IzdvojenoZadar

Ministrova glasnogovornica: Ako im je dao nezakonite otkaze i ne poštuje odluke inspekcije, ravnatelj Kero može biti smijenjen

SVEMU SE KONAČNO NAZIRE KRAJ

Kao što smo već najavili, problemi s ravnateljem Srednje škole Biograd na moru (više o aferi možete pročitati po ovom redosljedu objavljenih članaka: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) koji je u kratko vrijeme podijelio čak četiri nezakonita otkaza profesoricama i računovođi samo zato što su ga prijavile zbog dokazanog kršenja zakona, uskoro bi trebali biti okončani.

>>> Više o temi doznajte u zasebnoj kategoriji “Afera Ivica Kero” <<<

Kako bi doznali u kojem statusu su otkazi profesoricama Zrinki Škari i Anđeli Vulin, danas se ZADAR Newsu javila Glasnogovornica ministra Radovana Fuchsa Katarina Matasić koja nam je demantirala informaciji s kojom se ravnatelj Srednje škole Biograd na moru Ivica Kero lažno diči – ne, on nije bio u ministarstvu niti je tamo razgovarao s ministrom o problemima u Biogradu. Upravo ova potvrda Fuchsove glasnogovornice najbolje govori tko je Kero, kojim metodama se služi i kako obmanjuje sugovornike koje gnjavi o tome zašto je i na koji način dao otkaz profesoricama. Na kraju, ako Kero doista i misli da je u pravu i da su otkazi zakoniti i legalni, zbog čega bi uopće išao u ministarstvo i tražio direktan razgovor s ministrom ako je sve u redu i ako radi po zakonu. U priču oko fejk odlaska kod ministra uvučen je i pročelnik Ivan Šimunić koji je prema Kerovoj priči također s njim bio na sastanku kod ministra koji se nikad nije održao.

Ravnatelj škole u Biogradu najavio mi je tužbu jer sam oktrio kako je na ulicu potjerao profesorice koje nisu napravile ništa protuzakonito

Ravnatelj Ivica Kero lažno se hvalio da je s pročelnikom Ivanom Šimunićem bio kod ministra i da je s njim razgovarao, potvrdila nam je to ministrova glasnogovornica

– Ne, gospodin Kero nije bio ovdje u ministarstvu niti je s ministrom imao razgovore na tu temu – kazala nam je Fucsheva glasnogovornica Matasaić.

Na pitanje o otkazima, kazala je kako će se vrlo brzo utvrditi jesu li otkazi Škari i Vulin zakoniti.

Inspekcijski nadzor otkaza Škari i Vulin još nije gotov

– Jesu li otkazi navedenim gospođama zakoniti, o tome će se očitovati inspekcija. Naša inspekcija trenutno se bavi s tim predmetom i to je standardna procedura. Nadzor je u tijeku i on još uvijek nije završen. Vrlo detaljno se proučava dokumentacija i vjerujte da ćemo postupiti po zakonu – govori na Matasić koja dodatno objašnjava što će se dogoditi ako inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja donese rješenje da su otkazi bili nezakoniti.

– Inspekcija će donijeti rješenje, a nakon toga je škola dužna postupiti po onome što inspekcija u svom rješenju napiše. Te odluke se moraju poštovati. Također, postoji pravni rok u kojemu to škola mora izvršiti.

Objasnila nam je Matasić i koja je pravna procedura prema kojoj će profesorice biti vraćene na svoj posao ako se dokaže da su dobile nezakonite otkaze.

‘Profesorice će biti vraćene na posao ako se radilo o nezakonitim otkazima’

– One će biti vraćene u školu i na svoj posao. Postoje pravni mehanizmi o kojima u ovom trenutku ne mogu govoriti, međutim, oni su jasni i naša pravna služba itekako vodi računa o tome. Ako se dokaže da su profesorice protuzakonito otpuštene, ravnatelj će snositi sankcije, ali mi je u ovom trenutku teško reći koje su to sankcije. S obzirom na to da je postupak u tijeku, ne bih ga smjela detaljnije komentirati dok se on ne okonča.

U školi su, definitivno, narušeni odnosi, a školom uz ravnatelja upravlja i školski odbor. Međutim u tom odboru su ljudi koji podilaze ravnatelju i čak u nekim situacijama, što je nelogično, gdje su utvrđene nepravilnosti u njegovom radu, oni ga brane.

Smjena ravnatelja Ivice Kera gotova je stvar

– U svakom slučaju postoji opcija ako se ne ispoštuje ili nije ispoštovano rješenje inspekcije i ako se dokaže da je ravnatelj dao protuzakonite otkaze da i on u konačnici bude smijenjen – kazala je za kraj Matastić.

A kako Kero već nije ispoštovao jednu odluku prosvjetne inspekcije, vrlo izgledno je što ga sljeduje, ako je vjerovati onome o čemu Matasić priča. Kako bi dodatno potkrijepili ovo o čemu Matasić priča, ZADAR News je imao prilike razgovarati i s još jednom visokorangiranom osobom iz ministarstva koja nas uvjerava kako su Keru odbrojani dani na funkciji ravnatelja Srednje škole Biograd na moru i kako će nepravedno otpuštene profesorice biti vraćene na posao. Vrlo brzo.

>>> Više o temi doznajte u zasebnoj kategoriji “Afera Ivica Kero” <<<

Prvo gostovanje Zrinke i Anđele u Aktualnom: 

Gostovanje sindikalista Željka Stipiča:





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button