doći onoga trenutka kada prepoznaju da se u klubu radi u interesu
društva u cjelini. HNK Zadar je klub grada Zadra, u biti nisu bitni prefiksi Kk, Nk, Hnk, Rk, Vk. Iza svega stoji ime Zadar. Na nama je da vrijedno i pošteno radimo, da zajedno s društvenom zajednicom u koju uključujem i navijače izgradimo čist i transparentan klub na ponos grada Zadra.

Upravo zbog vjerodostojnosti je u pokretanju projekt „Zadarska dica“ koji bi uključivao podršku „vatrenih“ Luke, Danijela, Šime, Dominika, Ivana i
Stipe spremnih da prema svojim mogućnostima i vremenu pomognu da se nogomet u Zadru vrati na razinu koju zaslužuje. Ističem da Subašić i Livaković aktivno pomažu, da je Luka Modrić podržao projekt, da se uključio i moj brat Ivan Santini, a siguran sam da stižu i ostali. Suba živi s ekipom zadnja četiri mjeseca, pomaže logistički, donacijski, radom, navijački. Ljudi su prepoznali pozitivnu priču, bez potrebe da se eksponiraju u široj javnosti, radi se ljubavi prema klubu i gradu gdje su odrasli. Nakon što je ugašen NK Zadar koji je zadnjih godina bio opterećen dugovima, opravdano prozivan kao netransparentan, s nesređenom vlasničkom
strukturom, za kojega bi se licenca ishodila u zadnjim sekundama, protiv kojega su i brojni moji prijatelji vodili sporove. Grad Zadar se odlučio za klub čistih računa, i zato sam ušao u vlak koji nakon dugo vremena vozi u smjeru bolje nogometne budućnosti. U taj vlak sam nekoliko razgovora pozvao i dio članova navijačke skupine koje osobno poznajem, i dobio
pozitivnu ocjenu za smjer u kojem ide klub. Međutim, kao što mi tražimo od zadarske javnosti da bude strpljiva, tako moramo imati razumijevanja za navijače kojima je „puna kapa“ praznih obećanja i lažnog moraliziranja. HNK
Zadar je otvoren klub za svaku konstruktivnu kritiku, dobronamjerni savjet, prijedlog i sugestiju, potpuno sam siguran da ne postoji navijač koji ne želi da se ovaj mladi klub podigne u najviši razred hrvatskog nogometa.

Činjenica je da HNK Zadar nosi etiketu kakvu nosi i koju će nositi dok god je predsjednik kluba gospodin Knežević – mislite li da bi on, ako je i njemu interes kluba na prvom mjestu radi toga trebao odstupiti?

– Radi se o pitanju za predsjednika uprave Kneževića. Svoje mišljenje sam rekao u klubu i bilo bi neetično da ga dijelim s javnosti koja nema širu sliku nego rezonira na temelju onoga što se provlači kroz medije. Sud ne mogu donositi na temelju slike u javnosti, dozvolite mi da imam širu sliku jer sam unutra i vidim jako puno pozitivnih stvari i određene greške koje su sastavni dio rada i poslovanja. Osim toga moje je striktno zaduženje stručni segment i u tome sam kao što vidite otvoren.

S druge strane poštujem stav odgovornih koji financiraju ovaj projekt i spreman sam prihvatiti odluku većine, nakon koje ću razmotriti vidim li se u projektu HNK Zadar.

U cijelu priču sam ušao svojom glavom i tako ću ako ne postoji perspektiva i izaći. Odgojen sam tako da ne donosim odluke naprečac, ne lijepim etikete i da ne pristajem na kompromise ako oni nisu najbolji smjer.

Kako će i na koji način HNK Zadar vratiti pozajmicu od 2.5 mil. kn Gradu Zadru?

– Situacija je posve jasna, kako vrijeme ide a HNK Zadar napreduje u svim segmentima, pregovaračka pozicija prema potencijalnim investitorima postaje sve povoljnija. Pozajmica će biti anulirana kroz dokapitalizaciju i model
prodaje vrijednosti kluba s kojim će odgovorni biti zadovoljni. Smatram neprihvatljivim da se sredstva poreznih obveznika bacaju u bunar, podržavam rad i ulaganje isključivo u  interesu građana Grada Zadra. Bilo bi idealno kada bi svi pronašli interes, od Grada Zadra koji bi podršku dao Školi nogometa i unaprjeđenju infrastrukture, do potencijalnog investitora koji bi uložio u prvu momčad i ostale segmente. U suprotnom se gubi visoka razina senzibiliteta, ali ako odgovorni ne vide interes za participaciju Grada Zadra u HNK Zadar, tko sam ja da sudim. Realnost treba prihvatiti i motivaciju pronaći na nekoj drugoj adresi.

Što se tiče transparentnosti, kada HNK Zadar misli objaviti javno dostupan i detaljan dokument kako bi javnost imala pravo vidjeti kako je potrošena gore navedena pozajmica i na koji način i na što se troše novci iz gradskog
proračuna?

– Gradsko vijeće je dobilo financijski izvještaj, na razini koja do sada nije bila viđena kad je u pitanju NK Zadar, a radi se o istoj visini financijskih sredstava.

Osobno nemam ništa protiv da se svi podaci objave javno ako su u skladu s normativnim aktima Kluba i ne ugrožavaju njegovo
poslovanje – kazao je za kraj razgovora Santini.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button