ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Mamić se konačno javio i poručio ministru: Neka nam je Bog na pomoći s vašom vladom!

ZAVRŠENA je Skupština Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj su se vodile žestoke rasprave. Osim o usvajanju proračuna, razgovaralo se i o aktualnom trenutku u hrvatskom nogometu.

Mamić tvrdi da je zbog politike izgubio volju za životom. Sinovčić je napravio pomutnju na Skupštini, ali nije izborio ukidanje suspenzije Štimčevim ljudima.

Treba istaknuti da Skupštini prisustvuju važni Uefini ljudi, Theodoros Theoroidis, zamjenik glavnog tajnika Uefe te već dobro nam poznati František Laurinec. Marković je Uefin dvojac dočekao riječima: “Došli su nam dati podršku i pokazati da politici nije mjesto u sportu”

Dnevni red Skupštine ne jamči zanimljivu raspravu.

Prva točka: Izvješće o radu u protekloj godini

Druga točka: Financijsko izvješće i planovi za 2012. godinu

Treća točka: Usklađivanje Statusa i Disciplinskog pravilnika

Četvrta i peta točka: Rasprava o prijedlogu usvajanja skraćnog roka za ukidanje suspenzija klubovima (na ovaj način HNS planira spriječiti lakrdiju kakvu asmo gledali u nastavku neregularne lige)

Šesta točka: Hrvatski nogomet danas i sutra

Tijek Skupštine:

Skupštinu je otvorio glavni tajnik HNS -a Zorislav Srebrić. Za ovu je prigodu snimljen kratki film, kao svojevrsni presjek 2011. godine. Uvodna rečenica filma izazvala je osmijehe čak i na licima nekih Skupštinara, jer izjava “Protekla godina bila je vrlo zanimljiva za djelatnike HNS-a” mnogima je pred očima reprizirala sliku tih djelatnika u lisicama. Film zapravo prikazuje reprezentativne akcije kroz proteklih 12 mjeseci.

Vlatko Marković Skupštinu je otvorio gafom. Nestrpljivo je odmah poželio da Uefini gosti objasne zašto su došli, no Srebrić ga je dva puta morao zamoliti da pričekaju točku u kojoj je to predviđeno. Upozorio ga je jednom, ali Marković je u svom govoru zaboravio na Srebrićevu opasku, pa je ponovo pozvao Uefine predstavnike na binu. Izazvao je smijeh. Nadalje, skupštinarima je najavio:

“Mislim da nije potrebno ni postavljati pitanja jer naša reprezentacija i dalje je osma”

Inače, reprezentacija Hrvatske je trenutno deseta na Fifinoj ljestvici.

Predsjednik Verifikacijske komisije Ante Vučemilović potvrdio je da Skupština ima kvorum. Od 52 pozvana zastupnika (dubrovačko-neretvanski savez i dalje je pod suspenzijom) Skupštini je nazočilo 48 zastupnika, no pravo glasa ima njih 45, jer su predstavnicima Županijskog saveza zagrebačke županije Zagrebačkog nogometnog saveza istekli mandati.

Hrvoje Maleš na sudjeluje na Skupštini, umjesto njega verificiran je Mario Jurić. Svog zamjenika dobio je i Neven Šprajcer koji je jučer izašao iz Remetinca. Radi se o Krešimiru Perkoviću.

Proračun HNS-a za godinu 2011. godine usvojen je brzopotezno i jednoglasno, baš kao i prijedlog proračuna za 2012. godinu. Podsjetimo, HNS u 2011. godini nije imao višak prihoda, kako se zakonski kategorizira prihod udruge umanjen za njezine rashode. Rusanova je prihodila 90.350.480,46 kuna, a jednaki su toliki bili i rashodi. Planirani prihod za 2012. godinu je 133 milijuna kuna dok su planirani rashodi od 130 milijuna kuna. Tri milijuna trebao bi biti višak prihoda koji služi za daljnje reinvesticije u nogomet, a Skupština je izglasala i prijedlog IO-a da se klubovima pomogne s pet posto netto prihoda HNS-a s Eura 2012. Drugim riječima, klubovi će dobiti pet posto od onoga što HNS-u ostane kad pokrije troškove (i ako ih pokrije).

Marković je konačno dočekao Uefin naručeni govor. O politici u sportu, odnosno autonomiji nacionalnih saveza, govorio je Theodoridis.

“Dragi prijatelji, poštovani Vlatko i Zorko. Izuzetna mi je čast ovdje zastupati Michela Platinija. Hrvatski nogomet najbolji je ambasador vaše zemlje. Želim vam čestitati na plasmanu na Euro. Nije potrebno napominjati da Uefa i HNS usko surađuju posebno u cilju razvoja nogometa.”

“No, susrećemo s nebrojenim izazovima. Ovdje ste svjedoci problema vezanih uz huliganizam i namještanje utakmica. I Platini je ovdje bio kod vaših najviših državnih dužnosnika, upravo u cilju borbe protiv ovih stvari. Jedino ruku pod ruku, Fifa, Uefa, nacionalni savezi i vlade zemalja mogu se uhvatiti u koštac s ovim problemima. Neću detaljno govoriti o rezoluciji Europskog parlamenta od 2. veljače jer je ona dio vaših materijala. No, ipak se moram se referirati na dokument koji priznaje posebnost sporta i autonomnost sportskih organizacija na nivou država članica i naglašava suradnju saveza i državnih tijela u rješavanju problema. To je pravi put. Već postoje sheme kako se stvari rješavaju, ali potrebna je uska i bliska te otvorena suradnja između HNS-a i države”

Riječ je tražio dopredsjednik HNS-a Branko Laljak, ujedno i prvi čovjek Udruge prvoligaša.

“Oni koji traže da se nogometaši uzmu u stalni radni odnos, na ugovor o radu, ili nemaju pojma, ili su zlonamjerni”, istaknuo je u uvodu.

Trenutno nogomegtaši rade prema ugovoru o djelu i sami plaćaju doprinose. U slučaju promjena, klubovi bi se dodatno opteretili raznim davanjima.

“Zbog velikog davanja državi klubovi pribjegavaju plaćanjima igrača i trenera ispod stola. Zakonom o sportu nećemo riješiti problem financiranja klubova. Moramo tražiti promjenu čitavog niza zakona. Tu je i problematika poreza, jer klubovi ne bi podnijeli plaćanje poreza na transfere koji su ponos a ne sramota hrvatskog nogometa”

“Nadalje, apsurdno je da nogometni klubovi čine 90 posto ponude u kladionicama, a klubovi od toga ne dobiju ni lipe. HRT ne želi emitirati utakmice HNL-a na javnoj televiziji. Čak ni isječke utakmica, to je nedopustivo”

Konačno se javio i Zdravko Mamić i žestoko poručio ministru Jovanoviću:

“Nisam mislio govoriti, posljednjih nekoliko mjeseci u mom radu dominira šutnja jer sam izgubio volju da sudjelujem u vlastitom životu, a kamoli ne u nogometu. Ne zato što sam nesposoban, dapače. Ubila me prijatelji vlas i politika koja se poigrava s nama od 1945. ali i posljednjih 20 godina. Oduševljem sam izjavama gospodinama Laljkam on je gigant među sportskim djelatnicima.Od kako je došla nova vlas, govore samo jezikom terora, straha, prijetnje i da u sve svoje komsije nisu stavili nijednog člana nogometne, košarkaške ili rukometne organizacije. Hvala Theodoritisu neću ga zaboraviti do kraja životaa. Pokazali su kako se čuva, voli i pomaže svoju djecu. U Hrvatsku je samo 2011. godiune ušlo preko 25 milijuna eura koje je naša majka Uefa doznačila u hrvatsku državu. To je u gospodarstvu 350 milijuna eura izvoza, da bi ostao takav netto iznos.

“Što je to Hrvatska u 20 godina napravila za svoje sportaše. Nađite jedan objekt koji nam je dala. Naš grijeh je što nismo iskoristili novac koji nam je Uefa dala za kamp. Nijedan propis normalan nisu donijeli. Imamo enorman problem jer konunikaciju sa vlašću nemamo nikakvu. Naši predstavnici su doživjeli ogromno poniženje kod ministra. Istjerani su sa sastanka, nisu mogli govoriti. Radi se o frajeru koji je oslobođen tjelesnog odgoja u školi. Mi Hrvati dali smo im vlast, ali što su oni nama dali? Neka nam je Bog na pomoći s ovom vlašću! Nije normalno da su 21. stoljeću nismo partneri. Nas se u tom partnerstvu samo tjera”

Žestoka je rasprava nastala kada je Reno Sinovčić zatražio da se pomiliju svi suspendirani članovi HNS-a koji su iz organizacije odstranjeni na dvije godine nakon sudjelovanja na Izbornoj Skupštini Igora Štimca.

“Rekli smo da ćemo na ovoj Skupštini u paketu skinuti kazne suspendiranim djelatnicima. To bi nas dovelo do zajedništva koje bi se reflektiralo u sredinama koje su zakinute zbog suspenzija. U najjužnijoj županiji vlada svakodnevni pravni mobing, ne zna se tko pije ni tko plaća. Skinimo svima kazne, već je prošlo pola propisanog vremena”, predložio je Sinovčić.

Pravna služba, kao i predsjednik Komisije za izvanredno ublažavanje kazne Ivica Šparavca, tvrde da to nije u okviru propisa već se mogu pomilovati samo oni koji su podnijeli molbe prije Skupštine. Mamić je također uzeo riječ:

“Nemojte da Uefa gleda nas cirkus. Predlažem skupštinarima da izglasamo ovaj dio koji je pripremljen, a Sinovčić ima pravo na svoj amandman i glasajmo i o njemu. Samo ne znam je li to moguće u okviru propisa”

ODLUKE KOMISIJE ZA IZVANREDNE ŽALBE:

Nikola Galešić – žalba odbijena
Zvonko Gelo – žalba odbijena
Davor Ivić – žalba usvojena
Bojan Fošnar – žalba odbijena
Stanko Stojnik – žalba odbijena





Related Articles

Back to top button